Imam par vprašanj v zvezi s sistemom vidnim na sliki.
Bi bil tak zaprti sistem ogrevanja enega radiatorja možen?
Je zadeva izpeljiva le z tlačnim bojlerjem, ali pa bi se lahko uporabil tudi netlačni?
Sem na kakšen element pozabil?
Kakšne cevi lahko uporabim?
Sistem na sliki vsebuje:
1.bojler (brez priklopa na vodovodni sistem)
2.obtočna črpalka
3.odzračevanje na najvišjem delu
4.ekspanzijska posoda
5.radiator
@MačekPes
Sicer bi delovalo, ampak čemu vsa ta "telovadba" in stroški, če pa električni radiator ali kalorifer dobiš že za 30€, ki ga vklopiš v vtičnico in pozabiš na vse skupaj
magma Napisal:Predlagam, da namesto zgornje inštalacije uporabite električni radiator.
Homer Napisal:@MačekPes
Sicer bi delovalo, ampak čemu vsa ta "telovadba" in stroški, če pa električni radiator ali kalorifer dobiš že za 30€, ki ga vklopiš v vtičnico in pozabiš na vse skupaj
Se opravičujem obema - z namenom ne-kompliciranja sem zadevo zakompliciral .
V bistvu ne gre za radiator ampak za dvoplaščno posodo (kapaciteta 100L - med dvojno steno se pretaka ogrevana voda), preko tega pa se potem ogreva v posodi npr. mošt. Priložena popravljena skica.
Delovanje identično radiatorju, zato sem mislil da bo bolje da "ne" kompliciram. Nisem 5% vodovodarja in raje vprašam, čeprav je stvar verjetno prec enostavna za "zvezat skupaj".
Še vedno se priporočam za odgovore na tole:
Je zadeva izpeljiva le z tlačnim bojlerjem, ali pa bi se lahko uporabil tudi netlačni?
Sem na kakšen element pozabil?
Kakšne cevi lahko uporabim?
Tlačni bojler, ker boš vseeno imel nek tlak v sistemu (saj si predvidel ekspanzijsko).
Netlačni bojler je namreč narejen za nadtlak nič.
Sicer bi najbrž zdržal nek mali nadtlak, ampak jaz s tem ne bi eksperimentiral......, razen če tu ni nekih višinskih razlik in namesto ekspanzijske posode z mehom narediš odprti sistem v katerem je na najvišji točki odprta raztezna posoda s prelivom.
Jasno da potem moraš preverjati, da je v sistemu dovolj vode.
Pozabi pretočni bojler. Ker ima vedno eno odprto točko in skozi njo izhlapevanje (vode) in dogajanje, ki ga tista točka (lahko) prinese. Zaprt sistem. Narisal si ga pa tako že. Doriši še varnostni ventil.
Škoda, da tista posoda kjer ta zadeva vre, nima možnosti vgradnje elektrogrelca s termostatom. Vsa kolobocija bi odpadla, seveda, pa ne bi smelo vse skupaj delovati pod tlakom.
Jaz bi namesto bojlerja dal kak cevni grelec, ter 4 potni mešalni ventil. S tem ventilom lahko korigiraš kakšno temperaturo spuščaš skozi grelec. Predvidevam, da skozi grelec v cisterni glih ne smeš spustiti prevelike temperature.
Kakšna bi bila razdalja med cisterno in električnim grelom? Po moje je najbolje narediti z bakrenimi cevmi.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.