Oh ja

Sem se namučil včeraj z menjavo radiatorja. Kljub temu, da je isti proizvajalec in isti tip so bili priključki na tleh "zamaknjeni" za kake 2mm proti steni glede na priključke na radiatorju. Mogoče majhne razlike pri proizvodnji, ali pa je bilo morda že v začetku tako nenatančno narejeno, vsekakor je bilo treba kar nekaj sile, da sta se oba priključka "poravnala" in je bilo mogoče priviti nazaj. Danes pride na vrsto drugi radiator.
Imam pa eno vprašanje. Vodo iz radiatorja sem odtočil tako, da sem zaprl oba ventila na priključku spodaj (torej dovod in odvod), nato pa odprl čep ob strani radiatorja in odzračevalni ventil. In je lepo odtekalo, ampak ko kar ni in ni nehalo tečt (ene par litrov gotovo), sem se ustrašil, da odteka voda iz celega sistema in sem zaprl še tretji ventil na priključku - tisti ki služi nastavljanju "obvoda" (koliko teče v radiator in koliko mimo). Sedaj pa ne vem več, koliko je bil ta ventil odprt. Če je bil sistem prvotno hidravlično uravnotežen (morda je bil, morda pa tudi ne najbolje), kako naj zdaj nastavim ta ventil, da bo kolikor toliko pravilno? A je to kje v projektih strojnih inštalacij napisano?
Sedaj, ko sem malo naštudiral ogrevanje se sprašujem, če ne bi morda poiskal kakega mojstra, da preveri in po potrebi popravi hidravličnega uravnoteženja celotnega sistema. Vseskozi se mi namreč zdi, da nekoliko premalo greje vse skupaj.