PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Bojler

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RešenoSmile sedaj peč ogreva obe kači.
Spomladi pa namontiram priribnični izmenjevalec in je to to.

Mi lahko še nekdo pove na koliko stopin sedaj segrevati SV? Sedaj imam nastavljeno na 55c in ko pade na 38c začne segrevati bojler.

Naj nastavim ogrevanje bojlerja po času-naprimer nastavim naj vodo segreva od 12 pa recimo do 20h. Ali nastavim da bojler segreva med gretjem radiatojev-čim je višja temperatura v peči kot bojlerju,takrat naj zraven segreva bojler?

Peč je nastavljena tako da ko doseže željeno temperaturo prostora,se ugasne.
Če je potreba po ogrevabju sv,se prižge in segreje vodo v bojlerju in ugasne.

Kako je sedaj najbolje?
Ni mi jasno, zakaj si zvezal obe kači skupaj (peč in kolektorje skupaj). Hitrost ogrevanja sanitarne vode, ogrevanje celega bojlerja, kaj tretjega........
Bajna!
Člouk se še oprat ne more, s tistimi 150 litri.

A pozimi nič kolektorjev ne rabiš, da boš šele spomladi dajal izmenjevalec noter?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
@ janko - Držal sem se nasveta od sassapo.
V bojler vtakni prirobnični izmenjevalnik, na njega veži kolektorje, peč pa veži zaporedno na oba izmenjevalca.
Boljša rešitev ne obstoji :wink:
Sedaj imam vode dovoljSmile

@ferry
Čez zimo bom že preživel brez.
No, mogoče bo že prej. €.

Torej kakšen nasvet na moje vprasanje?
Hvala
Nekaj postov nazaj sem napisal, kako sem rešil enako težavo. Brez dodatnih izmenjevalcev in poseganja v sistem. Zato te sprašujem, zakaj si vezal obe kači skupaj, kaj si hotel doseči z tem. Pa mi je že Fery odprl očke.
Dve kači skupaj zato,da sedaj peč greje 200l in ne kot prej manj kot 100.
Dodatni izmenjevalec pa zato,ker je manj skrbi z odpiranjem in zapiranjem ventilov.
Plus mešala bi se voda z glikolom in obratno.

Kaj je z tem sedaj narobe?
janko132 Napisal:Imam podoben bojler, na spodjem izmenjevalcu so kolektorji, ki grejejo cel bojler, zgornji je vezan na peč na drva, ki pa ogreje kakih 100 litrov vode. Načeloma jo je dovolj, če je pa potreba za večjo količino vode ali je dlje časa slabo vreme, sem pa zgoraj v bojlerju naredil priključek z obtočno pumpo, speljal v spodnji del bojlerja, pa po potrebi lahko pumpo vklopim. Na ta način se segreje cel bojler. Pri bojlerjih so ponavadi na razpolago razni priključki na plašču, ki so zaprti z čepi.

Glej, nič ni narobe, lahko narediš kakor hočeš. Mislim pa, da če hočeš ogreti cel bojler, ne rabiš komplicirat. Daš med spodnjo in zgornjo polovico bojlerja črpalko, ki ti premeša toplo in hladno vodo. Ostali sistem z priključki ostanejo enako.
Jao

Nisem razumel kaj želiš povedati.
Sem si predstavljal to kar si napisal da priklopiš zgoraj in spodaj na izmenjevalec.
Sedaj te razumem.
Moral bi povezati zgornji in spodnji del bojlerja direkt brez izmenjevalcev.

Se opravičujem,moja napaka.
No tako, pa smo razjasnili zadevo. Sam nisem vezal na priključke bojlerja, na dovod in odvod, ampak sem izkoristil prazne čepe na plašču. Se bojim, da bi prišlo do kakšnih čudnih situacij v primeru da pumpa dela, hkrati pa nekdo toči toplo vodo.
Sem pa vezal pumpo na diferencialni termostat (vzporedno z pumpo zgornjega izmenjevalca) peči, vmes pa dal stikalo, da izklopim, ko ni potrebe po večji količini tople vode. Pozimi, ko se kuri vsak dan, je itak vedno toplota na razpolago.
Ce bos kolektorje nazaj priklopil ( jaz bi jih) potem vsaj v spodnjem delu podnevi ne vzdrzuj temperature visje od 35. Naj ti jo sonce greje. Zvecer ko pa gres v banjo pa s pecjo in crpalko zmesas vodo. Dvomim da si junak ki se bo kopal v bistveno vec kot 40-45*C vroci vodi.
1 2
Iskanje po temi