Pozdravljeni. Sem v zaključni fazi izdelave detajlov za izgradnjo hiše. Zanima me detalj nad odprto AB garažo in mini delavnico v smislu ravne strehe katera bo v funkciji odprte terase 10x8 m. Na razpolago imam 20 cm višine. Če gledamo iz garaže navzgor sem si zamislil nad ploščo:
- 2x hidroizolacija
- 5 cm XPS
- obrjena "čepkasta" folija
- sloj peska v naklonu na dolžino 8 m speljano v kanaleto, granulacije od 0 do 4 mm
- tlakovec debeline 6 cm.
Za spodnji del ne vem (granulacija od 0 naprej verjetno ne bo OK, ker jo bo spiralo, bo treba kaj debelejšega), na vrh pa bi sam raje namesto tlakovcev dal prane plošče 50x50cm debeline 4cm zaradi manjše teže (4 proti 6cm) in manjše specifične obremenitve tal (teža razporejena na večji površini). Ali pa kakšno WPC konstrukcijo, ki je še lažja in bi vijačena bolje držala obliko na taki nestabilni podlagi.
Tlakovce bi dali z razlogom , ker bi jih položili že okoli hiše in jih nato nadaljevali še po celi terasi.Kaj pa recimo, če bi tlakovce položil na beton v naklonu? V PZI imamo definirano zaključni sloj terase v ploščicah, samo se nama to ne dopade.
Takole bi se bilo potrebno tega lotiti:
- pobrusiš konice na AB plošči
- na suho površino naneseš predpremaz, na primer Voranstricht Universal
- nato vgradiš parno zaporo, na primer EVA 35/Super
- in položiš XPS v debelini ki ti ustreza - vendar naj NE BO sestavljen iz dveh plošč da to debelino dosežeš
- sledi ločilni Geotekstil 300g/m2
- na to pride robno zvezno pritrjeno na podlago tesnilna folija, na primer Bauder Thermofor U18
- in nanjo zaščitni Geotekstil
- in nato prane plošče, prodec, deske.... ali kar koli je že tvoji ženi všeč in drugega noče
Pozdravljeni,
Tudi sam sem predvidel ravno streho nad bivalnim prostorom. Zamislil sem si nekako takole:
AB plošča
Hidrozan A+B komponenta
Ibitol
Bitalbit Al 4
Naklonski stiropor 27-17cm
Kritina rhepanol fk.
Imam pa samo pomislek glede debeline termo izolacije, ali jo je dovolj. Na AB ploščo v notranjem prostoru imam nalepljen stirodur 2 CM, kot dodatno izolacijo. So pa na AB plošči tudi zračniki in cevi za prezračevanje, kar me najbolj skrbi. Bojim se namreč kondenza, da ga nebi dobil v dnevni sobo...
Prosim za nasvet ali kakšno izkušnjo...
Hvala
Prva varianta:
na betonsko ploščo se nežno točkovno prilepijo plošče EPS stiropora in nato enako, križno polaganje, drugi sloj EPS-a. Nikakor ne XPS, ker ni potreben in ga pod folijo proizvajalci odsvetujejo. Polaganje difuzno odprte folije Vaeplan, ki ima s spodnje strani že nalepljen ločilni sloj iz filca. Pritrjevanje folije po navodilih proizvajalca.
Druga varianta:
na gladko betonsko ploščo (brez bradavic, ki bi poškodovale oz. prebile folijo) se položi enaka folija Vaeplan in pritrdi na podlago mehansko ali z lepljenjem. Prekritje z XPS stiroporom in, po želji, geotekstil in gramoz ali prane plošče na podložke.
Kleparsko je potrebno kvalitetno izvesti obrobe, odkapno pločevino, odtoke...
Prednost Vaeplana je v trajnosti, hladnem varjenju (ni lepljenje!), večni možnosti spoja nove folije na staro, paropropustnosti...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->