PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka IVT Ax09

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:Ali to pomeni pesanje kompresorja, ali je to normalen pojav?

Ne glede na ''pasmo''TČ ... si je treba najprej odgovoriti, kako je bilo v podobnih razmerah doslej (leta, mesece, dni...) ?
Je podobne ali slabše pogoje zmogla?! 
Po tem ''odgovoru'' gre iskati vzrok...  Idea
Lani je enkrat mal jamrala, ampak jo ni blo treba čez 77% gont. Prej sem imel neko regulacijo, ki je to sama urejala, pol je pa poginla. zdaj sem na ročnni regulaciji 1,2,3. TČ deluje od 2018.
Glede na skope podatke, kako je bilo doslej ob enakih pogojih... ni nujno :
Citat:Ali to pomeni pešanje kompresorja, ali je to normalen pojav?
Ugibam , da je lahko bolj vzrok neugodnih vremenskih pogojev:
Citat: Defrosti so se vrstili na 30 minut, v treh dneh je temperatura v hiši padla pod 21C. Delovanje na 88%, poraba med 2,5 in 3kW. Vreme ves čas megleno, vlaga nad 90%, temperatura ves čas pod nulo.
Visoka vlaga, megla, nizke temp. (zahtevno okolje), kot sama zgradba TČ (satovje-uparjalnik), zahtevnost objekta (izolacija, velikost) napram moči TČ... pogojuje pogostost  defrostov . 
Zgolj za primer:
-zahtevno okolje, objekt (slaba izolacija, radiatorsko gretje)
- (pre)močna TČ napram objektu 
- večreden uparjalnik z velikim razmakom lamel  
''botrujejo'' redkim defrostom povprečnim defrostom 2-5x prek dne.... https://prnt.sc/FyAt_gK9V6lM           https://prnt.sc/EmfDYyOTsQJN

Nasprotno pa lahko napačno izbrana moč TČ napram zahtevnosti okolja/objekta narekuje (pre)pogoste defroste ali celo nezadostno ogrevanje, čeravno zgolj temp. okoli nule, ki so v biti najbolj neugodne za TČ(večji del zime Idea ). Seveda gre sklepati, da pri takem delovanju TČ prej odpove. Podobno vožnji avta v  vročini (pre)polno naložen v klanec na (pre)visokih obratih... 
Za trajnost naprave, kdor ima v ''zasedi'' še peč na olje (pelete....) je bolje v tem primeru uporabiti to..., kljub temu, da je dražje (na krajši rok), kot gnati TČ do ''onemoglosti'' in na dolgi rok prej odpove.
V primeru, da se zazna ob identičnih pogojih, napram preteklosti..., zmanjšano delovanje- pa velja preverit - servisirat TČ (lahko bi šlo za pešanje komp., manjko plina...).
Ob primerno izbrani moči na projektno temp. okolja/objekta (Bohinj = -16stC) TČ ogreva bp. Bolje pa močnejša, kot na ''knap'' že okoli nule...
Naj delajo vsem čim dlje in srečno, zdravo v Novo....!
Malo opazuj če so kakšni pasovi sreza na zunanji enoti. Ko so se na naši Ivt začeli defrosti na 28 min (do takrat v 7 letih je bil min med defrosti 40 min ob dosti slabših pogojih), je bilo krivo pomanjkanje plina. Kje je plin spustil in zakaj se potem nisem  ukvarjal, ampak sem samo zmontiral rezervno Ivt.

Rezervna ima čez noč v teh pogojih (pod 0 in vsaj 95% vlaga) defroste nekje na 1h do 1h 20 min
Enakomerno zasrežena, zadnje tri dni ko so bile nočne temperature med -6C in-3C dnevne pa niso presegle 0C, vlaga med 60 in 70% deluje brez težav na 65%.

Talno gretje, letnik 94, prilagojeno na kurilca. Dv do 40C.
Očitno kar peša, trenutno niso najslabše razmere za delovanje, pa komaj vzdržuje temperaturo. Imam hudo slab občutek da sem jo zasvinjal z usedlinami iz sistema. Pred leti sem sistem sicer temeljito izpral, ampak se je očitno spet nabralo. Dt ne gre pod 10C, včasih je bila 5-6C. Na vsaki nastavitvi dela na polno, pri 65% vleče stalno 10A. Filtra nimam, pretok je 0.8-0.9 m3. Ogrevalni sistem je iz leta 94, peč na olje, talno gretje, železne cevi do razvoda v talno. KO je vedno na standby, med ogrevanjem z TČ je ločena od tokogroga z ventilom. Na mesec ali dva jo zaženem da ostane v funkciji. TČ je poleti odklopljena od napajanja, za SV so izven kurilne sezone do lani skrbeli kolektorji, zdaj pa elektro grelec. 
Ali se da TČ očistit na kakšen način, ali naj razmišljam o novi? Kakšni predlogi?
Uf, železne cevi, železna kurilna naprava, pa nisi montiral mehanskega in magnetnega filtra... Ta naprava ima zelo gosto reden izmenjevalec, kateri je zelo občutljiv na nečistoče.
Za čiščenje izmenjevalnika potrebuješ zmogljivo črpalko s filtrom, namensko čistilo (lahko tudi fosforna kislina) in grelnik s katerim vzdržuješ cca 60°C toplo tekočino. Najprej izvedeš glavno izpiranje v kontra smeri pretoka, menjaš tekočino, potem menjuješ smer, dokler ni vse čisto.
Ps. brez mehanskega in feromagnetnega filtra ga pa ne več biksat.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Uf, tole bo pa jeba. Ali ti delaš tovrstne stvari, oziroma lahko priporočiš koga?  Lahko tudi na ZS.
Kakšen filter bi bil najprimernejši?
Sem se kar sam lotil vsaj zasilnega čiščenja, da ne obremenjujem kompresorja po nepotrebnem. Izpiranje z vodo iz vodovoda, brez čistil.  Na vodne priklučke sem privil vrtno cev in tako izpiral izmenjevalnik, 20x sem zamenjal smer pretoka, dokler ni bila voda čista (skoraj). Vsakič sem spustil skozi 2-3 litre vode. Nabralo se je precej umazanije. Pred ponovnim zagonom sem pred TČ montiral še filter z mrežico. TČ zdaj skoraj normalno dela, DT je 7-8C, pretok se je povečal.
  Po koncu ogrevalne sezone bom še enkrat očistil kakor je sassapo predlagal. Zdaj grem pa še v nabavo tapravega filtra, kakšen nasvet? Vertikalna montaža, namesto sedanjega z mrežico. Ciklonski ali mreža, Caleffi, Giacomini...
Moja tudi goni brez filtra, je pa prva, ki se je zmontirala.
Brez problema.
Jo bom tudi jaz spral v kontra smeri, en dan. Čas bi že bil.
@Fery
  Kar operi jo, si zasluži. Boš videl kaj vse pride ven. Nujno je treba menjat smer izpiranja, ker vsakič dvigne nekaj umazanije.
Včeraj sem znotraj mrežice pritrdil dva majhna magnetka, danes sta bila debelo obložena z kovinskim prahom, ki gre sicer skozi mrežico. Nujen je zaresen mehanski in magneten filter.
Bi torej lahko bil tudi to razlog za odpovedi izmenjevalcev?
(če odštejemo zmrznjene zaradi premajhnega pretoka in tiste mehansko obremenjene zaradi "trdih" fiksnih priklopov)
Kovinski prah ni tako velik problem, ker je dovolj majhen, da zleti skozi izmenjevalec.
Večji problem so večji delci umazanije. Ti dejansko zabijejo izmenjevalec.
Gre za zelo majhen izmenjevalnik z gosto postavljenimi ploščami, kot takšen je zelo občutljiv na vse vrste nečistoč v vodi, če je instalacija kje iz pocinkanih kosov, je problem v galvanski in luknjičasti koroziji ki jo na inox ploščah povzročajo majni delci izpranega cinka.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 ... 536 537 538 539 540 Pojdi na stran 
Iskanje po temi