PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Vrt in okolica Niveliranje lesene terase na rizlu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Lotil sem se lesene terase in me ob živce spravlja podlaga iz rizla. Imam nekaj odvečnih tlakovcev cca 15x15cm in mi gre tole niveliranje slabo od rok. Ker pod tlakovce ne morem dati peska neposredno na rizel, ker bi mi ga dež spral v globino polagam med rizel in pesek še gradbeni filc, na katerega potem dam pesek in nanj tlakovec. In tako za vsak tlakovec posebej.

Delo je izredno zamudno, predvsem pa me zelo jezi in mi para živce.

Zanima me, kako bi se bilo tega pametneje lotiti, da bi delo potekalo hitreje in bi bil končni rezultat tudi boljši (nivo čimbolj v nulo). Ali bi bilo pametneje polagati pralne plošče večje dimenzije (40x40) na rizel ali bi se zadeve lotil kako drugače?

Kaj priporočate in kaj bi mi svetovali, da bi teh cca 80 tlakovcev položil v doglednem času in kvalitetno?

Tam kjer mi nivo ne bi štimal naj pa kaj? popravljam nivo tlakovca ali pa ga podlagam z nečim? S čim in kje dobiti?

Zanima me tudi, ali je pametneje, da pri terasi naredim nek minimalni padec, ali je vseeno če jo naredim vodoravno, ker se bo les tako ali tako nekoliko pokrivil? Polagal bom pravokotno na steno.
Poskusi z malce bolj suhim betonom.
Daj pesek na rizl, vmes filc, ga zbij, potem pa naprej. Ali pa z betonom rešuj.
Na rizl daš filc v celotni dolžini polaganja. Na filc nasuješ pesek. Pesek potlačiš in zravnaš z dolgo desko. Položiš tlakovce le ne toliko izravnane površine, da imaš osnovo za nadaljevanje postopka.
cheba Napisal:Poskusi z malce bolj suhim betonom.

Sem razmišljal tudi o tem, pa sem si premislil, ker pol ne bom mogu ničesar več popravit, ker ko bo beton suh, bo suh. Fertik niveliranje potem.
bozgom Napisal:Na rizl daš filc v celotni dolžini polaganja. Na filc nasuješ pesek. Pesek potlačiš in zravnaš z dolgo desko. Položiš tlakovce le ne toliko izravnane površine, da imaš osnovo za nadaljevanje postopka.

Se pravi da bi moral polagat tlakovce in delat podkonstrukcijo sproti, če sem prav razumel? Sam sem namreč mislil položit te tlakovce in pol začet s podkonstrukcijo.

Poleg tega je pa še to, da če bom dal filc na celotni površini terase, potem bom ponucu še ene 2 kubika peska zraven, poleg tega, da bi mogu 2 kubika rizla pa odstranit...
A glede na to, da imajo prane plošče večjo površino, pa ne bi bilo v redu, da bi jih polagal direkt na rizel? Nekako se mi zdi, da bi šlo hitreje in tud manj bi jih bilo vseh skupaj...

Ma nimam pojma. Na žice mi gre, ker se že dva dni je**m, pa nikamor ne pridem.
litera Napisal:

Sem razmišljal tudi o tem, pa sem si premislil, ker pol ne bom mogu ničesar več popravit, ker ko bo beton suh, bo suh. Fertik niveliranje potem.

Fino niveliranje pač delaš tako, da kaj podložiš med tlakovec in lato. Glavno je, da dobiš stabilno podlago.
Kot ti je že cheba predlagal, suh beton. Določiš kje bodo ti točkovni temelji, tam zabiješ lajšte, na katero iz ene (ponavadi najvišje točke) z šlaufvago, lahko tud z laserjem, navadno vaservago določiš višine. In do te višine nasuješ beton, zravnaš in imaš lahko do nule točno. Če je pa slučajno kakšno odstopanje ki ti ni všeč, imaš pa trdno podlago za podložit. Tlakovci so že trdi, se ti pa premikajo, ti temelčki so pa trdno na tleh, se ne vagajo.
cheba Napisal:
litera Napisal:

Fino niveliranje pač delaš tako, da kaj podložiš med tlakovec in lato. Glavno je, da dobiš stabilno podlago.
Vse res, ampak kaj pa, če bi mogu zamaknit kakšen tlakovec, ker imam različne velikosti od 10 X 10 cm pa do 20 x 20... In lih tisti ta mali so lahko kritični glede tega.

Danes sem kupil nekaj pranih plošč in grejo hitreje in direkt na rizel čist super. Bom pa vseeno res nekatere tlakovce najbrž zabetoniral. Če bom kakšnega falil, bom pa doštukal suh beton pa bo tud ok.

Sent from my MI 5s using Tapatalk
Jaz sem teraso postavil na ta male tlakovce (tiste v Y obliki). Na utrjeno nasutje sem najprej čez vse položil gradbeni filc, potem pa pod vsak tlakovec vrgel 2 keli betona. Niveliral sem vsakega posebej z 3m ALU letvijo in vaservago. Z gumi kladivom vsak tlakovec malo vtisneš v beton, da je na nuli. Podkonstrukcijske letve sem šraufal v tlakovce (plastični čepi).
Je bilo pa zamudno. Je verjetno hitreje, če na filc vržeš ta pravo granulacijo peska, poravnaš z letvijo in potem samo položiš večje prane plošče.
Ampak meni je bilo lažje pripeljat 3 vreče betona kot pa 2 prikolici peska.

Za sedaj je po 1 letu še vse v vagi, z 1% naklonom in skoraj bolj ravno kot tlaki v bajti...
litera Napisal:Danes sem kupil nekaj pranih plošč in grejo hitreje in direkt na rizel čist super. Bom pa vseeno res nekatere tlakovce najbrž zabetoniral. Če bom kakšnega falil, bom pa doštukal suh beton pa bo tud ok.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Zakaj bi kakšnega falil? Saj ne delaš podloge na pamet. Narediš prvo in zadnjo vrsto na ustrezno distanco, vse podpore vmes pa tako, da na prvi in zadnjo oporo položiš podkonstrukcijsko letev, vlečeš vrvico ali kaj podobnega.

[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")bauhausunichr("46")si/nasveti-strokovnjaka/vrt-prosti-cas/lesena-terasa-s-potko/[/url]
Se priključujem kar tej temi. V načrtu imava ob montažni novogradnji leseno teraso. Naredila bi jo na utrjeno nasutje in betonske plošče na katere bi potem postavili leseno podkonstrukcijo. Izvajalec gradbenih del predlaga, da zaradi neutrjenega terena okrog nasutja naredimo betonski venec, ki bo hkrati tudi robna podlaga za podkonstrukcijo. Skrbi me kako bo z odvodnjavanjem oz. drenazo iz tega "bazena". Drenaza ob hisi se bo še delala-niso naredili, ko bi mogli. Naj drenažo naredimo le na zunanji strani terase, venca? Ali tudi ob hiši? Kako potem s cevjo skzi "venec"? Terasa bo pokrita z bioklimatska pergolo, torej se lahko kdaj tudi zgodi, da jo namoči. Ima kdo kakšne izkušnje s tem? Skrbi me tudii, kako je s temelji, ki so ob hiši? Kako jih narediti? Če bi delala betonsko ploščo, bi morala biti vmes dilatacijo, s prodom in drenažno cevjo, zgoraj rešetka. Kako pa je v tem primeru?Hvala in lep pozdrav
Iskanje po temi