Brišem prah s stare teme, saj je problematika podobna.
V bloku imam vgrajeno plinsko peč Beretta Exclusive Boiler Green, žično povezano s sobnim termostatom Beretta Weekly. S slednjim so težave, zato ga nameravam zamenjati - za razumevanje težave podajam še srž problema. Potenciometer je okvarjen, zato je zelo oteženo izbiranje med programi in režimi, včasih se sam preklopi med dvema funkijama. Drug problem pa je v tem, da se lahko nastavi temperatura na 21,5 C (ali katero nižjo temperaturo) in termostat se vsakih 15 minut vklopi za 2 minuti in tako vzdržuje izbrano temperaturo. Ko temperaturo povišam za nadaljnje pol stopinje se vse poruši, termostat se vklaplja vsakih 5 minut za obdobje 10 minut ter ogreva tudi, ko je izbrana temperatura že dosežena.
Na hitro sem se odločil zamenjati termostat in kupil sem EMOS P5601N. Po pregledu navodil sem ugotovil, da slednji deluje v histerezi 0,4 C - izberem temperaturo 22,4 C, termostat se vklopi pri 22,0 C, prične se ogrevanje, peč je vklopljena 5, 10, 15, 20... 45 minut in več, ko temperatura v prostoru (vsaj tako pravi termostat) končno doseže 22,8 C. Trajalo je cca. 2 uri, da je temperatura ponovno dosegla 22,0 C in cikel se ponovi, ponovno je trajalo več kot 45 minut, da je doseglo zgornjo temperaturo. Želim zmanjšati nižjo histerezo, vendar kljub temu, da v navodilih piše, da jo je možno nastaviti na 0,2 C, tega dejansko ni možno izvesti obstajajo samo možnosti 0.4, 0.8, 1.4 in 1.8 C). Potem sem sprogramiral, da bi termostat od 00:00 do 24:00 delal na izbrani temperaturi, vendar je vklapljanje in izklapljnje skoraj enako.
Odstranil sem kupljeni termostat in nazaj (začasno) zmontiral starega. V stanovanju bi rad imel kakšne polovico ali celo stopinjo topleje, vendar tega z napol delujočim termostatom ne morem doseči. Po internetu iščem termostate, ki jih je mogoče kupiti pri nas, vendar do sedaj nisem uspel najti še ničesar kar bi mi ustrezalo.
Delovanje EMOS-ovega termostata mi je čudno, saj očitno ne zaznava spremembe dejanske temperature v prostoru - celotno ogrevano mansardno stanovanje je veliko cca. 35m2, pri čemer so 3 zunanje stene izolirane z 10 cm toplotne izolacije, prav tako je izolirana streha, v stanovanju pa so trije radiatorji s termostatskimi glavami. Temperaturo v stanovanju spremljam tudi s termometrom, za katerega pa sem ugotovil, da očitno ne daje pravih odčitkov.
Kateri termostat torej kupiti? Najraje bi kupil takšnega, ki bi deloval na tak način, kot je bilo zamišljeno v zasnovi, se pravi, da se določi število vklopov ter po možnosti tudi trajanje vklopa peči.