PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Moč toplotne črpalke, bo dovolj?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gunk Napisal:Če se poigram z izračunim, ki je na tem forumu pride takole kot je na sliki.

Še vedno mislite, da je premalo 6kw?

Naj omenim, da bo v hiši še 8kw kamin in centralna rekuperacija.
Tudi če boš brez oken, pri tej debelini siporeksa in 16 cm izolacije 6kw za 130 m2 prek teče. Vprašaj Jabko, kaj ogreva z 6 kw-ti.
xavi, kaj si mislil s tem prek teče? da bo 6kw preveč?
Si izračunal koliko potrebuješ. Poleg izgub skozi ovoj bi moral po pravilih upoštevat še izgube zaradi prezračevanja in notranje dobitke. Za izračun čez palec lahko predpostaviš, da se prezračevalne izgube pokrijejo z dobitki. Imaš pa tudi še pri 6-tki rezervo za sanitarno vodo ter elektro grelec, če boš res pozabil zapret okna. Jaz tudi mislim, da bo dovolj. Po specifikacijah 6-ka proizvede pri A-7/W35 4.6kW moči.
gunk Napisal:xavi, kaj si mislil s tem prek teče? da bo 6kw preveč?
Jabkini podatki.
Hiša:
K+P+N 235 m2 neto ogrevane površine + 20m2 galerije (600m3 neto prostornine),
talno
Okolica Kranja, 4 osebe
TČ Panasonic Aquarea 5kw + 300L bojler,
Prezračevanje Helios KWL EC/ET 500m3,
Notranja T = 23 stopinj
Elektrika edini energent
Predvidevam, da njena bajta nima niti slučajno takšne izolacije, kot tvoja.
Se mi zdi ali se je pobrisalo kar nekaj postov iz te teme?? Pa niti OT niso bili.
xavi Napisal:Jabkini podatki.
Hiša:
K+P+N 235 m2 neto ogrevane površine + 20m2 galerije (600m3 neto prostornine),
talno
Okolica Kranja, 4 osebe
TČ Panasonic Aquarea 5kw + 300L bojler,
Prezračevanje Helios KWL EC/ET 500m3,
Notranja T = 23 stopinj
Elektrika edini energent
Predvidevam, da njena bajta nima niti slučajno takšne izolacije, kot tvoja.

po novem 5 članov.

sestava oboda (zdaj že malo po spominu, kaj dosti se ne bom zmotila)
STREHA: 30cm na poševnini, 35cm na ravnem delu, 8 strešnih oken od veluxa - unih ta najbolj izolativnih
ZIDOVI NAD ZEMLJO: modul blok + 20cm grafita
ZIDOVI KLETI: betonski bloki + 20cm XPS
TLA PROTI ZEMLJINI: 10cm EPS + plata + 12cm XPS
OKNA: internorm kf410 (nekih 50+m2 tega)
test zrakotesnosti: 0,4
ostali podatki pa gor...

@gunk: tako, upam da bo odgovor OK tudi tu...
Jabk,
Čestitam ti za povečanje družine!
Jabk, super, hvala za info :-)
Ne pozabiti, da je to, kar ima JaBK po vseh pravilih NEH in je temu primerno potreba po ogrevanju majhna.
Ravno to, kar je Homer povedal med vrsticami, je bistvo. Ali se bo bodoči lastnik - graditelj v piko držal vseh predpisov za maloenergijsko hišo? Po dobri slovenski navadi verjetno ne. Moja navedba moči bo kar taprava.

Ni vsakdo JaBk (vsej družini želim obilo zdravja in....!)
No ja tista 7,5 od Mitsubishija bi morala zadostovati, če je v navezi z originalno notranjo napravo z vsem kar spada zraven. Če pa je to tista opevana kao Slovenska kombinacija brez elektrogralnikov, jo pa jaz ne bi svetoval. Obstajajo pa tudi druge.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
1 2
Iskanje po temi