PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Težava pri gradbenem dovoljenju za enost. obj. (OPN vs OPPN)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Imam vprašanje, in sicer: želim postaviti škarpo na svoji parceli ob občinskem pločniku. Situacijo v naselju ureja OPPN.

Ko sem zaprosil za GD za enostavni objekt, mi na UE pogojujejo s soglasji od občine, ker cesta meji na pločnik, ter od Elektra ker gredo instalacije pod pločnikom, ker naj bi bilo tako zapisano v OPN. V samem OPPN pa je zapisano, da lahko škarpe do višine 1,5m gradimo na meji brez soglasja mejašev.

Zanima me vaše mnenje ali lahko sedaj UE pogojuje izdajo GD za enostavne objekte z OPN, čeprav v OPPN ni tako zahtevano.

Moti me malo, ker mi komplicirajo to že več kot 2 meseca in vedno nekaj novega "najdejo". Poleg tega za soglasje s strani občine zahtevajo plačilo 40 EUR takse, medtem ko celotno GD stane cca pol tega. Potem pa sem malo tečen Smile

LP in hvala.
Par stvari mi je čudnih. Za enostavne objekte se GD ne pridobiva, razen če misliš na nezahtevne. Soglasja so predpisana v ZGO, varovalni pasovi cest pa v Zakonu o cestah. Enkrat govoriš o OPN enkrat pa o OPPN, to je bistvena razlika. OPN je krovni občinski akt, OPPN pa podrejeni. Oba ne moretea veljati za isto parcelo, če je OPPN sprejet in v veljavi. Soglasja so brezplačna, kdo ti hoče računat 40€?
Pardon...govorim o škarpi za katero potrebujem GD. Torej nezahtevne.

Drži...govorim o OPN in OPPN, ker sem dobil zavrnjeno vlogo zaradi členov v OPN, čeprav je za mojo parcelo (celotno naselje...moja parcela je ena izmed 12ih) izdelan OPPN.

40 EUR moram plačati občini za "Vlogo za izdajo soglasja za poseg v varovalni pas občinske ceste", kjer piše "Vlagatelj je dolžan poravnati takso v višini 40,70 € skladno s TR 1 in točko l) TR 30 Zakona o upravnih taksah"
Joke je v temu, OPPN ne more biti v nasprotju s OPN. Po domace, hierarhicno je OPPN podrejen OPN. Alzo, glede na OPN rabis soglasje.

BTW, ce gremo se visje - po zakonu/uredbi skarpa z 1,5 m visine nikakor ne more biti enostaven objekt.

Tale vas OPPN je ocitno en zmazek nesposobnih obcinskih birokratov, zaradi cesar bodo postopki na visjih instancah (v kolikor jih bos sprozil) padali.
Kar se tiče takse imaš prav, res je 40,70€ za izdajo soglasja k gradnji nezahtevnega/enostavnega objekta v varovalnem pasu javne ceste
Tu je potrebno ločiti med 1) soglasjem lastnika sosednje parcele za gradnjo na manjšem odmiku od parcelne meje in 2) soglasjem upravljalca infrastrukture za gradnjo v vplivnem območju le-te. Prvega po OPPN ne potrebuješ, o drugem pa predvidevam da OPPN ne govori in tako velja določilo iz OPN, da to soglasje potrebuješ.
Obujam temo.
Vaše izkušnje glede posega v varovalni pas občinske javne poti.

Pridobivamo soglasja za garažo,... z GD. Težava je soglasje občine za poseg v varovalnem pasu.
Enkrat smo skozi postopek šli in ga uspešno zaključili, vendar nismo začeli z gradnjo.
Nekoliko je na tesno s prostorom na dvorišču zato vsak cm šteje. Nova garaža je v primerjavi s staro verzijo podaljšana za toliko da zadosti zahtevam oppn po razmerju stranic in zato se približa sosedovi meji, za več kot zahtevajo predpisi zato je to OK.
Po starem GD je bil dovoljen odmik od meje z občino 1.6m. Sedaj zahtevajo odmik od meje 2m. (... še manj prostora v že tako ozki garaži).
Objekti pred nami in za nami imajo manjše odmike, celo tik ob cesti so. Naša garaža ne zakriva pogleda na cesto, ne ovira in ne ogroža cestišča, ki je še za dodatnega pol metra bolj stran. Razsvetljava in kabel je že vkopan in postavljen tik ob asfaltu. Pločnika pa tako ali tako zaradi drugih objektov ne bodo mogli graditi...

Vem da so vajeti v rokah občine, a soglasja naj nebi izdala le, če bi nameravani gradnja škodila obstoječi infrastrukturi, prometni varnosti...

Potemtakem naj bi vloga nekako morala biti požegnana? (zavračajo pa moj predlog z odmikom 1.8m - kompromis med 1.6 in 2m).

Najbolje da naredimo garažo po starem GD in jo zamakbemo in raztegnemo da ustreza po razmerju 1:1.3+, in jo legaliziramo.
Gradbeno ze imas. In zdaj bi novega? Zakaj?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
(6.2.2020 ob 18:20)firefly Napisal: Gradbeno ze imas. In zdaj bi novega? Zakaj?

Staro je poteklo pred 4 leti.
Zato sva šla še 1x - spremenila sva mikrolokacijo za malenkost in 1.5m podaljšala, tako da po novem izpolnjuje v oppn/lokacijski zahtevano razmerje stranic.

Če ˇnadaljujemˇ z gradnjo po starem GD in objekt zgradim tako kot je mišljen po novem, bo to verjetno neskladna gradnja, črna pa ne??? Sankcije?
(6.2.2020 ob 20:08)03pomlad Napisal:
(6.2.2020 ob 18:20)firefly Napisal: Gradbeno ze imas. In zdaj bi novega? Zakaj?

Staro je poteklo pred 4 leti.
Zato sva šla še 1x - spremenila sva mikrolokacijo za malenkost in  1.5m podaljšala, tako da po novem izpolnjuje v oppn/lokacijski zahtevano razmerje stranic.

Če ˇnadaljujemˇ z gradnjo po starem GD in objekt zgradim tako kot je mišljen po novem, bo to verjetno neskladna gradnja, črna pa ne???  Sankcije?
Očitno po GD, ki ga sicer imate, gradnje niste začeli, prav tako mu je že potekla veljavnost. Novega GD niste pridobili. Torej kakršnakoli gradnja enostavno pomeni nedovoljeno gradnjo, saj veljavnega GD nimate.
Sankcije? ... plačilo degradacije in uzurpacije, odstranitev objekta ... legalizacija po GZ ni možna.
Rešitev je, da pridobite GD.
Iskanje po temi