Objave: 110
Teme: 14
Ocena:
0
Hvaležen bi bil, če bi mi kdo znal z nasvetom pomagati pri sledeči zadevi:
Pri sorodnikih imajo ogrevanje hiše s plinsko pečjo (utekočinjen naftni plin) in bi šli na ogrevanje s takšnim (ali podobnim) kotlom na drva ( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ika.si/ogrevalna-tehnika/kotli/biomasa/kotel-eurotherm-tip-ek">http://www.ika.si/ogrevalna-tehnika/kot ... erm-tip-ek</a><!-- m --> ).
Prosil bi, če mi kdo na kratko razloži, kaj je poleg kotla sploh še treba (črpalka?, raztezna posoda?,...) nabaviti za takšno predelavo. Radijatorji in cevi so že napeljane. Če kdo zna oceniti še stroške za mojstra, se tudi priporočam za info.
Žal je denarja na voljo bolj malo, zato tudi niso koristni nasveti v smislu kaj bi bilo optimalno, dolgoročno boljše ipd, ker pač iščemo poceni rešitev za par let.
Hvala že vnaprej.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Sicer ne kurim na drva, na splošno pa:
Črpalka,mešalni ventil, raztezna posoda, regulator vleka, odzračevalni ventili,....
po možnosti pa še:
zalogovnik, regulacijo povratne vode in neko spodobno regulacijo, ki bi to krmilila
več ti bodo napisali tukajšnji "kurjači" .....
Pa še to: Kako boš ogreval sanitarno vodo?
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Kar tako povedat, kaj se potrebuje je zelo težko, ker ne vemo kaj bi lahko ostalo od zdajšnje inštalacije in koliko je evrov na zalogi za takšen poseg
Če bi šli delati sistem kot se je delal pred 30 leti potem se načeloma potrebuje:
- kotel
- 4potni mešalni ventil
- raztezno posodo
- črpalko z cevnim termostatom
- kombiniran bojler za sanitarno vodo
- nekaj cevi in ventilov.
Ker pa se danes h kotlom na drva prigrajujejo zalogovniki bi se jaz vsekakor odločil za to opcijo. potrebujemo
- kotel
- zalogovnik tople vode
- laddomat ali kak drugi sistem za varovanje povratka v peč,
- 3potni mešalni ventil z motornim pogonom ali brez motornega pogona
- raztezno posodo
- črpalko z cevnim termostatom
- kombiniran bojler za sanitarno vodo
- nekaj cevi in ventilov.
Drugače pa preberi še druge teme katere govorijo o ogrevanju na drva. tam boš našel tudi hidravlične sheme po katerih bi naj bila kurilnica narejena.
vsekakor pa bi v primeru prehoda na ogrevanje z drvi, v kurilnico dal zalogovnik tople vode.
Objave: 841
Teme: 30
Ocena:
11
Takoj ko je zalogovnik zraven in regulacija mu je pa tudi treba povedati, da je takoj govora o petih jurjih in vec.
Objave: 1767
Teme: 20
Ocena:
0
Jaz sem začel z varnostnim ventilom......
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Če delaš za nekaj let in če ni denarja, kupi rabljeno. Če imaš večjo hišo oziroma bolj potratno, imaš med oglasi sorodnikovo fferrotermovko predhodnico eurothermovke). Za 200 evrov odpeljes skoraj celo kotlovnico.
Kupil jo je s takim namenom kot ti in s takim budgetom kot ga imaš ti. Sedaj je dve peči (skupaj skoraj 80kw ) nadomestil z eno sodobno 43kw in 5m3 zalogovnika. Tako da peč je bila poleti ob odklopu bp. Lahko je še deset let, lahko pa drugo leto spusti. Ampak to je pač riziko ko kupiš peč za desetino cene. Tudi sorodnik je ta riziko sprejel ko je peč kupil za nekaj 100 evrov.
In dvesto evrov boš pri UNP plinu ujel v mesecu ali dveh pri potratni hiši.
Poišči se enega ugodnega monterja da ti zadevo priklopi (da te ne bo obral za jurja in več), dokupis se par malenkosti in začneš lepo se greti na drva.
Pa mislim da je napaka v oglasu pri.tripotnem ventilu. Moram preveriti če ni 4p ker v sistemu ni bilo zalogovnika.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://m.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/centralno-ogrevanje/peci-na-trda-goriva/ferrotherm-35kw-z-bojlerjem-1305834347.html">http://m.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in ... 34347.html</a><!-- m -->
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
ker imaš samo 3- 4 radiatorje so vse te namenske peči premocne. Kupi nek štedilnik ali pa kamin z možnostjo povezave na centralno in ga postavi v bivalni prostor. Kdo pa bo hodil peč nalagati v klet....in segreval klet
Objave: 110
Teme: 14
Ocena:
0
@ zdravapamet Sem prijetno presenečen nad ponujeno pomočjo. Žal v kratkem ne bom mogel posredovati podrobnejših informacij/fotke, ampak bo to možno šele, ko se odpravim k sorodnikom na drugi konec Slo. in bolj podrobno popišem stanje.
Trenutno se spomnim edino, da gre za plinsko peč Junkers in ločen bojler za vodo. Podrobno pa ob prvi priliki.
Še enkrat hvala vsem za nasvete.