Objave: 15
Teme: 5
Ocena:
0
Pozdravljeni,
prosim za nasvet pri polnjenju ekspanzijskih posod za talno gretje, za zemeljski kolektor in za bojler (3 eksp. posode).
Talno gretje
~480 m cevi PEX 16x2 mm, torej nekje 70 L vode v sistemu, višina 3 m (ena etaža), varnostni ventil 3 bare, toplotna črpalka zemlja-voda, ni zalogovnika, ekspanzijska posoda 12 L (tovarniško polnjena na 3,5 bar, priporočeno polnjenje od 0,5-3,5 bar), zaželen tlak v sistemu: 0,6 bar oz. po priporočilu.
Postopek? V hladnem sistemu vzpostavim tlak 0 bar, napolnim (izpraznim) ekspanzijsko (koliko bar?), napolnim sistem (koliko bar?).
Zemeljski kolektor za toplotno črpalko
200 m cevi PE-HD 40x2,4 mm, nekje 200 L medija (~23 % mešanica etanola in vode), temp. medija je med ~0 in 20 °C, višina 3 m, želen tlak v sistemu: 0,5 bara.
Na koliko bar napolnim eksp. posodo? Temp. medija ob polnitvi bo ~10 °C.
Bojler
200 L, temp. vode med 10 in 65 °C, tlak v omrežju ~4,5 bar, varnostni ventil 6 bar, eksp. posoda 18 L, sanitarna, montirana na vrhu bojlerja (drugod ni bilo prostora).
Postopek? Zaprem dovod vode v bojler, odprem toplo vodo na eni pipi, napolnim ekspanzijsko (koliko bar?).
Hvala za predloge, morebitnih obrazložitev bom hvaležen!
Ocena:
0
Pozdravljeni,
gledal sem še navodila, ki so prišla zraven ekspanzijske, pa ni notri nič glede tlaka polnjenja.
Na forumu sem našel: če v ekspanziji nastaviš tlak, ki je za 0,1 bar manjši od tlaka v sistemu, ne boš naredil napake.
Bo torej to to, ali bi kdo še kaj dodal?
Objave: 305
Teme: 2
Ocena:
0
Torej spremljaš tlak v ekspanzijski ter tlak in temperaturo v sistemu, če tlak v sistemu niha ko se temperatura dviga ali spušča potem je v ekspanzijski previsok oz prenizki tlak. (Tlak v ekspanzijski se mora gibati nekje med 1bar in 1,5bar).
To pa je to.
Objave: 1008
Teme: 43
Ocena:
0
jaz imam sicer zrak-voda...
ko se je T vode dvigala je rastel tudi tlak
... iz ekspanzijske sem spustil zrak, tak oda je bilo okrog 1.5
zdaj je tlak konstanten, naraste le ob vklopu obtočne
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Posoda naj bo pod tlakom 1,5 bara, potem pa nastavi tlak v sistemu. Za sanitarno so drugačni pritiski 3,5 bara.
Objave: 788
Teme: 4
Ocena:
1
Mislim da je takole. Sistem izprazniš in v ekspanzijo nekje 0,6-0,8 bara. Potem napolniš sistem za nekje 0,2-0,3 bara več kot je v ekspanziji. Mislim da to velja če imas eno ali dve etaži in govorim za centralno. Za ostalo ne vem.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Kako pa napolniš tlak več kot je v ekspanziji!?
Tako da jo že v štartu stisneš?
Pri meni je ekspanzija nafilana na 1,7 bara. Ko filaš sistem, tlak narašča do 1,7, potem se ustavi, čeprav filaš dalje. To pomeni, da jo je začelo stiskati.Zdaj, če tlak nagoniš za 0,3 več, si jo večji del že stisnil in ji odvzel možnost urejanja tlaka. Vsaj logika pravi tako.
Pri meni je zabetoniran tlak že 5 let. Brez diranja. Ali opazovanja alg.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 590
Teme: 20
Ocena:
6
Še jaz.. Sistem sanitarne vode, bojler 300 litrov nekje do 57°C oziroma 65°C, ekspanzijska posoda 33l. V sistemu je tlak z regulatorjom tlaka naravnan na 2,5 bara. Ker nam je na varnostnem ventilu nekajkrat ven spustilo malo vode, sem preveril ekspanzijsko, ki je bila brez pritiska. Sem iz nje izpraznil vodo, jo napolnil in zdaj zaeenkrat drži 3 bare. Vprašanje pa je sledeče. So 3 bari dovolj oziroma pravšnji?
Ocena:
0
Pozdravljeni,
hvala vsem za (kar nekoliko različna) mnenja. Se strinjam, da je smiselno ekspanzijo polniti manj kot je tlak v sistemu, tako bom tudi naredil, če se bo kaj čudnega dogajalo, pa poročam.
Objave: 30
Teme: 0
Ocena:
0
Razen v primeru, ko je posoda polna zraka, je tlak v posodi enak tistemu v sistemu. Posoda pravilno deluje takrat, ko je v njej pri delovnem tlaku in najnižji obratovalni temperaturi približno 20% volumna napolnjenega z vodo. Da bi to dosegli, moramo vzpostaviti kontrolo nad količino vode v ekspanzijski posodi. To naredimo tako, da pri odzračenem sistemu izpuščamo vodo in pri tem pazimo, da v najvišji točki sistema ne zavlada podtlak, zato po potrebi tlačimo zrak v posodo. To delamo toliko časa, da je ekspanzijska posoda polna zraka. To se zgodi takrat, ko se kljub dvigovanju tlaku v posodi tlak v sistemu ne dviga več. Zdaj spustimo tlak v posodi na vrednost približno 0.3 bara nižjo, kot naj bo zaželeni izhodni obratovalni tlak sistema, pa enako ali nekoliko nad nivo statičnega tlaku sistema. Nato v sistem dodamo še toliko vode, da se tlak v posodi dvigne za približno 0.3 bar. Tako bomo imeli v posodi približno 20% vode. Še pred tem postopkom pa s popuščanjem polnilnega ventila preverimo, če je v posodi še kaj zraka. Če pri tem iz posode priteče voda je namreč elastična membrana pretrgana.
Objave: 1008
Teme: 43
Ocena:
0
Še enkrat rabim pomoč - tokrat glede 24l ekspanzijske za 300l bojler.
V glavnem sem opazil da, ko odprem toplo vodo začne nekaj ropotati, tresti in imam občutek da ni ventil... se pa to dogaja samo po končanem dogrevanju bojlerja in sicer, ko 1. in/ali 2. iztočim/odprem pipo za toplo vodo. Tresenje traja nekaj sekund in počasi pojenjuje - je vedno tišje.
Precej prepričan sem, da se krči membrana v ekspanzijski, ki je kompenzirala tlak in se je raztegnila tekom segrevanja.Toplo vodo segrevamo recimo od 40-45 stopinj.
Tlak vode je v dovodni cevi je:
4,8 bar ko odprem vodo pade na 4 in se po zaprtju vrne nazaj.
Tlak ekspanzijske je 4,8. ...kolikor sem pač lahko natančno izmeril.
Ali je tlak ekspanzijske prenizek ali previsok?
Objave: 3800
Teme: 4
Ocena:
17
po moje ne rabiš tlaka na 4 (sam mam 3,5) ko mi je časa nazaj "ropotalo" je bil krivec
točno tak ventil na dvodni hladni cevi, ki gre direkt iz jaška v na bojler
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.merkur.si/prehodni-ventil-unitas-15-mm">http://www.merkur.si/prehodni-ventil-unitas-15-mm</a><!-- m -->