PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Potrebna višina dimnika-ali je premajhna??

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Imam problem - v načrtu je projektant vrisal dimnik, vendar kot veliko drugih stvari v praksi oz. ko se s kom pogovarjam (izvajalci, forum) vidim, da stvar ne bo funkcionirala. Je bil projekt pač narejen bolj na hitro da se dobi gr. dovoljenje, pa tudi projektant je v bistvu statik.

Izvajalec mi je postavil dimnik iz Shiedlovimi elementi - fi20. Glede na to, da bo ogrevanje s TČ dimnika mogoče sploh nebi rabil, vendar sem vseeno rekel, naj bo, smo pa šli s fi 20 tako, da imam možnost priklopa kamina (ki pa vprašanje ali sploh kdaj bo). Ko sem malo zbiral informacije sem videl, da v kolikor je dimnik odmaknjen od slemena cca. 3 m, da je lahko vrh dimnika nižji kot sleme, mora pa biti v višini namišljene premice, ki je pod kotom 10 stopinj glede na višino slemena.

V praksi pa vidim, da bi moral biti dimnik še nekje 70 cm višji, da bi temu zadostil. Povišal bi ga sicer lahko z npr. še dvema elementoma, vendar je potem zunanja obloga prekratka (ki pa jo je tudi že odrežal). V tem primeru bi moral kupiti novo oblogo (imitacija opek), kar pravi da je nekje 300-400 €.

Ker je dimnik postavljen ob zunanji zid je trenutno še sprejemljivo velik - npr. 1,2 m, če pa bi šel na neko potrebno višino pa bi bil cca. 2 m, kar bi kar grdo zgledalo.

Kaj menite - po eni strani je nesmisel imeti dimnik v kolikor ne more opravljati svoje funkcije in bi ga bilo potrebno povišati neglede na to, koliko bo še stroškov in ali bo vseskupaj izgledalo grdo.

Po drugi strani pa ne vem, koliko so te zahteve glede potrebne višine na mestu oz. "predimenzionirane". Ali bi dimnik v obstoječi višini deloval in bi ga lahko pustil takšnega kot je?

V notranjosti hiše je v višino še cca. 20 cm obloge - ali kaj naredim, če bi dimnik potem vsaj za toliko dvignil - (element in tuljavo bi potem moral odrezati)??

Hvala za nasvete.

LP
to preberi:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Publikacije.URE/URE1-14.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Publik ... RE1-14.htm</a><!-- m -->
Hvala za link - tole z dimnikom je kar cela znanost. Ugotovim lahko le, da višina, ki je postavljena ne zadostuje tem kriterijem, potrebna skupna višina je tudi malo pod mejo, glede fi-ja pa ne vem.

Še vedno tudi ne vem, kaj bi pomenilo za delovanje če enostavno pustim kot je.

LP
Zaenkrat pusti tako kot je. popravljal boš še vedno lahko, če bo res treba.
Precej odvisno kaj boš priklopil na dimnik. Verjamem, da bi za marsikatero peč tvoj dimnik čisto dobro vlekel.
Jani, nekaj podobnega mi je že nekdo svetoval in sicer da če je potreba, da lahko vse kupaj povišam s prokrom cevjo in s tem dobim dodatno višino.

Pri tem gre tudi ta to, da bi moral reči kljeparju, da naredi zaključek okoli dimnika-kar na obstoječega ( če bi nameraval dati drugo oblogo bi bilo verjetno smiselno, da počakam, da se ne dela dvakrat), za v ponedeljek pa se napoveduje dež in bom imel verjetno notri poplavo.

LP
Tudi jaz ne vem kako visok dimnik fi 160 naj postavim!?
Dimnik bo pogledal ven cca 0.5m od slemena. Torej če prav razumem mora biti višina cca 0.5 m nad slemenom?
Pozdravljeni! Jaz sem delal tako kot je napisano pri "schidlu" hiša je namreč v obliki črke L. Oba dimnika sta v slemenu. Na višjem slemenu je dimnik 0,5 m mogoče cm več ali manj ven iz slemena. Dimnik v manjšem nižjem slemenu je pod kotom 10 stopinj glede na višji sleme. Dimnik na manjšem slemenu je fi 160 in ga uporabljam za centralno peč, le ta pa ima prisilen vlek. Z njim nimam nobenih problemov. Dimnik v višjem slemenu je fi 200 in ga uporabljamo za krušno peč. z njim mam včasih mal problemov predvsem takrat ko je slabo vreme, pa še to mislim da ne bi bilo če bi krušno peč bolj na pogosto kuril. Bomo vidli letos ko se vselimo. Glede tvojega problema bi se pa jaz lotil takole. Men je mojster preden je sezidal krušno peč dimnik sprobal in to tako da je kjer je kurišče za krušno peč zakuril papir in je full vlekl. Če maš možnost probaj ti tudi tako. Če ti pa ne bo vlekl boš moral pa dimnik povišat. pa tudi to ne bi smel bit problem saj maš not še 20 cm obloge. dimnik ustrezno pozidaš "špenglerju - kleparju" pa rečeš naj ti obrobo da na dimnik plašč pa če z njo tako boš pridobil upam vsaj 30 cm to se pa nekaj že pozna. Mal poglej po drugih strehah pa boš videl takšne in drugačne zaključke dimniških obrob in te schidlovih plaščev.
Iskanje po temi