PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri hranilnik toplote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pozdrav imam vprasanje
imam ck na drva pec vel 30kw ker pac kurjava na drva ne daje komocijo ki jo imamo ce kurimo na plin olje el tp sem se po prebiranju vasih postov zacel zanimat za hranilnik ( ogrevam cir 100m2 povrsine ki je za sedaj slabo izolirana)
informacije ki bi potrboval so sledece
velikost hranilnika
cas ki hranilnik lahko nadomesca potrebe po energiji

vem da je to vse odvisno od razlicnih perametrov ampak ce imate kaksne okvirne podatke ali link
pozdrav
ni pravice
za začetek imaš definitivno prevelik kotel za ogrevanje 100m2! ustrezal bi, če bi imel npr. odprta okna :wink: mogoče boš dodal še kaj prostorov...

hranilnik naj bi bil velikosti nekje 40-50 litrov / W koristne moči kotla ( ne toplotne moči kurišča!). tebi bi npr. ustrezal 1500l.

koliko časa hranilnik drži toploto, je odvisno predvsem od njegove izolacije ( ponavadi 10cm trde ali mehke) in povpraševanja po toploti v objektu. predvsem koristi temu, da kotel dela konstantno v območju priporočene delovne temperature in viške toplote, ko se objekt ogreje, shrani. s tem imamo boljše izgorevanje- čistejše kurišče, nižja sajavost (...) in večjo avtonomijo ogrevanja.
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
deinitivno drzi to da je kotel prevelik v danem trenutku je pac bil pri roki in sem na to nadogradil gertje (mlada druzina itd)
tehnologije poznam in izracune pa tudi prakso .zadnjih par let nisem pac sledil trendom in mi je ta varijanta s hranilnikom pobegnila in nisem ji dodajal vecje pomebnosti
zanima me informacija iz prakticne uporabe ce bi hranilnik vel. 1500l izoliran 20cm izolacije vkopan v zemljo ce je temperatura vode 60 c koliko dolgo lahko zadovoljuje potrbe za mojo kvadraturo vsaj okvirno

vem da se mogoce zdijo bedasta vprasanja ampak prakticne iskusnje so najboljsi informacije
ni pravice
Za hranilnik toplote rabiš prostor v hiši (ajbolje v sami kurilnici). Na spletni strani LENTHERMa si lahko pogledaš malo hranilnike toplote tipa ZGIB oziroma nekaj takega. Dobro preuči dimenzije takega hranilnika, da ne boš rabil štemat vrat ali zidov.

Jaz sem razmišljal, da bi hranilnike toplote obdal z 20 cm izolacije in nato vse skupaj z kakim knaufom ali vezanimi ploščami zaprl. Števci bi bili montirani na sami steni take "škatle".
sasase;
če boš hranilnik prostornine 1500l ogrel samo na 60 C se boš grel kvečjemu nekaj ur, razen če imaš talno ali stensko gretje ki potrebujeta nižje temperature.
Najbrž zakuriš peč ko prideš iz službe in jo zadnjič naložiš zvečer, zato rabiš večji zalogovnik ali pa ga boš moral ogreti na višjo temperaturo, če se želiš v zimskem času greti še 20ur.
bodi aktiven, da boš lahko pasiven
polanc Napisal:sasase;
če boš hranilnik prostornine 1500l ogrel samo na 60 C se boš grel kvečjemu nekaj ur, razen če imaš talno ali stensko gretje ki potrebujeta nižje temperature.
Najbrž zakuriš peč ko prideš iz službe in jo zadnjič naložiš zvečer, zato rabiš večji zalogovnik ali pa ga boš moral ogreti na višjo temperaturo, če se želiš v zimskem času greti še 20ur.

Pa ne pozabi, da s tem mora tudi peč delati dlje, saj mora ogreti več vode.
Iskanje po temi