PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka-ir paneli ali kaj drugega

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Z mojim sva postala lastnika polovice starejše hiše in sicer mansarda+polovica prvega nadstropja. Ostali del prvega nadstropja, pritličje in klet je lasnik njegov brat.
Uredila bova svoj vhod, želiva pa tudi svoje ogrevanje.
Sedaj živimo v mansardi, kjer imamo radiatorje-ogreva se cela hiša na peč na drva ki je v kleti.
Betonska plošča je samo v pritličju, prvo nadstropje in mansarda imata leseno ploščo-trame.

In sedaj naju muči ogrevanje.
najprej je bila ideja o TČ zrak voda, zgoraj v mansardi bi ostali radiatorji, spodaj kjer se bo začelo dleati na novo-novi zidi, nova okna, napeljave...bi dali suhe estrihe, talno gretje.

Na MOS-u sva najdla IR panele. rečen nama je bilo da bi porabli enako elektrike kot TČ, torej cca 700€ na leto. Mojga so seveda takoj kupili, mene ne.

Etažne centralne kurjave nebi imela.

Kaj še drugega ostane?
Nimava pojma, rešit pa seveda morava. Skupna kurava odpade, tudi paleti al kaj takega v kleti ker tam ni najino, s svakom imamo pa bolj tako tako odnos.

Zelo bova hvaležna za vsake nasvete.
anoma Napisal:Na MOS-u sva najdla IR panele. rečen nama je bilo da bi porabli enako elektrike kot TČ, torej cca 700€ na leto. Mojga so seveda takoj kupili, mene ne.
Nakladajo.
Kaj bosta uporabila je odvisno od samo bajte površine, izolacije, okna itd ter sredstev za investicijo. O tem pa ne vemo nič.
Sicer pa se bom kar citiral:

Energetik81 Napisal:- vzameš enega od kalkulatorjev toplotnih izgub svoje hiše, vneseš dejanske podatke in dobiš izgube bajte v W/K
- greš na ARSO in poiščeš podatke za svoj kraj o temperaturnem primanjkljaju v K*dan, pomnožiš z zgoraj dobljenimi izgubami in dobiš povprečne izgube/leto v kWh.
- za sanitarno vodo moraš prišteti kWh, koliko porabiš vode veš samo ti
- greš pogledat cene energentov sem: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html">http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html</a><!-- m -->
- dobiš €/leto za vsak energent ter cene investicij in jih primerjaš
- določiš v koliko letih hočeš vrnitev investicije

Zgornji račun je povsem enostaven, vse drugo pa je zgolj neko ugibanje. Načeloma pa je tako, da bolj kot je izolirana hiša, cenejšo investicijo izbereš, ker je bolj vseeno, koliko so tekoči stroški ogrevanja. Torej v dobri NE hiši teoretično nabaviš Baubau el. radiatorčke po 50€/komad in zmagaš.
Edino poraba sanitarne vode je tukaj problem, ker je odvisna samo od navad uporabnikov.

Recimo pri meni pri novogradnji je bila odločitev enostavna, na izbiro sem imel zemeljski plin in TČ (za les ni placa). Kljub plinski omarici na fasadi sem vzel TČ, saj je bila investicija 3000€ dražja, prišparal pa bom cca. 400-500€/ leto v primerjavi s plinom. 6 let pa bom v plusu, če dobim še 1000€ subvencije še manj. Če bi bila doba vračanja več kot 10 let, bi vzel plin.
Postajaš tak, kot nekateri 'črpalkarji'. A še kake teme za isti post nisi našel?
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Gremlin, imaš ključek. Uporabi ga (zakleni temo).
Iskanje po temi