v najinem stanovanju z ženo zadnji mesec opažava majhne hroščke - po pregledu na internetu ugotavljava, da so morda najbližje pohištvenemu. Ne uspeva ugotoviti kje je "žarišče", opažava pa jih po celem stanovanju, tako v kuhinji in predalih, kot tudi po parketu, stenah, celo izpod zaključnih parketnih letvic. Sumiva, da sva jih dobila s parketom - trenutno ga imava položenega dve leti in pol - baje je življenjski cikel teh zveri od dveh do štirih let.
Prilagava fotografijo.
Ima kdo kakšno rešitev ali napotek kako postopati oz. kako se jih znebiti?
Po vsej verjetnosti gre lahko tudi za rjavega mokarja. Je pa slikca res bolj slaba.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iss-pms.si/pic/slide%20Tribolium%20castaneum.jpg">http://www.iss-pms.si/pic/slide%20Tribo ... taneum.jpg</a><!-- m -->
Opis:
Odrasla žuželka: velikost 3-4 mm; sploščeno telo rjavkasto rdečkaste barve; pokrovke imajo brazde in vdolbine, tipalke sestavlja 11 členov, od katerih so končni trije razširjeni
Ličinke: velikost 6 mm; rdeče rjave barve, ovalne oblike
Jajčeca: bela oz. brezbarvna in lepljiva, zato se nanje prilepi moka in jih težko opazimo.
Razvoj rjavega mokarja je močno odvisen od temperature. V svojem dvoletnem življenju samica izleže 300 - 900 jajčec. V Sloveniji imajo običajno po dve generaciji na leto. Najbolj pogosto se pojavi v skladiščih zrnja in moke ter v proizvodnji krme za živino. Od malega mokarja ga ločimo predvsem po tipalkah, ki se pri malem mokarju postopoma razširijo, pri rjavem mokarju, pa so zadnji trije členienakomerno široki. V nasprotju z malim mokarjem lahko krajše razdalje preletijo. Ob njihovi prisotnosti se moka obarva sivo ter spremeni vonj in okus. Ker se ne more prehranjevati z nepoškodovanim žitom, ga pogosto najdemo v prisotnosti primarnih škodljivcev.
Jaz se sicer na latinska imena žuželk in njihov podrobni opis ne spoznam ne vem kako, ti pa predlagam, da preveriš zaloge začimb v kuhinji - tiste kupljene v kozarčkih. Pri meni je namreč bilo podobno in sem njihov izvor našel ravno v kupljenih začimbah.