Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
Malo sem presenečen nad precej nizko učinkovitostjo, COP-om svoje TČ pri hlajenju. Sicer mi nizka moč hlajenja še bolj paše, ker hladim preko prezračevalnega sistema in lahko hladim direktno tudi pri najnižji stopnji prezračevanja, le poraba je nekoliko višja, kot sem pričakoval.
Podatki so naslednji (ON/OFF zemlja voda TČ):
-el. poraba TČ: 500W
-izhodna hladilna moč: 1000W
-temperatura vira: 19°C
-temperatura hladilnega medija na izhodu TČ: 5°C
Čudi me, ker je razlika med temperaturo vira in temperaturo hladilnega medija na izhodu TČ le 14°C in bi pričakoval boljši izkoristek. Ko pri temperaturi vira 5° ogrevam medij na 28°, je COP bolj 4.
Ali je to mogoče zato, ker se pri ogrevanju 1500 Watom, ki jih dobim iz vira (zemlje) doda še 500W v tem primeru koristne toplote iz elektrike za pogon kompresorja (skupaj torej 2000W koristne toplote), pri hlajenju pa 1500 Watom, ki jih pošiljam v vir (zemljo), odšteje 500W v tem primeru neželene toplote iz elektrike (in dobim skupaj 1000W haldilne moči)? Ali je potem normalno, da je hladilna moč TČ za pol manjša od grelne?
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Ne morem špekulirati zakaj, je pa res pri vseh TČ slabši izkoristek pri hlajenju kot pri ogrevanju ravno iz navedenega razloga. Verjetno je procent razlike toliko večji, če operiraš z malimi močmi, kot ti. So pa verjetno tudi absolutne številke v Evrih zato male.
Mene zanima, kako si izmeril (izračunal) izhodno hladilno moč?
Ocena:
0
Če je samo to razlog, bi moralo biti pri večjih močeh enako, saj imajo tudi sorazmerno močnejše kompresorje.
Izhodno moč hlajenja sem približno izračunal na naslednji način:
- razmeroma točno merim temperaturo zraka pred hlajenjem in po hlajenju (24°-->8°°)
- nastavljen pretok zraka pri rekuperatorju imam na 35%, kar če prav računam/razumem(???) pomeni 125 m3/h.
- trenutno temperaturo in vlažnost zraka sem vzel kar od googla, ki je za Lj. pokazal 28°C in 44%.
Iz teh podatkov sem potem izračunal, kakšna je moč hlajenja. (Pol ure kasneje mi je google pokazal 51% vlažnost, kar bi pomenilo 1150W hladilne moči, torej podatki niso zelo točni)
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
Točno tako pri gretju se prišteje električna moč k moči hladilnega kroga. Pri hlajenju obratno. Torej se odšteje od moči hladilnega kroga.
Objave: 773
Teme: 22
Ocena:
-1
Če prav razumem imaš ti 2kw TČ zemlja-voda?Zanima me,kakšen kolektor imaš in kako globoko,da imaš vstopno temperaturo 19 c?
Ocena:
0
Aha, potem je vse kot mora biti.
Kolektor je 2.5m globoko pod nivojem podtalnice v polžarici (barje) obdan s peskom, 1 cola, dolg približno 90m. Tudi mene preseneča visoka temperatura, je pa res, da sanitarne vode ne grejem s TČ, ker imam sončne kolektorje še od takrat, ko si nisem mislil, da bom imel kdaj TČ.
Ocena:
0
Koliko pa je potem COP TČ pri hlajenju, ki porabi 500W elektrike in da ven 1000W hladilne moči? Ali se temu sploh reče COP?
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
<!-- m --><a class="postlink" href="https://en.m.wikipedia.org/wiki/Seasonal_energy_efficiency_ratio">https://en.m.wikipedia.org/wiki/Seasona ... ency_ratio</a><!-- m -->
V tvojem primeru je SEER enak 2.
Ocena:
9
Prav je EER ker gre za trenutno učinkovitost.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Jp
Ocena:
0
@Fantocci, ne vem koliko je bila, ko sem prvič vklopil hlajenje, ampak na okoncu ogrevanja je temperatura padla na nekje 7° (ali celo 6°), pa mislim da je bilo to po nekaj urah ogrevanja, ko se je kolektor že malo podhladil.
Včeraj ko sem odčital, pa je tudi hlajenje delalo že 2 uri, tako da je bil kolektor pregret in ko sem po nekaj urah zvečer še enkrat vklopil za 2 uri je bila temperatura na začetku 17,5°.
Hladil pa sem to sezono vsega skupaj mogoče kakšnih 20 ur, ne veliko. Je pa 1 m pod kolektorjem še en kolektor enake dolžine, ki služi za pasivno hlajenje zraka in deluje bistveno več časa, samo temperatura tega je še vedno nižja in sicer 16,3°.