Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Niti ne, ker po vsej verjetnosti je v bojlerju premajhna spirala (vsaj za mojih skoraj 11m2) zato sek pred bojler dal zunanje izmenievalec in preko njega ogrevam zalogovnik. Ce imas v zalogovniku spiralo, potem to naredis s tripotnim ventilom
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Jasno, izgub na tistih pol metra povezovalnih ceveh praktično ni (rang 10W mogoče), vprašljiva je samo hitrost prenosa toplote (=moč gretja sanitarne). Kar pa ne veča porabe primarnega goriva.
Objave: 1247
Teme: 13
Ocena:
0
Ne mešam. Izkoristke za prenos toplotne energije trdih goriv na zalogovnik sem računala posebej. Po spominu se je 70 % toplotne energije, ki je bila shranjena po enkratnem kurjenju v zalogoviku, maksimalno lahko izkoristilo za ogrevanje SV (cirkulacija izklopljena). Oziroma sem za isto količino ogrete vode (1500 l) porabila več drv pri ogrevanju SV kot pri ogrevanju samo zalogovnika. Verjetno gre vseeno za upoštevati tudi izgube na samem zalogovniku in bojlerju (ogrevanje kurilnice). Kje imam pa meritve pa račune pa ne vem. Je pa Žerjavar moral preverjat izračune preko mejla, tako da ena logično presojo račun že zdržal, imam podatke verjetno še vedno na mejlu.
Objave: 432
Teme: 17
Ocena:
0
Ponovno se oglašam z namenom, da opišem montažo in delovanje S bojlerja.
Bojler sem montiral tako kot sem zgoran opisal-iz zalogovniškega bojlerja sem povezal cevin na izmenjevalec bojlerja sanitarne vode, črpalko sem priklopil preko Timerja nastavil željene vklope,izklope,črpalka na malih vrtljajih in za enkrat vse OK.
Včeraj temperatura v zalogovniku (sončna) 65*, v bojlerju je dosegla 57*, ker bo danes pri nas 30*, bo verjetno v zalogovniku temperatura nekje 75-80*,upam da bom v bojlerju dosegel vsaj 65*.
Vklope in izklope imam nastavljene na pol ure,dopoldan se ne vklaplja,prvi vklop imam nastavljen ob 13 uri,naslednji ob 16 uri, potem 18 in 21uri.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Pa še moj (laični) komentar na puščanje bojlerja.
Verjetno je, da bojlerja ni zmečkalo. Kar še ne pomeni, da mu ni škodovalo. Emajl je relativno krhek. Majhne deformacije bojlerja povzročajo mikrorazpoke v emajlu. Po mojem mnenju EMAJLIRAN BOJLER Z MIKRO RAZPOKO SPUSTI NEPRIMERNO PREJ KOT NEEMAJLIRAN BOJLER. Zakaj? Ker ionski tok, ki nastane zaradi nepravilno izvedenega priklopa bojlerja in/ali zalogovnika (napetost galvanskih členov med dvema različnima kovinama), pobira material točkovno na enem mestu oziroma liniji razpok(e) in ne s cele površine bojlerja, če bi bil čisti inox.
V mojih navodilih za priklop bojlerja jasno piše, da je treba bojler priključiti na pocinkane cevi ali bakrene cevi preko vmesnih električno neprevodnih členov iz umetne mase, da preprečimo elektrokorozijo. V nasprotnem primeru garancija ne velja. Kljub temu, da gre za emajliran inox bojler z magnezijevo anodo. A hudiča, teh vmesnih členov se ne dobi. Vsaj ne takih, da zdržijo take temperature in tlake. Tistim za uporabo na raznih črpalkah za zalivanje vrta ali polnjenje bazenov ni za zaupati.
To je tudi eden izmed glavnih razlogov, da mi nov bojler že dve leti čaka v garaži na priklop.
Danes sem pri prijatelju naročil izdelavo 6 kosov eno colskih dvovijačnikov z zunanjima navojema cola in četrt. Material bo novilon.
Ocena:
0
alanford, pri vseh mogočih pasteh, ki te (nas) čakajo, pri montaži te vsakodnevne hi tech opreme, je najbolje da bojler še nekaj časa pustiš v garaži :roll: (vsaj do poteka garancije, če ta še ni potekla :wink: ) potem pač ne boš imel problemov kako morebiti uveljaviti garancijo, hehe.
Dobrih 20 let smo uporabljali 300l imp jev bojler , notranjost oblita z cementnim mlekom (?)! V tem času za kako magnezijevo anodo sploh nisem vedel in se iz istega razloga za to sploh nisem sekiral. Bojler je odšel zaradi v sprememb ogrevalnem sistemu v delujočem stanju.
Sedaj imam zaogovnik z inox sanitarno spiralo, zvezal sem vse živo, predno sem na tem forumu izvedel, da mi bo itak crknil(?) ker nimam izolativnih vmesnih fitingov , ki jih je kot praviš nemogoče dobiti.
Še dobro, da do teh spoznaj nisem prišel še pravi :? čas, ker bi morda imel enako kot ti, le tega še vedno v nekje v kleti. ( že tako je trajalo leto dni od nakupa do finalizacije)
Morda bom kdaj celo našel kaj takega in dal na priklope, bolj verjetno pa ne, kot sebe poznam.
Če bo požrlo spiralo, bom pa sebe klel pa bo! Ampak se bom pa vseeno žrl, ali je bila napaka v bojlerju, ali moja.
Ampak , naj zdrži tistih dobrih 20 let, kot je stari zacementirani jekleni , pa bom tudi vesel.
Evo nanizal sem nekaj "blodenj" amaterkega instalaterja.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
He, he. Saj razmišljam podobno. Ker pa mi obstoječi sistem vseeno še vedno deluje (tu pa tam se res spotika - sicer ni to debata v tej temi), se je vse skupaj zavleklo tudi zaradi pomanjkamja časa in pomalem neodločmosti ali lenobe.
In ja, garancija je že mimo [emoji46] .
Bo pa dve leti več zdržal [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] .
Ocena:
1
Če so zadeve ločene ni težav z različnimi materiali, če je inox uporabiš inox priključke na Fe pa pocinkane, povezava plastika do 65 sC ali pa Cu za večje temperature.
Ocena:
8
Plastika naj bi zdrzala vec kot 65C! (pa ne alkaten, tista ki se svasa.) dobijo se pa prehodni kosi, tako da.... Mi je malo žal da sem nabavil čeljusti za pocinkane cevi. Najbolje da nabavim se grelec za plastiko in se naučim še tiste montaže.
Potem pa si bom zaželel se alumplast pa ogljikovo jeklo, baker..... In lahko odprem instalacije Hanzi d. d.
Ocena:
8
Ko pa želiš eno predelavo, pa spet dobiš zlatarja. Da ne pišem o tem koliko kurilnic je "komplicirano" narejeno... Bom v kratkem pri eni taki svetil zraven. Me prav zanima kakšno udobje bo v hiši ob SGC, WDC in ST1 in delno sobnih termostatih (eno nadstropje) .
Predračun je pošteno zlatarski.