PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje nonstop ali samo ko si doma?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

od doma običajno odidem ob 7h, vračam se ob 18h, živim sam v stanovanju. Spalnice itak ne igrevam, v ostalih prostorih (kuhinja, dnevna soba, kopalnica) pa bi mi sicer ugajalo če bi bili vedno segreti ampak se mi nekako zdi neumno kuriti 10h na dan samo zato, da pridem v ogret plac. Ogrevam na električne radiatorje s termostatom, vsi prostori so iz 15 stopinj na 21 v zelo kratkem času (20min)...seveda če napalim na full Smile

Kolikšna je pravzaprav razlika če vzdržujemo temperature v primerjavi z mojim načinom - mraz -> radiatorji na full 4-5 ure dnevno?

Hvala za odgovore!
če boš tistih 10 ur seveda kuril boš več porabil v celoti. Če ti pade temperatura na 15 stopinj maximalno v največjem mrazu v teh 10 urah ni sile hude, pač segreješ, ko prideš.

moj primer je tak, nekaj ur predno pridem klima spušča topel zrak, ko pridem se ugasne. potem pa kurilc. To delam da se prevec ne ohladi, klima pa je dosti ceneje kot kurilc. to je edini razlog. ko sem doma, mi ne paše klima, radijatorji so uredi. klima je agresivna pri pihanju suhega zraka, ni fajn, vsaj meni.
Prihranki z ogrevanjem po urnikih niso tako veliki, kot si misliš.
Ocene so tam nekje do 15%
meni se pozna glih eno toliko, kot je napisal homer. kar se tiče udobja, pri taki temperaturi, kot so sedaj, se skoraj nič ne pozna. ko pa tudi čez dan ni topleje od -8, -10°C (po možnosti z vetrom), je pa naša hiša neprijetno hladna še dolgo zatem, ko se že zakuri. zato jaz prakticiram gretje večinoma pozimi kar 24/7 ... četudi je dejansko poraba nekaj večja.
Tedenska programska ura in si za vsak dan lahko sprogramiraš kdaj naj se kaj vklopi; ko te ni doma krajši intervali samo vzdrževanje neke primerne temp. ko si doma pa daljši in po možnosti še v kombinaciji z termostatom v obeh primerih nočni/dnevni režim. Takih programskih ur je cel kup na tržišču, kdaj se pa izplačajo je pa druga zgodba! Z zamikom intervalov še enakomerno porazdeliš vklope posameznih raditorjev da varovalke ne vrže ven
Nekje sem 1x prebral, da naj bi bila diferenca med dnevnim in nočnim režimom 2-3°C.
Tedenska programska ura (brez termostata) okoli 5 evrov. Je pa res da lahko na njo lahko prikljucis največ 3,6kw običajno.
Jaz imam pumpo za centralno vezano na njo. Omogoča nastavitev 20 terminov in random (ogreva cca 10 minut čaka pol ure).
Sodnega termostata nimam ker ne vidim pametne lokacije za njega. Imam termostatska glave na radiatorjih. Zato lahko zvečer na polno ogrevam kopalnico (ob nekoliko šibkih lojtrah)
Iskanje po temi