PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prezračevanje z rekuperacijo s centralnim vpihom zraka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

že nekaj časa iščem, ampak žal nikjer ne najdem odgovora na moj problem, ki se glasi tako: Imam hišo 3 etaže (P+N+M). V mansardi bo pozicionirana prezračevalna naprava. Gre za obnovo hiše, ki do sedaj ni imela prezračevalnega sistema. In ker gre za obnovo, imam problem z razvodom cevi. V pritličju so starši, zgoraj pa si sam sedaj urejam. Razmišljal sem o cca. 20 dovodnih in 20 odvodnih ceveh fi 7,5cm (za vse tri etaže). Da bi se izognil velikemu številu dovodnih cevi sem razmišljal, da bi v vsako etažo speljal le eno večjo "centralno" cev, ki bi jo pozicioniral nekje v sredini etaže (načeloma je to na hodniku, okoli so prostori).

Vem, da dovod naj bi bil speljan v spalnice, dnevni prostor, odvod pa v kuhinji, kopalnici,... Jaz pa bi si zadevo malce poenostavil (glede na mojo situacijo) in bi dal centralni dovod, potem bi pa dal odvod iz vsake spalnice, dnevnega prostora, kuhinje in kopalnice. Zanima me ali bi bilo to vredu, ali ne? A bi sistem tako tudi dobro funkcioniral? Ima mogoče kdo tako naštiman sistem in mi svojo izkušnjo pove iz prve roke?

Zahvaljujem se za relevantne odgovore.
Sistem bi načeloma lahko tudi tako čisto v redu funkcioniral, vendar pa je slabost takšnega sistema, da zelo slabo izkorišča vpihan zrak. Že tako je problem kontroliranega prezračevanja, da se vpihan zrak slabo izkoristi, ker se vedno prezračuje dele hiše, kjer ne bivamo, bi bilo v tvojem primeru še pol slabše. Torej, za enak učinek prezračevanja boš potreboval pol večje pretoke, saj se bodo kopalnice in wc-ji prezračevali s popolnoma čistim zrakom in ne z zrakom, ki je onesnažen že iz bivalnih in spalnih prostorov.
momo123 Napisal:Vem, da dovod naj bi bil speljan v spalnice, dnevni prostor, odvod pa v kuhinji, kopalnici,... Jaz pa bi si zadevo malce poenostavil (glede na mojo situacijo) in bi dal centralni dovod, potem bi pa dal odvod iz vsake spalnice, dnevnega prostora, kuhinje in kopalnice. Zanima me ali bi bilo to vredu, ali ne? A bi sistem tako tudi dobro funkcioniral? Ima mogoče kdo tako naštiman sistem in mi svojo izkušnjo pove iz prve roke?

Zahvaljujem se za relevantne odgovore.

Ne razumem tvoje rešitve zakaj bi delal tako?
Če boš speljal cev v recimo spalnico zakaj bi želel, da je to odvod? V spalnici potrebuješ samo dovod, prav tako v ostalih prostorih.
Obrni zadevo in daj centralno samo odvod pa imaš rešeno (kopalnica).
Pa ne pozabi, da notranja vrata prepuščajo dovolj pretoka (pri meni so spodaj porezana).
lp
Odvod zraka potrebuješ vsaj v wc-ju, kopalnici in v kuhinji, zato bi bil obrnjen sistem še slabša možnost.
Če nima ločenega wc-ja od kopalnice bi bil odvod iz kopalnice in morebiti še hodnika povsem dovolj.
Imam dve etaži, spodaj 2 x dovod v kuhinjo in dnevno, ter odvod wc (sosednji prostor) , zgoraj dovod v 3 spalnice in odvod kopalnica z wc in vrh stopnišča pred hodnikom pa funkcionira čist ok Wink
lp
Hja, dobro ste povedali...ni smiselno. Pravzaprav ničesar ne bom pridobil, le še slabše bo. Zrak se ne bo tako premikal, kakor bi se moral. Torej udeja odpade. Hvala za odgovore. Smile
Iskanje po temi