PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sobna peč na kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V garaži imam že nekaj let sobno peč na kurilno olje. Peč je v garaži in v neuporabi bila vsaj 25 let, oziroma, vsaj jaz se ne spomnim, da bi bila pri starih starših kdaj v uporabi, ker sta v dnevni sobi imela trajno žarečo peč na trda goriva. Ko sem leta 2005 prenavljal hišo, sem to TŽP dal ven in za eno sezono postavil to oljno peč. Zadeva sicer ni slaba, zelo dobro ogreje prostor in ker jo imam že spet nekaj let v garaži, sem prišel na idejo, da bi jo komplet prenovil in sčistil, ter postavil zraven kamina na pelete v dnevni sobi, kot rezerva v času izpada elektrike. Vsi vemo za žled :lol:
Ta oljna peč ima 10l rezervoar, kar zadostuje nekje 8-10 ur ogrevanja, torej je zadeva kar požrešna. Bolj me zanima nekaj drugega. Postopek vžiga je tak, da odpreš ventil za olje in počakaš, da se nateče majhna luža v izgorevalni prostor, nato pa v to lužo položiš vžigalno kocko. Kako za vraga so to prižigali pred leti, ko še vžigalne kocke niso obstajale ? Idea Ker tudi pri kocki rabi nekaj časa, da se olje vžge.
Evo si priklical v spomin stare čase...S kakšno vžigalico več, včasih tudi ni šlo brez pomoči "saj veš, hmmm, hudih besed" :wink:
A ne smrdi potem po nafti v sobi?
Predvsem se je potrebno s temi pečmi postaviti v neke druge čase 25 - 30 let nazaj, ko še nismo imeli tako občutljivih nosov... res je bilo nekaj vonja zlasti pri dolivanju... mislim da je za neki beckup čisto zadovoljiva rešitev...
Pri nalivanju seveda ima vonj po kurilcu, ampak ni pa spet tako hudo. Za backup, ko ni elektrike in ker je peč že pri hiši bi jo pač sedaj lahko nekako umestil v prostor.
Moji starši so jo imeli pred 40 in več leti. Pomnim, da je bila spodaj pri kurišču le ena luknjica fi cca max 2 cm, v kateri je bil izvlečni čep. Čep je bil podaljšan s 10 cm dolgo kovinsko paličico/žico, ki je bila na koncu razvejana in ovita z nekim tekstilo (predvidevam, da je bil ognjeno odporen). Ko si odprl ventil ta dotok kurilca je ta stekel na dno kurišča in zalilo je tudi tekstilni del te paličice. Čep si izvlekel ven v celoti in prižgal tekstilni konec. Nato si jo vstavil nazaj v odprtino, vendat le tolilo, da je lahko gorela nad gladino kurilca. Če bi jo potopil bi takoj ugasnila. Skozi steklen okenček si opazoval začetek gorenja in ko si po izkušnjah ocenil, da že dovolj gori, si čep s kovinsko paličico potisnil do konca, da si odprtino popolnoma zaprl. Istočasno se je tekstilni del konec oaličice potopil in s tem več ali manj zaščitil.
Tole s paličico moram pa res pogledat, če je kje kaj videti. Vsaj takrat, ko sem jo uporabljal eno sezono, nisem nič opazil. Sem pa videl, da obstajajo tudi verzije z električnim vžigom. Ko jo izbrskam iz garaže bom zadevo bolje pregledal. Takrat sem pač prižigal tako, da sem počakal, da se je nateklo dovolj kurilca, potem sem pa prižgal kocko in jo dal na takšno dolgo železno palico, ki je bila zraven peči. Ko je kurilec samostonjo zagorel, sem pa pretok uravnaval z tistim gumbom zraven rezervoarja.
Pri nas jo še vedno uporabljamo. Spustimo olje v peč, tako da damo peč na maks., kar je pri nas 6, počakamo 30s in vržemo šibico. Ko zagori zmanjšamo na 1 in greje več kot dovolj. Očistim jo tako, da skozi kotel posesam vse kar je ostalo na dnu.

LP
Iskanje po temi