Objave: 257
Teme: 37
Ocena:
0
1. Moč kurišča (potenza focolare)
2. Moč nazivna (potenza utile)
3. Moč toplotnega izmenjevalca
4. Moč, ki gre direktno v prostor = razlika med 1. ali 2. (ne vem) - 3.
Objave: 470
Teme: 2
Ocena:
0
Podatki o moči, ki si jih navedel pomenijo sledeče:
1. potenza focolare - moč na kurišču - je moč, ki jo razvije energent pri gorenju. Npr.
2. Potenza termica utile je ko odštejemo izgube skozi dimnik in druge elemente peči.
3. Glede na izvedbo naše peči se Potenza termica utile deli na moč direktega ogrevanja prostora - potenza direta in na moč ogrevanja vode - potenza di scambiatore all aqua. Če bi šlo za peč za centralno kurjavo bi se štela kot izguba tudi energija oddana v prostor - kurilnico. V našem primeru, pa je toplota oddana v prostor uporabna in jo ne štejemo v izgube.
4. Izkoristek peči - rendimento = potenza termica utile / potenza focolare, kar pomeni razmerje med energijo, ki se uspešno uporabi za ogrevanje ter energijo, ki je nastala pri izgorevanju energenta.
sandi
Ocena:
0
Moram popravit napačno interpretacijo. "Potenza direta" je smatrana kot "potenza diretta all aqua", kar pomeni moč oddano vodi. Včeraj sem bil pri kolegu, ki montira Palazzetti, in sem v katalogu videl natančnejši opis.
To pomeni, da odda EcoFire maksimalno 8,72 kW vodi ter maksimalno 4,54 okolici. V nižjem režimu delovanja je oddana moč - glede na navedeno porabo pelet - približno 1/4 maksimalne moči. Se pravi 2,18 kW vodi in 1,13 okolici. To verjetno ne bo pregrevalo direktno ogrevanega prostora.
Alesnet, upam, da te nisem zavedel, ker sem na začetku trdil ravno obratno. Pomankljivi podatki -> pomankljivo razumevanje ... Se opravičujem.
LP
sandi
Objave: 257
Teme: 37
Ocena:
0
Jaz sem bil danes na ogledu vgradnega vložka na pelete Ecofire z vodnim izmenjevalcem. Morem priznati da zadeva kr presenetljivo dobro izgleda, funkcionalno sestavljena, zalogovnik peletov je kr velik...Sedaj čakam ceno z oblogo, da vidim kako in kaj naprej.
Še vedno pa ne vem koliko toplote od celotne toplote "v okolico" gre v prostor in koliko v okolico skozi dimnik.
Nisi nč zavajal, ni problema.
Ocena:
0
EcoFire ima deklariran izkoristek > 90%, nekje sem videl napisano tudi 92%. V grobem to pomeni, da gre 10% toplote v dimnik, ostalo se porabi za ogrevat vodo in ogrevanje prostora v katerega je kamin postavljen. Iz dimnika v prostor ne gre praktično nič, saj je dimnik praviloma izoliran. Tako gre tistih 10% energije praktićno v atmosfero. Kakšna je moč, ki se odda prostoru in tista vodi bi moral še enkrat pogledat v katalog, ker so podatki na internetu skopi. Lahko pa sklepaš, da od koristne energije (brez izgub v dimnik) gre približno 2/3 vodi in 1/3 v prostor, kjer se kamin nahaja. V mojem primeru je tako razmerje kar v redu saj bi kamin direktno ogreval 70 m2 od skupaj 200 m2. Bil sem v zmoti, ker sem ves čas razmišljal, da je razmerje ravno obratno. Sedaj sem začel ponovno razmišljati o varianti EcoFire in nič drugega. Le za sanitarno vodo bi poleti potreboval par kolektorjev ali pa kompaktno TČ-bojler varianto. Praviš, da si si EcoFire ogledal. Je bil v delovanju? Kakšna je glasnost? Mene najbolj odvrača možnost, da bo preglasen za v dnevne prostore. Imam možnost ogledati si zračni EcoFire. Če obstaja možnost ogleda delujočega vodnega EcoFire, mi prosim sporoči.
LP
sandi