PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Jašek za zunanji izpust vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na dveh koncih hiše imam predviden zunanji izpust vode (pri terasi za letno kuhinjo in pri garaži za umivalnik). Cev je že potegnjena ven, moram pa pred zimo v zemljo vtaknit dva jaška, kamor bosta šli notri ti cevi, v jašku pa bosta seveda tudi ventila za izpust vode. Na žalost ob gradnji nismo naredili tako, da bi vodo zaprl znotraj hiše, zato sem sedaj prisiljen naredit ta dva jaška z ventili, da obvarujeta cevi pred zamrznitvijo.

Jaška naj bi bila globine verjetno 1 meter, za premer pa že nisem več prepričan.
Koliko naj dam premer jaškov (verjetno v rangu ene 40-50 cm) in kakšna jaška naj kupim? Naj vgradim betonska ali iz kakšnega drugega materiala? Predvsem pa me zanima tudi kakšna pokrova naj dam, da se ne bom preveč matral z dvigovanjem, ko bom rabil vodo iz jaškov?
Jaška pa ni nujno, da sta povozna.

Nekdo mi je svetoval kar betonska, en drug pa naj grem kupit plastična jaška tja v eno firmo (da ne bo epp) v ioc Mengeš.
Prosim za vaše konkretne predloge kam naj grem kupit in kaj, ker sem res laik na tem področju.
Lokacija je pa LJ z okolico.
Ljubljančan
ali bo notri tudi še nekja metrov cevi za zalivanje ali samo kakšen meter in hitra spojka??
Če zadnja varianta, potem je dovolj fi 50 b.c.; daj betonski pokrov. V notranjosti pa še pokrov/izrez iz stiropora, da bo pomagal zadrževati toploto zemčjine; b.c. naj bo do vrha zakopana;
Smo vgrajevali b.c. fi 50 višine 50 cm (b.c. na polovico => dva komada jaškov) in notri dodali pod pokrovom stiropor (eps ali xps).

PVC jašek(cev) je dražja od betonske.
Lep pozdrav
Super, hvala za pomoč.

Da, notri sem mislil dati še nekaj metrov cevi za zalivanje. Verjetno bo tudi v tem primeru fi50 zadosti? Pa naj kar naredim meter v zemljo, da bo za sigurno glede zmrzali? Stiropor imam pa že tudi namen dati na vrhu ja.
Ljubljančan,
ja bo primeren fi 50, da boš lažje segel z roko (servisni dostop) do dna. :wink:
Lep pozdrav
zdravo, si bom kar tole temo izposodil, ker imam podobno situacijo:
do garaže imam speljano vodovodno cev na globini 1m. pipa bo na steni, v jašku pa bo izpustni ventil. planiram, da za jašek naredim 2 kosa fi50 dolžine 0,5m.
zdaj pa še vprašanje, ali spodaj pod cev dat betonsko dno ali samo dobro zbit nasutje pa potem na to postavit betonski jašek?
mx1rc08,
skomprimiraj tamponsko nasutje; postavi jašek in gaassa. :wink: Nič betona.
Lep pozdrav
hvala, tako bo Smile
Iskanje po temi