PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Minimiranje efektov toplotne postaje (toplovod)?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hej,

imam resen problem. Pred kratkim sva z ženo kupila pritlično stanovanje v BS3 za Bežigradom v Ljubljani. Vse prima dokler nisva ugotovila, da je v (predvsem) dveh sobah ekstremno nizka vlažnost zraka (20%-30%) in ekstremno visoka temperatura (24°C in več pri odprtih oknih v februarju in marcu letos, z ugasnjenimi radiatorji).

Danes sem dokončno potrdil, da je problem v toplotni postaji v kleti, ki skrbi za ogrevanje in sanitarno vodo 2,5 blokov in se nahaja v dveh prostorih direktno pod našim stanovanjem. Mojster me je danes spustil v prostora in notri je zagotovo 40°C ali več.

Imate kakšne ideje, kako bi lahko naprave (postajo), prostor ali naša tla izolirali, da bi minimizirali negativne efekte postaje na naš življenjski prostor? Pozna kdo podobno situacijo v teh nizkih betonskih v BS3?

Vsake pomoči ali ideje bom vesel!

lp, Klemen
Pomagala bi izolacija stropa v toplotni postaji (recimo 10 cm debel stiropor). Ampak učinek ne bo prav visok, če ne bo obenem poskrbljeno za prezračevanje toplotne postaje.
Če toplotna postaja za pripravo vode uporablja neko peč (olje, plin), je uporaba stiropora vprašljiva zaradi požarne varnosti (preostane torej le kaka kamena/steklena volna v primerni obliki - npr knauf termotop ali podobna)
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Kako pa lahko tak prostor prezračuješ primerno? Razmišljal sem tudi o hlajenju prostora (bolje, kot da hladimo stanovanje, verjetno).

Bo izolacija res pomagala?
Izolacija stropa bi pomagala, ampak je "dvorezni meč".....
To "dodatno ogrevanje" ti pomaga pozimi in ga imaš praktično zastonj.

Zato bi se bolj strinjal s prezračevanjem toplotne postaje. Kako to izvesti brez ogleda težko reči. Če je možno naravno zračenje (prepih), sicer pa dva ventilatorja (vpih - izpih). Hlajenje s klimo je lahko problematično, če so izgube toplotne postaje velike, saj bi bila potrebna zelo močna klima.

Pred temi posegi, pa je za pogledati, če se same naprave da toplotno doizolirati. Namreč vse to so izgube, ki jih plačujete vsi stanovalci.
Hvala za tole.

Večinoma se strinjam in bo za nas najbolj primeren naslednji postopek:
- debata s sostanovalci
- toplotna izolacija naprav
- dva ventilatorja

Smile

Želim si veliko sreče...
Prva točka je žal v večini primerov nerešljiv problem Cry
Problem Slovenije in naše majhnosti (v glavi). Big Grin
Sicer pa, optiko sem že pripeljal. Ni vrag, da mi še to ne uspe. Optimizem na višku.
off topic
Kako ti je pa to z optiko uspelo, je bil blok brez interneta?
Iskanje po temi