PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rotex=Daikin

Vsi fiksni stroški za plin ti ostanejo tudi, če plina ne uporabljaš.
Cena je precej, recimo 1,5 - 2x, višja od navadnega plinskega kotla.
Tale zadevšna ni najbolj posrečena, je precej bolje, ali samo plin, ali samo TČ :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Plin bo tako ali tako v hiši zaradi štedilnikov.
Bila mi je zanimiva zaradi ogrevanja sanitarne vode s tč. Potem je pa boljše da dokupim STČ ter soliden plinski kondenzacijski kotel pa sem na istem. Smile Hvala
Dvomim, da bo to ceneje....
Homer Napisal:Dvomim, da bo to ceneje....

-Plinski kotel cca 3500, zalogovnik cca 1100, sanitarna toplotna črpalka cca 1500, skupaj cca 6100eur. Je sploh smiselno imeti sanitarno toplotno črpalko ob zalogovniku?

-Hybrid cca 7000 brez zalogovnika, torej z zalogovnikom cca 8100 eur

O zalogovniku razmišljam, ker bosta dva nadstropja ogrevana na radiatorje, mansarda pa na talno. Trenutno je pa vse na kombinirano peč olje, drva z vgrajenim bojlerjem.Če trenutni inox dimnik ustreza, moram pa še preveriti

Cene so nahitro pregledane na internetu, zalogovnik krono..., stč krono...plus še nekaj za montažo. A sem kje mimo ustrelil?
Plin ali olje ne potrebujeta zalogovnika. Če pa boš v starem kotlu kuril še drva, pa je zaželen, skorajda obvezen del opreme.

Sanitarna toplotna črpalka mora od nekod dobiti toploto za svoje delovanje. Če imaš prostor, ki bi ga rad hladil, je smiselna. (STČ ponavadi ne delujejo pod 7°C.) Da bi pa s plinom ogreval prostor in nato hladil s STČ, je nesmiselno.

Ogrevanje sanitarne vode je načeloma večji strošek pozimi, kot poleti. Voda iz vodovoda je poleti toplejša, hkrati pa v vročini "paše" tuširanje z bolj mlačno vodo, pozimi pa z bolj vročo.
Če upoštevaš ugotovitve Brezdomca, je vse razen plinskega kotla odveč.
Tisti prospekt je pa malo narobe preveden. Jasno je namreč, da s 5 oz. 8 kW TČ ne moreš pretočno segrevati SV.
Saj v tem je ravno bistvo hibrida.
TČ del je le za ogrevanje in še to ko niso potrebe največje. Ker je takega ogrevanja kar nekaj, je smiselno še posebej tam kjer se zamenjuje plinski bojler in kjer ni kurilnice
Po mojem pa je ogrevalna TČ ali morda še bolje hibrid, glede na to, da že imaš priklop plina in na njega kuhaš, pri tebi najbolj primeren.
Ogrevanje samo na plin je pri tako veliki porabi (izhajam iz podatka o 2500 l olja samo za ogrevanje) neekonomično proti ogrevanju na TČ.
Hibrid je narejen za trge, kjer sta oba energenta:
1. draga (odplačilo višje investicije proti plinu)
2. cenovno približno izenačena (optimizacija delovanje in preklopi med energentoma glede na ceno, COP...)

Pri nas je elektrika tako poceni, da celo slab COP odvaga ceno plina in bi torej hibrid, če bi le lahko deloval v režimu TČ, ker pa ne zmore, dela na plin.
Da fiksnih stroškov plina, letnih pregledov in dimnikarja niti ne omenjam
Plin pa ostane v hiši zaradi štedilnikov :oops:
Kuhanje na plin, pa vse omarice mastne od plina IN NE OD HRANE, kar jih večina misli, NE HVALA , je indukcija veliko hitrejša ...... VOK- a pa ne uporabljam Wink.
Je pa stvar racunanja razlike med porabo kondenzacijskega kotla ter hybridom ali celo TC. Predvidevam, da bi rabil Ht TC, torej za cca 11k brez subvencije. Ce recemo, da bi se povrnilo v cca 10 letih, potem moram prisparati 600eur letno s toplotno crpalko glede na plinski kotel. Ali pa 300 eur letno s hybridom. Je to sploh realno?
Glede na sedanje olje, mislim da nebo tezave s plinom privarcevati 400eur letno za 4k investicije v plinsko pec. Ali pac ne?

Trenutno stanje hise: modularc+5cm, streha prakticno nic, 110m2 na etazo, ogrevanih cca 150m2. Cez upam eno leto,bo urejena mansarda s 30cm, 0.35 volne Poraba sedaj 2500l(zaradi pomankanja podatkov, lahko da tudi2000 litrov, ni se prevec obremenjevalo s tem do sedaj na zalost…) olja, z zelo potratno staro kombinirano pecjo na drva. Trenutno v hisi zivita dva, kasneje 4je.

Vsak ima svoje mnenje glede kuhanja. Moje je tako, da je resnejse mozno samo na plin. Ali nosim jeklenke v mansardo, ali pa si privoscim malo komoditete. Smile Me paveseli da ste se tisti, ki z veseljem kuhate izkljucno na elektriko Smile
DELPHI Napisal:2200m3 plina te trenutno košta 1.500€.

Vem da je zemeljski plin precej cenejši kot UNP ampak tolko razlike je ?
m3 UPN je z ddv 3,5€ Confusedhock:
A je možno da imate tako porabo ? z UNP bi tole zneslo 7700€.
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi