PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Služnost DRSCja nad cesto (javno dobro)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

mogoče mi bo znal kdo pomagati.
Torej, namen imamo graditi hišo. Do parcele vodi že pot, ki je javno dobro (v lasti občine), ta pot se priklopi na državno cesto (v lasti DRSC). Pogoj s strani DRSCja za gradbeno dovoljenje je bil načrt za predelavo priključka na državno cesto. Naj tu omenim še to, da se midva v bistvu priklopiva na občinsko cesto in ne na državno, ampak ta argument ni zdržal in sva morala narediti nov načrt za priključek. Sedaj želi DRSC za majhen del priključka (v lasti občine) tudi služnost. Občina nam ni pripravljena stopiti naproti in to urediti, ampak bomo morali vlogo za pogodbo o služnosti, ne glede na to, da ni v naši lasti, vložiti mi. Drugače pač ne dobimo gradbenega.. Je to komu jasno? Ker meni res ni.. :evil: Bi človek kar znorel - ni dovolj to, da imamo smotane sosede, zdaj nam še DRSC in občina nagajata.. Sad

Resno razmišljam, da bom šla na občino z vlogo in tam težila toliko časa, da jo spišejo in to uredijo.. Kot da ni dovolj, da smo mi na svoje stroške delali nov načrt za pot, ki ni naša in ki jo, roko na srce, niso nikoli plužili ali kako drugače urejali..

Je imel že kdo podobno izkušnjo? Oz. mi lahko da kdo kakšen nasvet kaj še lahko naredimo?

Hvala že vnaprej!
Glede na prebrano sklepam, da kljub temu, da pot fizično obstaja (ali res ali je samo parcela?) in da gre za javno dobro (lastništvo) ne gre za kategorizirano javno pot oz. cesto. Dokler cesta ni javno kategorizirana potem se pač ne priključujete na občinsko pot ampak je prva formalna cesta v pristojnosti DRSC-ja. Ja vem, birokracija da glava boli ampak tako je.

Občina bo želela, da formalno zadevo uredite vi, potem pa se lahko pogajate, da bo to cesto tudi kategorizirala in prevzela v upravljanje. Možne so tudi kakšne za vas bolj ugodne variante ampak so odvisne od pogajalskih sposobnosti in ne postavljenih zahtev.
Isti oz. zelo podoben problem smo imeli mi, za služnost nekaj m2 sva plačala okoli 500 evrov enkratno nadomestilo (za služnost), midva sva se z njimi bodla 1 leto, ker nama sploh niso dovolili narest novega priključka ker je v bližini table za konec naselja. Po mojih že skoraj vsako mesečnih obiskih smo se dogovorili da nam dajo soglasje, (za kar sva zaprosila midva, in tudi vse stroške sva tudi midva plačala- vpis v zemljiško knjigo, notar), do občine smo pa potem dobili samo odgovor da , je njihov delež javno dobro in da lahko to nemoteno uporabljamo...ista blamaža občinska cesta, ki jo upravlja DRSC zato moraš z njimi vse uredit in njim plačat....žal, ...midva druge izbire nisva imela, saj v nasprotnem primeru nebi zidali, ker ne bi imeli ceste...
No, pot je dejansko tudi fizično, je pa tudi odmerjena.. To o kategorizirani poti je pa verjetno potem to to, ker kategorizirana pa res ni.. Logično pa tudi ni nič.. Pri takem kupu papirjev kot jih rabiš v Sloveniji, da zgradiš hišo, ni nič več čudnega.. :/

No, danes sem celo dopoldne težila občini in se je končno premaknilo. Problem je bil samo v osebi s katero sem se vedno pogovarjala.. Ko sem dobila drugega na telefon, se je čudežno dalo vse uredit Smile Tako da vsaj dodatnih stroškov ne bo, ker so nama jih že tko en kup dodali..

Je pa pač čudno, da bi mi morali urejati služost za nekaj, kar sploh ni našega?! Ta država je res obupna.. :/
Iskanje po temi