PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na polena Kwb

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@polanc
gorilnik, hja takole: polža za pelete kupil prim tiliji, iz iverke sem naredil zalogovnik, tak bolj majhen, cirka 15 vreč peletov gre not. potem gre iz polža gibka cev v ene sorte drčo, ki je privijačena na vratca od peči. v sami peči je zgorevalna skodela. oboje je zvrjeno iz kotlovske pločevine, nardeli sosed šlosar, ni lepo na pogled, vendar deluje. na spodnjem delu drče not peljem zgorevalni zrak, tudi po gibki cevi. ventilator je kar tak, kot jih bider vgrajuje v svoja kurišča, torej, ročno nastavljiv pretok zraka. krmiljeno je oboje s siemens logo plc (priporočam, če si malo programerja). signale plc dobi iz treh koncev: sobni termostat, termostat kotla (poceni nek termostat iz elektronabave, kapilarni) in mejnega termostata. vžig je ročni, vendar potreben le ob ugašanju kotla za čiščenje (100 kg peletov ne proizvede niti za eno šeflo pepela). deluje gorilec na 2 stopnji, visoka in nizka moč, oboje poljubno nastavljivo na samem plc-ju. trenutno obratujem takole: čtpalka centralnega deluje na "muslauf", izklopi se le, če temperatura kotla pade pod 40 st. gorilec obratuje 24 ur na dan. najprej segreje kotel pri visoki moči (trenutno 66% nominalne moči), pri 40 se požene črpalka invse skup deluje pri tej moči do regulacije kotlovnega termostata, ko se vklopi nizka moč. če sobni ternostat vmes doseže nastavljeno temperaturo prestavi gorilec na nizko moč (trenutno 20% nominalne moči), isto seveda, če vmes doseže temperatura kotla nastavljeno vrednost. če bi vse skupaj pobegnilo je tu še mejni termostat, ki vse izklopi pri 85 st. to se seveda še ni zgodilo.
poraba: od včeraj 9.00 ure do danes 9.00 ure (skoz pod nulo, neizolirana stara bajta v zelo mrzli dolini blizu ljubljane) 60 kg peletov. bajta topla za znoret (kej češ, punca zmrzljive sorte). bluzim po bajti v gatah in kratkih rokavih ... če te zanima se lahko zmeniva pa prideš pogledat.
aleks Napisal:@polanc
bluzim po bajti v gatah in kratkih rokavih ... če te zanima se lahko zmeniva pa prideš pogledat.

tebe ali peč ? :twisted: :twisted: :twisted:
vincent Napisal:
aleks Napisal:@polanc
bluzim po bajti v gatah in kratkih rokavih ... če te zanima se lahko zmeniva pa prideš pogledat.

tebe ali peč ? :twisted: :twisted: :twisted:

:mrgreen: :lol:
Ja, bi prišel en dan gledat gorilec.
bodi aktiven, da boš lahko pasiven
Živjo!
Danes mi je centralnar poslal kompleten predračun za celo kurilnico z vso opremo peč, hranilnik, bojler, pumpe,ventili,...in kup artiklov za katere prvič slišim cena 13.000€ sem v majceni dilemi. nabavit ali iskati cenejšo peč?
NASA Napisal:Živjo!
Danes mi je centralnar poslal kompleten predračun za celo kurilnico z vso opremo peč, hranilnik, bojler, pumpe,ventili,...in kup artiklov za katere prvič slišim cena 13.000€ sem v majceni dilemi. nabavit ali iskati cenejšo peč?

Prvo idi še k komu drugemu po predračun (recimo trem). Nato pa projekt, če bo projekt res tako PREKLETO ZASOLJENO drag, kar lepo opusti. Tista razlika v izkoristku ti pa te peči nikoli ampak res nikoli ne bo izplačala. Mislim apropo izkoristek... preberi si malo kako sranje se dogaja po forumu z ladomati... izkoristek 92%... my ass.
za katero peč pa gre?

par tednov nazaj je meni centralnar rekel da bi nova peč v kurilnico s pripadajočo opremo (plin, kndenzacijska) prišla nekje 5.000 EUR.

seveda pa je vprašanje kaj tale predračun zajema...ali tudi razvod cevi po hiši, radiatorje/talno?...če da, potem bi znal biti predračun dokaj realen
Jaz sem dal lansko leto za čisto bukev 13000 jurjev za kubik (razrezano in razkalano na mero). Kurilna vrednost bukve (15% vlage - zračno suhe) je 3000 kWh/m3. 3000 kWh/m3 deljeno z 13000 SIT/m3 je 4.33 SIT/kWh. To pomeni, da drva klimo posekajo po celi črti.[/quote]

Ja in?
Kolikšna je bila investicija? 10.000 EUR? Več? koliko časa misliš, da bo peč funkcionirala? Kakšno moč ima ventilator za vpihovanje? Si izmeril vlažnost polen, ki so ti jih dostavili? (15% ne boš zunaj nikoli dosegel, verjemi)

Pa cena tvojega dela je .. nič EUR na uro, ko zlagaš drva in nalagaš peč?.. Kurilnica in drvarnica sta seveda bili zastonj, ... tudi tlakovci ali asfalt okrog hiše so zastonj, ko ti jih en grajfar uniči..

Saj... vsak ima svoje veselje.. samo mene tele novotarije z biomaso res ne prepričajo.. enostavno so predrage..

Najbolj lepo je pa prebrati, kako je treba les za kurjenje sušiti najmanj dve leti (mogoče še bolje uporabiti sušilnico?), torej imeti vso okolico hiše spremenjeno v skladišče lesa... Super, ni kaj...
zamzak... še enkrat preberi moje prispevke. Jaz doma nimam ventilatorske peči in je tudi ne mislim imet. Prvo zato, ker ne serem denar in drugo, ker se mi ne izplača. Če bi lahko, bi imel tak sistem, ki sam kuri in se sam puca in oh in sploh. Ker pa nimam denarja, je treba pljunit v roke.

Drugače pa drva vzamejo za samo zlaganje kaka dva do tri dni na leto. Po svoje mi paše, da se malo razgibam. Če bi poklical še dva kolega, bi bili v enem dnevu fertik. Tako me kurjava pride kakih 200 jurjev oziroma 800 EUR (po novem). To leto je prekleto mila zima in sem prišel praktično z 150 jurji skoz oziroma 600 EUR.

Kot pravim, peč na naravni vlek + velik hranilnik toplote je tista prava rešitev. Robustno in poceni. Nima se ti kaj pokvarit. Vzdrževanja ni!
ventilator na taki peči z prisilnim vlekom porabi 120 w če ma peč pod 20 kw drgaš pa mjčken več če maš hranilnik toplote kuriš enkrat na dan v taki zimi k je letos na dva dni noter grejo polmetrska polena not daš mal papirja dve treske navrh bukve počakaš da se vžge zapreš pol pa na ekrančk gledaš kok se vse segreva vse glede na zunanjo temparaturo bolj simpl ne more bit sam res je da je precej dnara vse skup
1 2 3
Iskanje po temi