Objave: 20
Teme: 16
Ocena:
0
Hišo P+M (70 + 50 m2) bom ogreval s stenskim plinskim kotlom na prisilni vlek, z integriranim bojlerjem cca 50 l. V mansardi imam en prostor, ki bi bil idealen za montažo stenskega plinskega kotla. Poleg tega, da bi izkoristil prostor, je prednost še v kratkem dimniku - naravnost ven skozi streho.
Ne poznam pa, če mi to prinese tudi določene slabosti. Toplota se namreč širi navzgor in tako je tudi s toplo vodo, če je kurilnica v kleti.
Ali vgrajena obtočna zmore dovolj kvalitetno opraviti svoje delu tudi, ko je grelec nad vsemi grelnimi telesi?
Ali lahko pričakujem kakšne težave s sanitarno vodo?
Objave: 514
Teme: 6
Ocena:
0
Mislim, da je tole malo težje izvedljivo. Problem ni v sanitarni vodi ampak v črpalki za ogrevanje. Če imaš črpalko integrirano v kotlu bo tole problem, ker bo na sesalni strani črpalke prevelik podtlak in bo prišlo do kavitacije lopatic rotorja, posledično takšna črpalka ne bo delovala dolgo. Bolje bi bilo, da vzameš kotel brez črpalke in raztezne posode in to dvoje namestiš ločeno od kotla in sicer nekje na najnižji točki ogrevalnega sistema. Vse skupaj je odvisno od višinske razlike med najvišjo točko ogrevanja in najnižjo. Višja je razlika - večji so problemi.
Imaš zelo specifičen primer tako, da se res dobro informiraj o zadevi, da ne boš imel težav. Majstri ti že naredijo (in pokasirajo) vprašanje pa je kako (če sploh) dolgo bo delovalo.
LP
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Do kavitacije prihaja pri odprtih sistemih črpanja, kjer se zaradi velikega podtlaka pride do uparjanja vode, pri zaprtem sistemu pa ne more priti do tako velikih podtlakov, saj v primeru centralnega ogrevanja niti ne gre za črpanje pač pa za mešanje vode, vodi črpalka pomaga, da kroži po sistemu. Razlika med črpalno in potisno stranjo je cca 0.3 bara, ne glede na to, kje je črpalka, tlak pa je posledica upora vodnikov.
Objave: 253
Teme: 4
Ocena:
0
moj sistem - etažno ogrevanje na kurilno olje deluje že dobrih 6 let. višina sesanja črpalke za kurilno olje je 8m, peč imam nameščeno na podstrešju, višinska razlika do radiatorjev pa je eno nadstropje. crknila mi ni še nobena črpalka (gorilec, obtočna)
Objave: 83
Teme: 10
Ocena:
0
No jaz sem plinsko peč montiral na podstrešje in sem pred tem povprašal od dimnikarske službe, serviserja, monterja in proizvajalca peči pa mi nobeden ni omenil da bi bilo lahko kaj narobe če jo montiram na podstrešje. Res pa je da nisem spraševal točno o kavitaciji, mislim pa da bi mi vsaj serviser omenil če bi bilo kaj narobe saj me je na veliko stvari opozoril ampak niti enkrat mi ni omenil da bi se črpalka bolj pogosto kvarila če je peč montirana višje. Imam pa še eno črpalko ki je nameščena v mansardi in mi poganja celotni sistem talnega ogrevanja, radiatorja imam pa samo dva v garaži in kopalnici.
LP
Objave: 253
Teme: 4
Ocena:
0
načeloma ima talno gretje svojo črpalko in mešalni ventil razen če je nameščeno samo v enem prostoru - kopalnici se lahko veže na radiatorski razvod. nekaj forumašev ima narejeno tako, pa se ne pohvalijo preveč...
Objave: 293
Teme: 0
Ocena:
0
Ja, lahko bi prišlo do problemov s kavitacijo! Če pa nevarnost kavitacije dejansko obstaja pa lahko izveš le s preračunom, za to pa potrebuješ NPSH karakteristiko črpalke, za sistem jo pa izračunaš, projektant bi to že moral znati izračunati...
Sicer pa posledice kavitacije niso vidne od danes do jutri, razen, če opazimo močnejši hrup. Sčasoma pa ti požre lopatice in črpalka ne bo več opravljala svoje funkcije. To pa se lahko zgodi v enem mesecu, enem letu, ali pa v desetih letih... odvisno od tega, kako močno kavitira...
LP