PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Davek zaradi pridobitve vrednosti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Zanima me naslednja stvar:
Situacija je sledeča,
Na parceli (oz. parcelah) stojita dve hiši, ki sta med seboj povezani z prizidkom.
Pred leti je bilo lastništvo sledeče: mama 25%, oče 25%, stara mama 50%.
Stara mama je nato svoj delež (v bistvu staro hišo) podarila moji sestri (njeni vnukinji), ta je nato svojo polovico delila z možem.
Zdaj je tako, mama 25%, oče 25%, sestra 25%, svak 25%.

Letos smo naredili parcelizacijo, da se končno uredi lastništvo, od koga je kaj.
Zdaj pa je problem, ker je parcela (z objektom) ki sta jo prejela sestra in svak, vredna 72.598€, parcela (z objektom) ki pa jo bosta imela oče ter mama pa 143.669€.

Pri notarki je bilo baje povedano (sam nisem bil prisoten), da bosta oče ter mama morala plačati 5% davek, zaradi tega ker sta "pridobila na vrednosti".

Zanima me kaj je na tem, če je to res (po katerem členu je to, itd)

Gre se zaradi tega, ker sta do sedaj, predem sem se jaz vmešal, te stvari urejela svak ter sestra, in ne verjamem ne enemu ne drugemu, in se bojim da se želita na račun očeta ter matere le okoristiti.

S tem da, svak ter sestra z očetovo ter mamino polovico nimata nič, nista vlagala v njo, je ne na kakšen koli način vzdrževala ali kaj koli podobnega. Skrbela sta izključno za svojo hišo, ter parcelo pred njo..
Da ne bo pomote, nimam nič proti parcelizaciji, in delitvi tako kot pač je, 50% svak ter sestra, 50% oče in mama, vendar ne razumem kaj ima veze zdaj tu vrednost vsega skupaj. Kolikor je meni jasno (bilo, vsaj do zdaj) je važno da se deli parcela na pol, ne pa premoženje na njej..
Pa saj davka starša ne bosta plačala sestri in svaku, ampak državi.
Kako bi se sestra lahko okoristila s tem?

Ne da se mi iskati, kateri zakon to ureja, zagotovo pa z brskanjem po spletu najdeš uporabne podatke o tem.

Pri parcelaciji se je delila parcela na željeno veliki novi parceli, neodvisno od vrednosti zemljišča in objektov na njej.

Sedaj, v drugem koraku, pri delitvi premoženja, pa se gleda vrednost nepremičnin. Kar je smiselno. Prej je (zaokroženo) bila nepremičnina vredna 216.000 €, torej od vsakega 54.000 €. Sedaj sta nastali dve parceli, od katerih je ena vredna 72.000 € (sestra 36.000 €, svak 36.000 €), druga pa 144.000 € (vsak od staršev 72.000 €). Ob upoštevanju deležev, sta tvoja starša pridobila, sestra in svak pa z razdružitvijo izgubila 36.000 €. Si res prepričana, da se sestra okorišča? Meni se zdi, da veliko izgublja.

Verjetno gredo v razdružitev zaradi davka na nepremičnine. Tvoji starši bodo imeli v bodoče v lasti samo še tisto nepremičnino, ki je vredna več, sestra se je zadovoljila z manj vredno. Kolikor razumem, tudi noče karkoli dodatnega iztržiti od staršev. Pa četudi bi sedaj lahko za razliko v vrednosti ostala solastnica (v ustrezno nižjem deležu) na nepremičnini staršev. Ali zahtevala izplačilo razlike v denarju.

Ko boste imeli zapuščinsko razpravo, boš pa verjetno še precej vesela, da boš lahko po starših dedovala več.
Ne, izgublja prav nič ne, ker nikoli ni nič vlagala v kateri koli drug objekt razen svojega.
Problem je v tem, da je takrat, ko se je delala darilna pogodba, bilo po eni strani ustno dogovorjeno da dobi le tisto hišo v kateri zdaj živita, darilna pogodba se je pa pač naredila za 50% (torej več kot le hišo). Vse lepo in prav, tako pač je, ampak dejansko ni nikoli imela nič od druge nepremičnine (razen na papirju), torej realno gledano ne izgublja nič (razen seveda spet na papirju)

Kot drugo pa zakaj omenjam okoriščanje, ker vem kakšne so razmere tukaj, sam pa še nisem slišal da bi trebalo zaradi tega plačat davek, če se vsi solastniki strinjajo da se pač tako razdeli.

V razdružitev se gre zaradi nečesa drugega, o čem nebi zdaj tu.
Kot povedano, še vedno me zanima če je ta davek upravičen, in po katerem členu (ja sem gledal po googlu, pa ne najdem nič konkretnega)
Iskanje po temi