PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izgradnja kurilnice na drva + zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drži.
Tudi na talnem bi šlo z tako regulacijo, vendar brez sobnega termostata, termostatski ventil pa bi bil nastavljen na najnižjo temperaturo v talnem, ki bi še zadostovala za dovolj veliko temperaturo v stanovanju. To temperaturo pa bi prestavljal ob večjih spremembah zunanjih temperatur. Pri tem pa bi temperatura v stanovanju zanihala za kakšno stopinjo ali stopinjo in pol. Črpalka pa deluje 24h 7 dni v tednu v ogrevalni sezoni.

Vremenska regulacija je zelo priporočljiva za ogrevanje če je dovolj financ za njo. Če pa so finance problem in gradnja ogrevalnega sistema po etapah v lastni režiji, pa se da tudi kakšno leto ali dve preživeti brez vremenske regulacije, v stanovanju pa bo glih tako toplo. Če financ minister dovoli vgradnjo vremenske regulacije si jo le vgradi, če pa ne, boš glih tako na toplem. Delaj pa tako, da jo lahko pozneje tudi vgradiš. (mešalni ventili z motornim pogonom namesto termostatskih ventilov).

V laddomatu se zamenjujejo vložki s katerimi se določa temperatura povratka v peč.
Tukaj so temperature vložkov, ki so na voljo.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.com/itm/Laddomat-21-60-Thermostatpatrone-45-87-Holzkessel-Holzvergaser-Pelletkessel-/172332091429?var=&hash=item281fcb0825:m:mB-DTKeyOTM6Z4sPKqPlWHw">http://www.ebay.com/itm/Laddomat-21-60- ... 4sPKqPlWHw</a><!-- m -->
Jemljemo kredite za počitnice, za zvezke, za skret papir..... Za vremensko pa ne? Raje kurilnico delamo po etapah in bo zaradi tega nekaj 10% drazja!
Tudi sam je nimam, pa mi je danes žal da je nimam. Ampak pri meni se kak radiator manjka v mansardi, pa kak cm izolacije v mansardi, da bo vremenska lažje pametno furala 3 nadstropja na enem krogu (saj bi zadevo reševali termostaski ventili na radiatorjih ampak to ni "vremenska rešitev" v mojem primeru. Pritličje bi bilo.zadovljno s 30, mansarda pa.50 premalo.

Tudi s termostskim mešalnim ventilom se da takole zalogovnik na vrhu ohladiti :twisted:

Priložene datoteke
.jpg   IMG_20170302_162907_956.JPG (Velikost: 50,31 KB / Prenosi: 942)
bivi88 Napisal:Jozl: ta tvoja ideja se mi zdi dobra, vendar bi sistem enako funkcioniral tudi z navadnim termostatskim ventilom. Ko je bila peč pregreta je bil mešalni ventil že na max. oziroma če se je črpalka ustavila (izklopljen podaljšek) je deloval bypass. Se motim?
Vidim da imaš vse povratke združene (talno in radiatorje), koliko pa imaš temperaturo povratka recimo ob srednji zimi (0°C)

Skoraj vse si narobe razumel. Ko sem izklopil podaljšek, je bil mešalni ventil na 1/2 oz. tam nekje se ponavadi nahaja. Sistem ne more samodejno krožiti skozi mešalni ventil, ker je pred mešalnim ventilom na hladni vodi nepovratni ventil z vzmetjo, da ne pride do samodejnega kroženja. Bypass deluje tudi med kurjenjem, če na ND3 ročno izklopim črpalko.

Jaz mislim (ne vem), da termostatski ventil nebi deloval dobro ob izklopu črpalke. Je potrebno gledati na hidravliko in pretoke toplih-hladnih tekočin. Kaj se meni zgodi ob izpadu elektrike, če slučano nebi imel nepovratnega ventila. Hladna voda začne samodejno prihajat iz leve strani, če pogledaš sliko mojega varovanja povratka. Ker je mešalni ventil odprt, bi hladna voda hitro potisnila toplo vodo iz mešalnega ventila v zalogovnik in v sodnji del peči. Kaj bi se zgodilo, če bi bil to mehanski termostatski ventil. Ohladil se bi zaradi hladne vode in se bi samodejno zaprl dotok hladne vode. In nebi bilo nobenega kroženja skozi mešalni ventil. Peč bi se toliko pregrela, da bi spet prišla voča voda do mešalnega ventila in se bi pojavilo zelo počasno ciklanje. Če bi peč preživela, kar je malo verjetno, bi se mogoče le nekako ohlajala oz ne preveč pregrevala. Ampak po mojem mišljenju bi takrat ob termostatskem mešalnem ventilu peč totalno podivjala. Mogoče bi uspela zadeva, če bi bil mešalni ventil tikoma ob peči na izhodu, tako vezane zadeve pa še do sedaj nisem videl. Pa še takrat bi morala iti hladna voda gor in potem nazaj dol proti spodnjem delu peči. Obstajajo računalniški programi za simulacijo tekočin. Jaz jih ne izvajam v službi, ampak rabim njihove simulacije za brizganje plastičnih izdelkov v snovanju izdelaka ali se ga sploh bo dalo izdelati in koliko se zvija. Taka simulacija pa stane toliko kot izvedna poceni kurilnice ali več. Nisem nikoli vprašal koliko stane, ker pač rabim take storitve v službi. Jaz se z nepreizkušenim sistemom nebi igral, ker je lahko življenjsko in materialno zelo nevarno.

Ja drugače ni šlo s 5 vejnim razdelilcem in sem mislim (nisem vedel), da sem z......l zadevo. Letos, ko prvo leto živimo v hiški, sem opazoval koliko je potrebno za ogrevanje. Za radidatorje v mansardi tudi ob -12.5°C zunanje temp. ni šlo več kot 40°C in je bilo v prostoru tudi malo čez 22°C, čeprav je bila željena temp. samo 21°C in nočna 20°C. V talno mi ne šiba nikoli več kot 32°C in to tudi pri -12.5°C koliko je bilo letos najhladneje. Pravkar sem bil v kurilnici in pogledal današnji pribitek sonca (12kWh), temp. dvižnih vodov, talno samo 24°C, radiatorji pa 28°C. V lokaciji talnega je bilo 22°C, v radiatorrskem področju pa 21.5°C. Meni se vedno zalogovnik najprej ohladi na 35°C, ker se tudi ogreva hladna voda v razdelilcu. To lahko tipam na povratnih ceveh iz ogrevalnih krogov pred mešalno grupo in pred razdelilcem. Če je notri vroča voda 80°C in več, se seveda hladna voda pri 30-35°C tudi deloma pogreje, ker so pretoki zelo mali (potreba po vroči vodi za dvižne vode). Edino skrajno levo, ker je glavno talno ogrevanje se pozna, da je povratek bolj hladen, pri radiatorskem in zadnji veji, ki še ni priklopljena, sta oba štofla (pokrova) vroča, skoraj enaka temp na povratku kot na dovodu. Pač je celoten razdelilec pregret. Razdelilec je samo lep izdelek, ki pa kar nekako ohlaja vročo vodo in pogreva hladno povratno vodo, kadar so temp razlike 40°C in več. Pri razliki 10°C se pa to več ne pozna, ker se takrat povečajo pretoki. In prihaja do počasnejšega in manjšega prenosta toplote. Pač ob mojem študiju strojništva gledam na zadeve tudi iz teoretičnih kotov mojega znanja. Čeprav sem največji zapriseženec prakse in še vedno trdim, čeprav drugi pravijo, da veliko vem, da vem samo 1%, 99% zadev se še pa moram še vedno naučiti. Tako se še vedno učim vsaki dan in me tudi včasih znane zadeve kje močno kontra presenetijo. Tako je pač življenje.

Jaz sem pač že v osnovi naredil kontra kot ''Hanzi'' in sem kupil kar 2 vremenski regulaciji in ogrevam 4 ogrevalne kroge, tudi za kopalnico čisto ločen sistem in svoj WDC20. Kopalnica vedno topla, tudi poleti in še skoraj zastonj energija za celo leto sušenja brisač. Samo energija elektronike in črpalke. 1/2 leta imam itak dovolj in viške energije od sončnih kolektorjev, zato tudi poleti sušim brisače. Ja potem se pozna v pralnem stroju, ker mi 1 brisača zadostuje za 3 otroke in 2 odrasli osebi za vsaj 4-5 dni. Tako na teden imamo porabo samo 2 veliki brisači. Tudi z vremensko regulacijo ogreva SV iz zalogovnika in imam še senzor temp z drugo regulacijo za cirkulacijo tople SV. In imam vedno ob časovnem terminu toplo vodo na pipi. Za samo postavitev regulacij in povezav sem porabil preko 100m 3 žilnega kabla in cca 80m 5 žilnega kabla (od 100m v kolutu jih je ostalo cca 20m ali manj). Kanal 40x80 sem komaj zaprl, ker je bil poln kablovja.
Ti imaš novo hiško in si lažje zmisljujes ogrevalne kroge in regulacijo.
Da si greš vseljen izmišljevati ogrevalne kroge v 40 let stari hiši je to malo težje. Je pa res da bi veliko jaz naredil z delom dodatnimi radiatorji v mansardi in izolaciji v mansardi. V mansardi imam 5 radiatorjev, v pritlicju pa 8. Pa poraba energije je v mansardi zaradi slabe izolacije stropa najbrž večja kot v pritličju.
Sebek: Ali lahko laddomat že naročiš z drugim temperaturnim vložkom, ali je to samo v moji domeni? Sprašujem zaradi garancij. Nebi rad odpiral novo zadevo in izzival kakšno puščanje...
Hanzi: vremensko regulacijo mislim da moram narediti ker drugače bom ves čas nastavljal temperaturo
Jozl: nisva se najbolje razumela. V primeru da črpalka stoji (izpad elektrike, okvara) kroži voda po zakonu narave skozi bypass, čez mešalni ventil ne kroži (se strinjam). Ko pa črpalka deluje kroži voda preko mešalnega ventila in v primeru da se začne peč pregrevati (npr. poln zalogovnik) je mešalni ventil že na max. To sem hotel napisati, vidim pa da sem malo nerodno napisal.
Jaz imam namen da bi povratek talnega in radiatorje ločil, talno na dno, radiatorje pa en priključek višje
Mislim da je tvoj sistem dober in dobro funkcionira, je pa tudi res da si kar nekaj € vložil
Itak da vremensko rabiš. Pri radiatorjih se nekako da goljufati s termostati in urniki, pri talnem pa je to težje.
verjetno lahko naročiš tak vložek za laddomat kot ga želiš. To boš mogel vprašati v trgovini, kjer se bo material nabavljal oziroma instalaterja, ki bo to montiral. kar se pa garancije tiče pa menjava vložka v laddomatu nebi smela biti problem. Tu mislimgarancijo na laddomat. Za garancijo za peč pa ne sme biti prenizka patrona. Tu bi pa lahko kaj komplicirali če bi bila prenizka temperatura patrone vgrajena. Mislim pa, da je najbolje da daš okoli 70 stopinjsko patrono.
Menjava vložka v ladomatu ne vpliva na garancijo. Včasih je proizvajalec ladomatov poleg vgrajenega (78°) prilagal še en vložek (72°) z obvestilom, da se lahko zamenja.
Tako visoka temp na ladomatu. Ja kaj bi to naredilo na moji peči, saj bi čisto pošizila. Že sedaj ob 60°C vtoka na hitrosti črpalke na max in polno naloeni peči od nazivne moči 40kW navadne LTŽ VIADRUS imam izhod večinom 82-86°C. Če v peč naložim manj in slabe smrekove okroglice, potem ima črpalko na 2 hitrosti in potem je izhod iz peči tudi okoli 88°C. Če bi poveča vtok na več kot 70°C, bi pri moji peči vse skupaj lahko kar lepo vrelo. Prvi zagon peči sem imel ND3 nastavljen celo na 66°C in črpalko na 1 hitrosti. Peč je bila takoj na več kot 90°C. Takoj sem nastavil črpalko na 2 hitrost in še potem celo na 3 hitrost. Še parameter na ND3 sem nastavil na max čas za pomik motorja in minimalni čas med dvema premikoma motornega pogona. Pač moja prva peč in ND3 varovanje povratka.

bivi88: prednost Seltron regulacije je ta, da ob previsoki temp peči ali izhoda iz peči, to jaz merim je v tem, da pri prekoračitvi 95°C se mešalni ventil odpre do konca in ohlaja peč do 90°C. Temp dviga povratka pa lahko vsaki dan ali celo bolj na gosto nastavljaš, dokler ne dobiš optimalnega dviga povratka za tvojo peč, hitrost črpalke...... Enosstavna zdeva za dvig povratka je ACC20, ki ima na motornem pogonu vse kar potrebuješ. 2 senzorja za meritev temp izhoda iz peči ali temp v peči in vhodne temp v peč ali izhod iz mešalnega ventila. Zadeva deluje popolnoma avtomatsko. Ko se temp peči povzpne na 53°C se avtomatsko vklopi obtočna črpalka, da zakroži voda v peči. Ko izhod iz peči preseže željeno temp dviga povratka se počasi prične odpirat mešalni ventil in dovaja hladno vodo. Čez nekaj minut se se vzpostavi željena temp dviga povratka. Mogoče se dogaja da ta temp. dviga povratka niha 1 ali 2°C, kar pa tudi ni taka zadeva. Pri meni se takoj po razliki 1°C začne poravnavat in imam skoraj večinoma časa dvig povratka na zahtevani temp.

Lahko se samo pohvalim, da sem do sedaj montiral samo sebi celotno kurilnico z vsemi strojnimi inšralacija po hiši. Montiral sem še 2 sodelavcema zalognovnika na obstoječe LTŽ peči. 1 je že imel Seltron regulacijo starega tipa. Drugem sem pa montiral celotno zadevo z regulacijo vred in vso elektročno vezavo. Meni je to v veselje izvajat, ker so sedaj oba sodelavca zelo zadovoljna. Pri drugem je edino razočaranje, ker ima slabo LTŽ peč Zrenjanin radiator podobna starem IDEAL STANDARD, ki jo je imel moj oče pred počeno zadnjo steno.

Poznam tudi dobro delovanje 3 uplinjevalnih peči. ATMOS je imel brat v kurilnici in jo je vrgel ven, ker je z njo porabil več drv kot z VIADRUS LTŽ pečjo. Sedaj ima VALHER peč je čisto druga pesem. Drugi brat pa ima GUNTAMATIC, kar je pa še pesem več in delovanje je nekaj takega kot luksus najboljšega avta tipa MERCEDES......
Jozl to ni patrona povratka v kotel. Ta je pri ladomatu standardno 60°. Včasih je bila to najnižja temperatura povratka. Iz linka, ki ga je dal Sebek pa vidim, da je sedaj možno spustit na 57 in 53 stopinj.
Jaz omenjam patrone, ki odpirajo iztok iz kotla v zalogovnike oziroma v ogrevalni krog. S tem delno regulirajo tudi temperaturo delovanja kotla. Pri patroni 72° meni dela kotel pretežno nekje na 75-76 stopinjah, pri patroni 78° pa nekje okrog 84- 85°.
Je pa zamenjava patrone zelo enostavna. Je že konstrukcijsko tako izvedeno, da ne more sfalit niti popoln amater.
Meni se osebno zdi 70°C kot vstopno temperaturo v peč res visoka, višja tudi kot je temperaturo višje so izgube. Mislim da bi bilo nekje optimalno delovanje 70/55°C. Bi bila to prevelika razlika?
Jozl: ja se strinjam, ''hitro ohlajevanje'' pregrete peči je res prednost ACC regulacije, vendar mislim da z 22kW pečjo težko to dosežem (razen ob izpadu elektrike). V ceni ni kaj veliko razlike: laddomat s črpalko 350€, acc30 s crpalko in ventilom 350€+, termostatski mešalni ventil in črpalka 200€.
ACC regulacija je doktor znanja...

...imel prej samo termostat in je bila katastrofa!

LP, BB
1 ... 13 14 15 16 17 Pojdi na stran 
Iskanje po temi