PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri izračuni

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me kje oz. kdo bi mi lahko izračunal koliko bi moja hiša pokurila kurilnega olja in kakšno peč bi potrebovala če imam hišo izoliralo z 5, 10 ali 15 cm stiroporja, okna bi bila 2 slojna in 6 komorna ...

V vsej poplavi informacij sem totalno zmedena in nimam pojma za kakšno ogrevanje naj se odločim. Nekdo mi trdi da bi za hišo, ki jo imam ob določenih predpostavkav pokurila npr. 1200 l olja drugi trdi da je ta količina 2x večja in podobno.

Prosim za informacije. Rada bi imela kakšne izračune in to od ljudi, ki se na to RES spoznajo in ne favorizirajo samo zadev, ki jih prodajajo.

Hvala
verjetno v pisarni ensvet, mislim, da celo brezplačno...preveri...
No v tej pisarni sem že bila, pa nisem dobila občutka da bi mi lahko naredili točne izračune. Zakaj, zato ker je zadeva brezplačna in zato ker favorizirajo peč na drva z nekim uplinjevanjem za katero sicer dobiš subvencijo sam je še vedno drago k hudič.
ženini starši imajo novo hišo (namanjših možnih dimenzij, da se ji lahko reče hiša....8x6 ?) izolirano s 5 cm izolacije, ter peč na olje. Kurijo praktično en štuk (dve sobi - kuhinja, jedilnica , dnevna - praktično en prostor) , zgornje splanice pa ne ogrevata.....pritličje pa ogrevata (Ko sta noter) s pečjo na drva (štedilnik)...in prejšno zimo sta pokurila 1200 litrov olja!!! Mene je skoraj kar. Temperaturo v stanovanju pa imata na 20 stopinj (skoraj se ti zanohta)..zdaj kako je to mogoče meni ni znano.

Na vsak način pa odmisli 5 cm izolacije! Če že razmišljašpa pote 10 in več - svetujem ti 12 - 15 cm.

Nastane pa problem...pri taki izolaciji bodo izgube hiše pod 10 kW (v najhujšem mrazu)...najšvohnejša peč na olje pa bo imela 25 kW...torej bo peč v povprečju vsaj 3 x predimenzinirana (okrog nule pa nekje 5 x ali več) - kar pomeni da bo šlo precej toplote v nič...oz. ne se nadejat nizke porabe pri uporabi kurilca.

Torej kaj narediti?....najprej dobra izolacija, če oken še ni noter dajta na večje steklene površine 3 slojna okna, potem pa pogledjta če imata možnost priklpa na plin (plinorama se izogibajta ker je to precej drag način ogrevanja).

Še nekaj o izolaciji....streha kot kaže bo izolirana v redu, stene upam da tudi...ostanejo vama še tla....če ne bosta izolirala tal vama bo šlo 70 % toplote ravno tja...torej če želiš optimalne rezultate se je treba izoliranja lotiti celovito.

Za svojo hišo imam narejen preračun....pri 15 cm izolacije, ter pribl 15 cm izolacije stropa, hiša 9 x 9, 180 kvadarov bruto površine, P+2, 35 let.....so izgube pri - 13 (računskih stopoinj) sledeče:

Skupne izgube: 7 kW

In to te šokira!...za ogrevanje celega štuka je dovolj že prdec (in to pri - 13 stopinjah!), pritličje pa pogoltne skoraj 5 kW...še ob dejstvu da so tam računske temperature okrog 15 stopinj.

IN ob taki izolaciji naše hiše (seveda bi bilo treb anrediti še kaj okoli tal) bi povsem zadoščala TČ zrak/voda moči nekje 8 kW ter zraven rezerva peč na drva....seveda pa v bojlerju/hranilniku toplote še el. grelci za silo razmer če se pokvari TČ oz. temp. zunaj preveč pade.

LP

p.s.: sicer sem nametal veliko stvari precej zmedeno...pa vseeno....zgolj malo v razmislek.
Vincent Napisal:Nastane pa problem...pri taki izolaciji bodo izgube hiše pod 10 kW (v najhujšem mrazu)...najšvohnejša peč na olje pa bo imela 25 kW...torej bo peč v povprečju vsaj 3 x predimenzinirana (okrog nule pa nekje 5 x ali več) - kar pomeni da bo šlo precej toplote v nič...oz. ne se nadejat nizke porabe pri uporabi kurilca.
No, ni glih tak. Najšvohnejši kotli so tam okrog 16kW z upoštevanjem izkoristka celo okrog 15kW (neto torej). Paziti je potrebno edino pri gorilniku, da ima predgretje potem izbira prave šobe in pa pri filtrih za ELKO, če ni vgrajenega pravega filtra se bo šoba hitro zamašila in bo potrebno prevečkrat klicati serviserja. Je pa malo serviserjev, ki si upajo nastavljati tako moč. Ravno zaradi tega, ko nimajo pojma o filtrih potem pa raje v izogib težavam nastavijo višjo moč. Drugače pa, če so pogoji izpolnjeni laufa zadeva na 16kW čisto OK.
Res pa je da je lahko še teh 15-16kW v veliko primerih še vedno precej predimenzionirana zadeva.

LP
Hvala vsem za dosedanje odgovore.

@Vincent
Kdo pa ti je naredil te izračune, sam ali kako podjetje?

Pri meni je težava v tem, da me fotr stalno pumpa da je 5 cm izolacije zunanjih sten dovolj, da imam sprane možgane z internetom in informacijami ki jih tu preberem, da na streho ne rabim dat več kot 15 cm tervola, da noben ne daje toliko izolacije, da noben ne porabi tako malo kurjave in podobno. Zato bi rada dobila nekoga, ki bi mi lahko naredil izračune na papir ne pa samo ustno izročilo oz. rekla-kazala.
Te lahko vprašam iz kje si?
Izračun lahko narediš tudi z Ursinim programom gradbena fizika, ki ga dobiš zastonj na njihovi strani. Problem zna bit edino v tem, da je še kar kompleksen in se ga vanj za enkratno uporabo verjetno ne splača poglabljat.

V vsakem primeru se lahko pozanimaš v kakšnem biroju, kjer po večini uporabljaj(m)o ta program za prikaz toplotnih karakteristik objektov. Stvar je edino v tem, da mora bit vse narejeno zelo natančno, drugače hitro dobiš napačne rezultate.
izračun sem si naredil sam na podlagi srednješolske knjige (sicer ne knjige ker je nimam - sem pa po njej delal v srednji šoli seminarsko) z imenom Termodinamika (vsaj zdi se mi).

Imam panarejeno še v excelu da lahko prilagajam (In gledam) kak se pozna različna debelina izolacija na izgube.

glede tvojega fotra...stnarad zadeva...našemu nismo uspeli niti dotajčiti da bi zamenjali vsaj okna....ker češ stara še čisto OK 'delajo'.

tako da....pod 10 cm niti ne razmišljaj.

Sem ravno bral v Moj dom....včasij je bl pravilnik da je potrebno na novograndjo dati 5 cm izolacije (od 80 dalje), potem so dali na 8 cm, zdaj po novem pa bo vsaj 12 cm).

in ker boš kurjavo plačevala ti...naj ti 10 % več pri končni ceni za fasado ne predstavlja ovire da si daš 15 cm izolacije. Živela boš noter XY let in se boš dolgo in lasdko smejala on nizkih stroških za ogrevanje.

LP
Iskanje po temi