Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Odjem tople vode za radiatorje je pri meni na drugem priklopu z vrha..torej nekje na polovici višine zalogovnika (bojler za SV pa je v zgornjem delu)...torej ko ti ohladiš vodo v radiatorjih na 40 stopinj ali manj je SV še vedno dovolj vroča za vsakodnevne zahteve.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/vsebina/sites/all/files/imagecache/bigpicture/vincent/SDC16017unichr("46")JPG[/img]
Objave: 55
Teme: 6
Ocena:
0
Evo sedaj sem pa totalno zmešan...
@Vincent: bom tako vprašal; če bi še enkrat delal kurilnico bi vzel potopljeni bojler v hranilniku kot imaš zdaj ali ločenega? Ker zdaj praviš da sta ti 2 kolektorja poleti premalo za sanitarno vodo...
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Meni je ta opcija OK in dobro delujoča. Ne pravim da sta dva premalo..za poleti ni nič premalo, premalo sta za pozimi (da s pomočjo sonca lahko več pogreješ hišo).
Z dvema se je pri nas segrelo prek poletja na maks. 75 stopinj (1 oseba). Zadeva je zdaj dodatno izolirana (kar se bo sigurno poznalo) bomo pa letos dodatno še 4 porabniki sanitarne vode...torej še en kolektor ne bo preveč (-> da bi prihajalo do problemov zaradi pregrevanja).
Tako da...če kupuješ/delaš na novo ti toplo priporočam vsaj 3 kolektorje (na kubik zaloge), če boš a imel večja zalogovnike pa 4. Ker dokupovanje samih panelov več ne stane dosti zraven napram celotni investiciji 'nakup sončnih kolektorjev'. Imaš pa potem nasmešek na obrazu pozimi predvsem pa jeseni in spomladi kjer ob sončnem vremenu sonce zagotavlja vso toploto za ogrevanje hiše.
Čist za info: trenutno ko se pojavi sonce (tako na nebu kot na naših kolektorjih -> 3 ure dnevno) filajo kolektorji s 45imi stopinjami (V zalogovniku je med 41°C (SV nastavljena na TČ) in 37°C predno se TČ spet vklopi). Največ kar sem videl je bilo 47°C na kolektorjih.
Kar je ravno na meji da začnejo 'obratovat'. S tremi kolektorji predvidevam, da bi prišli prek 50°C (oz. večja hitrost črpalke) kar bi se že konkretno poznalo na segretosti zalogovnika.
Pri štirih pa bi moral prek poletja vsaj enega pokriti (mi pa ta četrti hodi napoti pri postavitvi v vrsto...ker je rahlo problem z razpoložljivim prostorom).
Če bil bi vedež, ne bil bi revež...bi dal že v štartu 3 kose. A takrat niti nisem bil navdušen nad kolektorji, pa je Telmos predlagal, da bi bilo stroškovno takrat dokaj ugodno...tako da...smo določili dva kosa.
Zato tebi priporočam vsaj 3.
Objave: 1193
Teme: 0
Ocena:
0
@digg, vincent ima potopljenega, enako ti osebno predlagam, ali pa izmenjevalno spiralo za SV, osebno navijam za to, objektivo pa verjetno ni dosti razlike. Vsake oči imajo pač svojga malarja. Ena varianta ima eno prednost druga drugo..
Objave: 9
Teme: 2
Ocena:
0
Prosim če kdo svetuje. Imamo namen preuredit kotlovnico. Sedaj imamo peč na drva, ki je stara cca 13 let. Dobili smo ponudbo za 25 kw peč Burnit wbs, dva zalogovnika 1000 l z enim izmenjevacem, bojler 300 l, raztezne posode ki spadajo zraven z regulacijo bi nas stalo cca 5700-6000 eur z delom in drobnim materialom. Zanima me če vseeno naj pustimo staro peč ali je boljse ta nova. Sicer pa stara se vedno deluje bp, je pa 30 kw. Zanima me vase mnenje, če je to kolko tolko ok. Hvala in lp
Objave: 583
Teme: 5
Ocena:
0
Sam sem dal dograditi 1250l zalogovnik (kolikor je pac slo skozi vrata) s spiralo za SV in spiralo za STČ ali kolektorje na 18 let staro Ferotermko 30 kw. Z drobnim materialom in raztezno posodo ter dvema pumpama+ delo me je prislo 3k €.
Malo si preberi teme o 2 zalogovnikih, pomembna je vezava. Vsekakor pa si dobi dobrega mojstra, ki bo vse to znal povezat in bo obvladal tudi regulacijo. Kvazi mojstrov je na trgu veliko, znal ti bo nekako zvezat vse skupaj, o regulaciji in pravilnem delovanju pa ne bo imel pojma.