okvals Napisal:Mene pa zanima ali črpalka v mirovanju prepušča (omogoča) pretok vode po ceveh, pa čeprav minimalen?.
Torej, če mi peč greje sanitarno vodo v ločenem (samostojnem bojlerju oz. toplotni črpalki za SV) in črpalka ni v pogonu ali kljub temu voda kroži?
Hvala.
Če ima možnost gravitačnega kroženja, črpalka prepušča tok ogrevne vode. Preveri, če sta obe cevi, ki ogrevata sanitarno vodo v ločenem bojlerju topli po vsej dolžini zanke, potem
je dejansko vzpostavljeno kroženje skozi črpalko!
Da ti dve cevi so vsekozi topli, torej predvidevam da je kroženje non stop.
Ker je peč povezana z toplotno črpalko za sanitarno vodo (Termotehnika) in sedaj v kurilni sezoni prvič po treh letih peč ponovno ogreva sanitarno vodo (prej je to tri sezone sama - elektrika) imam odprta oba ventila na ceveh ki sta povezana z pečjo.
Sem opazil, da mi sedaj ko sta ventila odprta malo prej shladi peč, ko je ta v mirovanju (prej tega ni bilo saj je bil odjem tople vode za radiatorje glede na mrzle zunanje temperature večji , sedaj pri plusu zunaj pa je precej manjši in gorilec dela precej na manjši moči - nekje na 12 kw - prej nekje na 20 kw).
(december '14)
Ali mora cirkulacijska črpalka imeti posebno izvedbo turbine (pitna voda), ali je dobra katerakoli ? Pred kratkim smo naleteli na eno Grundfosovo, ki se ni vrtela, in se je pokazalo, da turbine praktično ni več, ostala je samo še os. Kaj bi priporočili za vgradnjo ?
Črpalka, ki skrbi za kroženje pitne vode je posebna izvedba, zdaj večinoma inox - lahko pa tudi v kombinaciji z medenino. Skoraj vsi proizvajalci nudijo ustrezne črpalke, odvisno od zahtev, nekatere imajo že vgrajeno tipalo za temperaturo izklopa, da ne delujejo neprestano, timer za nastavitev obdobja pogoste uporabe, ene si menda celo zapomnijo kdaj je potreba po cirkulaciji tople vode. Vse so pa brez izjeme kar drage!
V sistemu imamo Grundfos UP15-14B cirkulacijsko črpalko.Nekaj časa je oddajala neki vibrajoči zvok,potem je utihnila.Tudi cirkulacije ni več,ker je zjutraj potrebno kar nekaj vode iztočiti,da pride topla voda v 1 nadstropje.Lučka na črpalki sveti,kot prihajajo vklopni/izklopni časi.
Lahko,da je crknil kondenzator ali pa da je zaribala.Če je drugo,potem itak ni druge,kot menjati,če pa je zanič kondenzator,potem bi se še lahko malce poigral,vendar ne vem,kako naj dobim kondenzator ven.Nekako je zatanjen v plastiko in ne vem kako bi ga vzel ven in pretestiral.
Je že kdo mogoče kaj podobnega razdiral.
Rad bi ga zamenjal oz preveril če je še delujoč.Ploščica,kjer so kabli spojeni nanjo,gre lepo ven iz kontaktov pod kondenzatorjem.Kondenzator,pa je nekako priključen tako,da se ne vidi kontaktov,da bi ga lahko preveril oz zamenjal.
Ma to bi že naredil,če bi lahko kondenzator ven potegnil ali kakorkoli premaknil,da bi videl kontakte.Ne vem,če se sploh kondenzator da ven vzeti,če ja,potem me zanima kako? Če se ne da,potem bo pač treba menjati črpalko.
Kondenzator držita dva plastična repka,katera sem razprl,ga malce dobil ven,več pa ne gre kot kakšen mm.Spodnja tiskana ploščica s priključki za 220V pa se lepo ven vzame.
[attachment=o27535]
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.