Objave: 423
Teme: 27
Ocena:
0
Zdravo
Zanima me moznost priklopa elektro omarice, ki ima 3 faze na 1 fazo.
Zanimam se za ups in generator in bi v primeru izpada elektrike pac 1 fazo iz ups-a vezal na vse 3 faze v omarici. Preklop in stikala bi ze uredil na primeren nacin.
Seveda v tem casu ne bi delovali 3 fazni porabniki in tudi vsi ostali v mejah zmogljivosti ups-a.
Je to mozno izvest na tak nacin ali nujno potrebujem 3 fazni ups. Razlika v ceni ni mala.
Lp
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Teoretično bi šlo z močnostnimi preklopniki, vendar pa se moraš zavedati, da bi to pomenilo ogromno obremenitev za agregat oziroma UPS.
Agregati "večjih moči" so običajno itak trifazni, tako da je to tudi najboljša rešitev.
UPS pa uporabi samo za tisto kar res nujno da je vezano nanj.
Zagotovo to niso pralni stroj, pomivalni stroj, štedilnik, bojler, .......
--------------------------
Jaz sem porabnike, ki so predvideni za agregatsko napajanje ločil v omarici in zvezal na stikalo omrežje / agregat. Porabniki pa so zelo omejeni za 2,5 KW agregat: hladilnik, skrinja, centralna kurjava (ne TČ, temveč le rezerva na kurilno olje), nekaj luči, mikrovalovka, UPS, .........)
UPS pa mi poganja samo PC, telefonijo, switch, router in krmiljenje centralne kurjave.
PS "večje moči" je mišljeno nekaj KW.
In seveda, to je možno če nimaš trifaznih porabnikov. Se pravi naprav, ki zahtevajo trifazno napajanje (motorji, toplotne črpalke, .......)
Objave: 448
Teme: 40
Ocena:
2
Najbrž bi šlo z pomočjo kakšnih relejskih stikal, ki bi vse 3 faze kratko sklenilo ter jih hkrati ločilo od omrežja, ko se napaja zadeva iz ups-a. Ko bi pa prišel štrom nazaj pa bi spet razklenilo faze in jih priklopilo nazaj na omrežje. Ampak zadeva mora bit 100% zanesljiva, ker bo velik bum, če bo šlo kaj narobe. Nevem pa če to kje obstaja kot produkt za kupit, dalo bi se pa ga naredit če imaš dovolj elektrotehniškega znanja (predvidevam da ne).
Upam pa, da ti je jasno kako močen ups rabiš ker ko bo lavfala skrinja, hladilnik, tv in še kakšna žarnica gorela, ko bo zmanjkalo štroma in bo preklopilo na ups se bo le ta pod obremenitvijo zelo hitro (če ne takoj) sesedel ker ne bo prenesel takega bremena! Da o kakšni kuhalni plošči sploh ne pomislim.
Zej sem še enkrat prebral tvoj post in se mi zdi da nimaš najbolj razjasnenjih pojmov, kaj je ups in čemu je sploh namenjen, ker omenjaš nek generator zraven. Najbrž imaš v mislih agregat. Če bi kupil agregat nevem kaj ti bo še ups?
Objave: 1137
Teme: 20
Ocena:
0
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3l/f2/16aki26a/agregat1funichr("46")jpg[/img]
Objave: 423
Teme: 27
Ocena:
0
Evo to rabim.
Ja mislil sem agregat. My bad.
Ups je v bistvu da imas na drugi strani konstantno napetost 230. Ni pa nujen. Pri agregatu napetost niha vsaj kolikor je meni znano.
Lp