PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Elektro standardi - priporočila

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Žal sem danes, ko sem reševal situacijo z FID-om ugotovil, da je nujno, da popolnoma na novo zvežem celotno omarico, saj sem opazil, da je bila ena žica že napol stopljena Confusedhock:

Tudi en kup drugih nepravilnosti sem odkril.

V glavnem bi prosil za par informacij, če jih ena dobra duša malo napiše.

1. Kakšen presek kabla naj gre od glavnega FID stikala do mostička varovalk. Sedaj imam potegnjene ene tanke žice Cry (3 x 20A)

2. Kakšna so priporočila za varovalke. Na kako močno se naj kaj priklopi? V omarici imam 10, 16 in 20A.

To bi prosil, da nekdo napiše, če so kakšni normativi oz. priporočila, če že ravno vse na novo zvežem, da bo po regelcih.

Pa še to, nekaj žic je na določenih mestih olupljenih do samega kabla. Je dovolj, če dam na teh mestih termo skrčke, so dovolj izolativne (so namreč kar tanke), ali naj dam dvojno debelino?

Pa če že ravno menjam, ali naj zamenjam še glavni FID, ki je 0.3mA z tistim 0.03mA?, pa mi odpade dodaten za kopalnico.

Najlepša hvala za odgovore.
Uf, zabredel si v probleme. Kot prvo - težko je na pamet kaj napisati, pa potem nekoga ubije. Kot drugo - napiši od kje si pa se mogoče kdo (tudi jaz) javi, da ti pride vsaj v štartu za male pare pomagat rešit težavo. Drugače pa vsaj kakšna slika itd, da je situacija bolj razumljiva.

Drugače pa - za kratke povezave je za 20A dovolj tudi 2,5 kvadrat, bolje pa je 4 kvadrat. za daljše povezave so še drugi dejavniki, ampak če se omejimo na omarico je bp.

Druga stvar - 1,5 kvadrat je dovolj za 10A varovalke, za 16A rabiš 2,5 kvadrat. To je dovolj tudi za 20A varovalke, ampak če je dovod 20A, bi morala vse kasneje biti šibkejše in nimaš v omarici kaj počet z 20A varovalkami.

To je na kratko, sicer pa beri prvi odstavek Smile .
LP,
Samojed
Hvala za odgovor, sem vmes še malo bral in mi je več ali manj vse jasno.

Varovalke so pa res malo premočne v omarici.
1. za povezavo varovalk je najbolje uporabiti "šino" - bakren trak izštancan v ustrezno obliko in vstavljen v plastično ohišje. Načeloma pa za preseke velja da morajo biti "uglašeni" z varovalko pren njimi. Ker je običajno edina varovalka pred temi vodniki kar DESovska "pancerka", mora biti presek enak kot dovod od števca do FID stikala. Ker je povezava zelo kratka, greš načeloma lahko za eno stopnjo dol

2. Varovalke so namenjene varovanju vodnikov, ne porabnikov. Zato je pravilo da je za vodnik 1,5 varovalka 10A, za vodnik 2,5 varovalka 16A. 20A varovalke se v stanovanjskih prostorih redko uporabljajo. Če gre na 20A varovalko 2,5 kabel večje dolžine bi jaz raje dal 16A varovalko karakteristike C.

3. Uporabi skrčke z dvojno debelino stene in nanosom lepila znotraj. Vsaj jaz tako delam pri izolaciji omrežne napetosti.

Seveda pa je na prvem mestu navodilo, ki ga je napisal @Samojed v prvem odstavku.

FID 30 mA bo za celo hišo preobčutljiv in bo prepogosto izklapljal. Razlog (eden od njih) so tudi filtri radiofrekvenčnih motenj ki imajo običajno kondenzatorje med fazo in zemljo in pri vseh napravah v hiši teče nekaj miliamperov skozi njih na zemljo kar predstavlja za FID napako in povzroči odklop.

ČE NISI PREPRIČAN KAJ DELAŠ POKLIČI ZNALCA! Življenje je eno samo.
Iskanje po temi