28.10.2012 ob 21:19
Hiša ni podkletena, kurilnica s TČ bo v pritličju. Kje se položijo cevi iz kurilnice do razdelilnih omaric talnega gretja:
a) nad betonsko ploščo v istem nivoju kot vodovodna inštalacija
b) nad toplotno izolacijo v istem nivoju kot cevi talnega gretja
V nepodkletenem pritličju se mi varianta a.) ne zdi smiselna, saj cevi pridejo izven toplotnega ovoja. Potrebna je izolacija cevi (predvideno je 9 mm), ki v varianti b.) odpade, toplota na poti iz kurilnice do razdelilca pa bi deloma že segrevala tlake. Povezave so dokaj kratke.
Enako vprašanje imam za povezavo od registra stenskega gretja do razdelilca, kjer se mi varinta a) zdi še bolj nesmiselna: dodatni stroški z izolacijo dokaj dolgih povezav, izguba toplote, komplikacije ob oblikovanju talne izolacije okoli cevi.
Ker se na vseh fotografijah na spletu pojavlja varianta a., me zanima, zakaj?
a) nad betonsko ploščo v istem nivoju kot vodovodna inštalacija
b) nad toplotno izolacijo v istem nivoju kot cevi talnega gretja
V nepodkletenem pritličju se mi varianta a.) ne zdi smiselna, saj cevi pridejo izven toplotnega ovoja. Potrebna je izolacija cevi (predvideno je 9 mm), ki v varianti b.) odpade, toplota na poti iz kurilnice do razdelilca pa bi deloma že segrevala tlake. Povezave so dokaj kratke.
Enako vprašanje imam za povezavo od registra stenskega gretja do razdelilca, kjer se mi varinta a) zdi še bolj nesmiselna: dodatni stroški z izolacijo dokaj dolgih povezav, izguba toplote, komplikacije ob oblikovanju talne izolacije okoli cevi.
Ker se na vseh fotografijah na spletu pojavlja varianta a., me zanima, zakaj?