PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Ozemljitev banje?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako se to naredi pri novodobnih banjah, ki so iz umetne mase, prav tako sifoni?

Se to sploh še izvaja?
Tukajle smo debatirali o pipah:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=22922&">viewtopic.php?f=6&t=22922&</a><!-- l -->
Jaz imam plastično banjo in sifon in nimam ozemljeno.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Hvala za link. Sicer ste se tam pogovarjali o pipah, kar mi ni jasno, zakaj bi bilo to potrebno.
Bolj sem imel v mislih, da ležiš v polni banji vode in notri pade fen, ki je priključen v vtičnico in nima ozemljitve? Tam ti ozemljena pipa nič ne pomaga. Pomagal bi odtok, če bi bil kovinski. Ker pa so večinoma plastični, ne vidim rešitve.

Imam sicer fid, kot se omenja, ampak je očitno narobe vezan. Kakšna je pravilna vezava 1 - faza, n - nula (pri meni je ozemljitev)
Sem na hitro prebral malo, kako deluje FID stikalo (mimogrede je precej kregarije okrog tega).
Naj mi kdo od el. stručkotov potrdi, če spodnje drži.

Fid meri tok na fazi in nuli. In če pride do razlike, fid izklopi.

Če to drži, potem je Fid neuporaben brez ozemljitve. Kaj se naredi v primeru, da pade fen, ki nima ozemljitve v banjo vode, ki ni ozemljena. Vrže ven varovalko, fid pa ne?
Prvi del je pravilen - pri preveliki razliki vrže fid ven. Naprej pa ne razmišljaš povsem prav. Res da ob dobri (idealni) ozemljitvi ta razlika nastane zelo hitro in je zelo velika, vendar v primeru, kot ga navajaš, fid vsekakor vrže ven. Če pa ne vrže, te pa tudi ubiti ne more Smile . Zakaj? Zate je nevaren tok, ki teče čez telo. Do tega pa pride, če se dotakneš 2 različnih potencialov. Če primeš npr za fazo in za nulo, bo tok tekel čez telo, fid pa ne bo izklopil, ker je to "normalna pot toka". ČE daš fen v banjo, sta oba vodnika, L in N v fenu in bo nekaj toka teklo med njima v fenu.

Ker pa je voda, sploh če ni čista, prevodna, ker je v kopalnici vse rosno itd bo stekel dovolj velik tok tudi preko vode (na stene itd) in bo fid izklopil. Kot sem rekel - če pa ne bo izklopil, si pa v banji ravno tako varen kot ptič na daljnovodu Smile.
LP,
Samojed
Točno ja, ne vem kje sem imel včeraj glavo. :mrgreen:

Sedaj moram vse skupaj prevezati stestirati in je to to.
Varovalko dam pa za FID, da ga zaščitim, ker če sem pravilno razumel, sam FID nima zaščite pred preobremenitvijo.

To naj bi bila optimalna vezava, če sem pravilno prebrav vse skupaj.
Glavni FID - FID 30mA za kopalnico - Varovalka 10A - Vtičnica in luč v kopalnici.

Še enkrat hvala za pomoč.
Lahko daš fid + varovalko, če pa boš dajal samo eno varovalko lahko uporabiš KZS - to je kombinacija fida in varovalke v enem. Imaš oznake npr C10/0,03 kar pomeni da pretokovno izklaplja enako kot varovalka C10, izklopi pa tudi na diferenčni tok enako kot 30mA fid.
LP,
Samojed
Mi smo kar celo stanovanje povezali na FID 0,03 in za kopalnico nismo dajali posebnega. Mislim, da ne bi smelo biti težav.

Banja pa tudi pri nas ne bo posebej ozemljena.
matoz Napisal:Če to drži, potem je Fid neuporaben brez ozemljitve. Kaj se naredi v primeru, da pade fen, ki nima ozemljitve v banjo vode, ki ni ozemljena. Vrže ven varovalko, fid pa ne?
Če vam pade fen v banjo polno vode, bo moker in vsaj nekaj časa neuporabe. Če pa obstaja velika verjetnost, da vam delujoč fen pade v banjo polno vode, potem pa je nekaj narobe z postavitvijo vtičnic v kopalnici, ali z vami, ali oboje.
Pa ravno, ko sem na rob banje postavil še HI-FI, TV in švasaparat :oops:

ali pa sem včeraj gledal en slab film ameriške produkcije
dragoF Napisal:Če vam pade fen v banjo polno vode, bo moker in vsaj nekaj časa neuporabe. Če pa obstaja velika verjetnost, da vam delujoč fen pade v banjo polno vode, potem pa je nekaj narobe z postavitvijo vtičnic v kopalnici, ali z vami, ali oboje.

To je bilo hipotetično vprašanje, da si zjasnim pojme. :lol:

Narobe je pa veliko z mano, pa kaj čmo, takle mamo.
Evo, narejeno.
En dan dela, pa je hiša bolj varna.

Odstranil sem vse 20A varovalke in oba FID stikala.
Kupil nove varovalke od 6 do 16A in en FID 30mA za celotno napeljavo.
Iz vseh žic sem odstranil zunanjo izolacijo in s trermoskrčko zaščitil vse poškodovane žice
In seveda vse na novo zvezal.
Od FID stikala do letvic sem dal 4mm2 žice, do N pa kar dve 4mm2, da bo uravnoteženo :lol:
Malo mi je bilo toplo pri srcu, ko sem menjal glavni FID, ker so bili kabli pod napetostjo.
Največja težava je bila v tem, da je imel stari N na desni, novi pa na levi strani. Pa je bilo kar pestro kriviti tiste debele kable pod napetostjo :mrgreen:

Da ne rečem, koliko sedaj omarica lepše zgleda, ker so kabli urejeni Big Grin
Pa kar naenkrat je ogromno prostora, prej sem jo pa komaj zaprl :mrgreen:

Čisto tako mimogrede, zakaj pri 3faznem kablu N ni debelejša?
Nisem preverjal, ampak zadnjič mi je nekdo razlagal, da gre pri trofazni napeljave po N toliko el., kot po vseh 3 fazah. To drži?
Mimgrede, če bo malo usklajevali in nabavili FID in odklopnike od istega proizvajalca, bi lahko vse povezali direktno z zbiralko (letvico). Fid bi potem bil 1. v vrsti na levi strani.
Pri trifazni napeljavi teče po nuli tok, ki vektorska vsota tokov od vseh treh faz, in je običajno manjši kot po ostalih fazah.
Hvala za idejo, bom kar popravil. V prvi vrsti imam nove varovalke, ki so enake, kot FID.
Pri simetrični obremenitvi po ničelnem vodniku tok praktično sploh ne teče (naprimer Y trifazni elektromotor).
Iskanje po temi