PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave pokajoče cevi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
že od kar smo pred 4 al 3 leti napeljali centralno imamo isti problem, ki ga enostavno ne znamo rešit. skozi spalnico imamo napeljane 2 cevi po katerih vodi napeljava v zgornje nadstropje in edinole te dve cevi pokata ko pri norcih katar po njih steče topla voda. prav vem kdaj se jim vklopi centralna. imamo 2 razvoda in kalorimeter na eni veji, da vemo koliko je kdo pokuril Smile ja centralna je na plin. pritisk v napeljavi je ok, vodo vsako leto mal dotankamo ker izgine nezanano kam??!! radiatorji so odzračeni.
kaj bi bilo to narobe? kako naj odpravimo to pokanje ker je moteče!
jeeee mi imamo pa hiško jupi jupi jej! Smile
ker se material razteza poka. kakšna izolacija cevem nikoli ne škodi tako, da so verjetno tiste cevi kar brez izolacije. so pa verjetno jeklene oz. železne. pa verjetno ste brez mešalnega ventila in je voda v ceveh kar vroča...
poceni rešitve pomojem ni. najpametnejša se mi zdi mešalni ventil pa regulacija na zunanjo temperaturo
Urban Napisal:ker se material razteza poka. kakšna izolacija cevem nikoli ne škodi tako, da so verjetno tiste cevi kar brez izolacije. so pa verjetno jeklene oz. železne. pa verjetno ste brez mešalnega ventila in je voda v ceveh kar vroča...
poceni rešitve pomojem ni. najpametnejša se mi zdi mešalni ventil pa regulacija na zunanjo temperaturo

To je sicer rešitev ni pa nujno, da bo pomagalo. Vprašanje je kako so cevi speljane skozi zidove (ploščo). Namreč cevi pokajo v tem delu. Če ni ta speljava narejena tako, kot mora biti to pomeni, da cevi v tem delu ne smejo biti fiksno ampak drsno vpete potem ne bo nič pomagalo. Saj tudi pri najboljših regulacijah pride v cev slej ko prej voda z neko rel. visoko temperaturo in bo še naprej povzročalo širjenje in krčenje - pokanje.
Meni je monter za centralno ogrevanje vstavil med jeklene cevi v kurilnici kar en košček Cu cevi, da mu je držalo ustrezno distanco. In zaradi tega Cu (toga zadeva) mi je vsako jutro ob zagonu tako počilo v centralni, da sem mislil, da je nakaj hudo narobe. Sem kar nekaj časa ugotavljal kaj bi to bilo, potem sem pa zamenjal ta Cu s koščkom lesa oblečenega v gumo in glej ga zlomka nobenega pokanja več. Danes mi malo poka le še v ceveh v dnevni sobi (kljub mešalnemu ventilu), ker niso najbolj optimalno speljane skozi ploščo. Samo ni neke panike tako, da me ne sekira.

LP
Sem si sposodil kar eno izmed starejših tem, saj imam enak problem in vas prosim za kakšen nasvet.

Stanujem v 1. nadstropju osemnadstropnega bloka. Vsako noč (predvsem v prehodnem obdobju, čez zimo pa manj izrazito) samo v spalnici pokajo cevi. Rahlo pokajo (enakomerno na vsake 45s) okoli 22:00 (takrat nehajo z ogrevanjem), še bolj pa pokajo (glasneje in na vsake 5-10s) okoli 5:00 (takrat ponovno pričnejo ogrevati) in pokajo v vedno daljših intervalih do 8.00. Ob 5:00 sem potipal "vročo" cev (tisto po kateri priteče voda v radiator) in je kar žgoča pa zatrese jo malo ko poči. Vsi bloki so "priklopljeni" na lokalno toplarno. Na cevi sem namestil toplotno izolacijo debeline približno 2cm pa ni nič drugače (verjetno se zvok prenaša tako dobro še naprej na radiator). V toplarni so rekli, da oni ne morejo nič, hišnik je rekel, da ne more nič, upravljalec je rekel, da ne more nič. Menim, da je verjetno cev napačno speljana skozi ploščo in ne vem kaj bi lahko še storil za mirnejše noči. Sosed pravi, da ne opaža nobenega pokanja (v moji spalnici je glavni navpični vod, ki se odcepi na moj radiator in skozi steno h sosedu).

Imate kakšno idejo za rešitev tegob ali pa mogoče veste na koga se je najpametneje obrniti. Problem je še ta, ker ne morem ob 5:00 majstrov v stanovanje privleči Smile.

Hvala in lp.
LARA Napisal:že od kar smo pred 4 al 3 leti napeljali centralno imamo isti problem, ki ga enostavno ne znamo rešit. skozi spalnico imamo napeljane 2 cevi po katerih vodi napeljava v zgornje nadstropje in edinole te dve cevi pokata ko pri norcih katar po njih steče topla voda. prav vem kdaj se jim vklopi centralna. imamo 2 razvoda in kalorimeter na eni veji, da vemo koliko je kdo pokuril Smile ja centralna je na plin. pritisk v napeljavi je ok, vodo vsako leto mal dotankamo ker izgine nezanano kam??!! radiatorji so odzračeni.
kaj bi bilo to narobe? kako naj odpravimo to pokanje ker je moteče!

Sva že dva :? .

A si rešila problem?
Nisi napisala iz katerega materiala so cevi: železne, bakrene, alumplast, plastika.
Lahko lociraš kje poka: na ravnem delu, na kolenu
Kdaj poka: stalno koje topla voda ali ko se črpalka zažene in ugasne, pomeni ko se radiator segreva in ohlaja.

Mogoče se bo iz odgovorov dalo razbrati kaj več.
Vsi materjali se ob segrevanju raztezajo. Če se cev segreva, zid pa ne, prihaja do premika položaja cevi napram zidu. Dolga leta sem to poslušal v bloku. Ko sem delal v hiši centralno, sem mislil, da bom zgrabil bika za roge. V vseh prehodih cevi skozi zid sem cev ovil v dve plasti papirja od reklam. Notranja plast se prilepi na cev, zunanja na zid, med sabo drsita brez zvoka. Je uspelo, verjamem da. Sem prepričan, da je še problem pri pritrditvi radiatorja. Pritrjen je v štirih točkah, nimam še rešitve, kako se naj neslišno premakne. Morda je še kje?
Nimam časa - sem v penziji!
To smo tudi mi doživljali, imeli pa smo zunanjo napeljavo cevi. To pokanje ti ob 5 zjutraj predira glavo :evil: . Najprej smo vse nosilce cevi - objemke, zgoraj odpeli, pa ni pomagalo. Potem pa smo vse cevi v nosilcu spodaj podložili s koščkom papirja ali kartona, tako da se nosilca niso dotikale. To je pomagalo. Radiatorje pa se nekako "zrahlja", oziroma naj bodo le obešeni. Bistvo je, da mora vse biti nekako "zrahljano", da ob raztezanju in krčenju nič ne drži. Treba je malo eksperimentirati :wink: .
Prejšnje leto (prvo kurilno sezono) nisem imel nobenih težav z pokanjem. To sezono pa se je začelo pokanje in to samo v nadstropju (pritličju pa vse ok.).
Cevi so bakrene in položene v tlaku. Mislim pa, da ravno cevi pokajo vse do radiatorjev, ko priteče topla voda. Sicer pa v kotlovnici imam mešalni ventil in počasi odpira toplo vodo.

Pokanje pa je tako izrazito, da te ponoči zbudi :evil:
tudi aluminjasti radijatorji malo zapokajo, ko se ohlajajo in men je to še dobro, ker vem, da temperatura pada in je potrebno naložit ponovno drva v peč Smile
mikesi Napisal:Sem si sposodil kar eno izmed starejših tem, saj imam enak problem in vas prosim za kakšen nasvet.

Stanujem v 1. nadstropju osemnadstropnega bloka. Vsako noč (predvsem v prehodnem obdobju, čez zimo pa manj izrazito) samo v spalnici pokajo cevi. Rahlo pokajo (enakomerno na vsake 45s) okoli 22:00 (takrat nehajo z ogrevanjem), še bolj pa pokajo (glasneje in na vsake 5-10s) okoli 5:00 (takrat ponovno pričnejo ogrevati) in pokajo v vedno daljših intervalih do 8.00. Ob 5:00 sem potipal "vročo" cev (tisto po kateri priteče voda v radiator) in je kar žgoča pa zatrese jo malo ko poči. Vsi bloki so "priklopljeni" na lokalno toplarno. Na cevi sem namestil toplotno izolacijo debeline približno 2cm pa ni nič drugače (verjetno se zvok prenaša tako dobro še naprej na radiator). V toplarni so rekli, da oni ne morejo nič, hišnik je rekel, da ne more nič, upravljalec je rekel, da ne more nič. Menim, da je verjetno cev napačno speljana skozi ploščo in ne vem kaj bi lahko še storil za mirnejše noči. Sosed pravi, da ne opaža nobenega pokanja (v moji spalnici je glavni navpični vod, ki se odcepi na moj radiator in skozi steno h sosedu).

Imate kakšno idejo za rešitev tegob ali pa mogoče veste na koga se je najpametneje obrniti. Problem je še ta, ker ne morem ob 5:00 majstrov v stanovanje privleči Smile.

Hvala in lp.

Torej. Po dveh zimah ni nič drugače. Cevi v spalnici še vedno pokajo. Poskusil pa sem že vse mogoče: "odštemal" strop okoli cevi (če bi ga slučajno kdo med gradbenimi posegi v preteklosti zazidal okoli cevi), vrgel ven nekaj parketa okoli cevi in odštemal nekaj estriha, preveril ali se slučajno radiator drgne po nosilcih od segrevanju/ohlajanju, vzel radiator dol in poka tudi brez radiatorja. Nočna mora.

Ker trenutno ni kurilne sezone bi lahko opravil kakšnen poseg na ceveh in izvedel sem, da je možno na cevi vgraditi nekakšne kompenzatorje dilatacij, ki naj bi omogočali cevi prosto raztezanje kljub togemu vpetju na dveh konceh. Ima kdorkoli kakšne izkušnje s takim ali podobnim sistemom ali kakšen kontakt za več informacij? Lokalni vodovodarji in centralnarji ne vedo kaj dosti.

Hvala in lp.
Iskanje po temi