Objave: 271
Teme: 18
Ocena:
0
Verjetno obstaja izračun v kolikem času se povrne investicija v solarni sistem pri hiši, ki ima vzpostavljen radiatorski sistem ogrevanja na kurilca.Se izplača na novo vzpostavljati solarni sistem?
Hvala za info.
tomy
Objave: 1318
Teme: 57
Ocena:
0
račun ima veliko spremenljivk;
vem za nekoga, ki je samogradnjo 20m2 kolektorjev z nujnimi spremljevalnimi elementi dal 600k SIT.
z njimi ogreje hranilnik toplote Januarja na 50 stopinj,...
lahko pa daš za en 1,5m2 kolektor 140k SIT, brez vsega, tudi brez instalacije in montaže
Objave: 90
Teme: 11
Ocena:
0
Sam sem si umislil en tak sistem, Kdaj se bo investicija povrnila sploh ne računam več, ker je zadeva precej kompleksna in na njo vpliva več dejavnikov, vključno z vremenom čez zimo, vse skupaj pa je za moje pojme kr drago vsaj na začetku. Preden pa sem se odločil za nakup pa smo nekako računali, da bi se morala zadeva povrnit nekje v 7 - 10 let. Prej sem ogreval samo z kurilnim oljem sedaj pa je zraven še solarni sistem in naj bi bila poraba olja za namene ogrevanja in saniotarne vode v dobrih zimskih vremenskih pogojih do 50% manjša.
Kako bo zadeva v resnici delovala sporočim spomladi, trenutno sem tik pred zagonom. Kakor koli že pa če se mi povrne v 15 letih se še zmeri splača saj je življenska doba takega sistem nekje 40 let, pomoje z manjšimi popravki
Dobro se razumemo, ker nam je vsem všeč ista stvar - JAZ !