PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Dovod elektrike do omarice (kako)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav,

spet imam vprašanje - in sicer zanima me kako naj položim gibljivo cev za elektriko (fi 110) do omarice.

Situacija je naslednja:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3Q/j2/12XFcD6w/elektrikaunichr("46")jpg[/img]

- zob temelja je širok približno 15cm
- omarica ven gleda cca 12-13cm
- cev je kot rečeno fi 110
- izolacije (fasada) bo 15cm + zaključni sloj

Dve vprašanji:

1.) Kako napeljati cev? Mislim sem, da bi cel temelj poštemal, da bi šla celotna cev notri (se pravi tm ene 13 cm) in nato bi cel zamaltal. Vprašanje je ali bo treba prerezat želez? Ali ga lahko? Ali kako drugače rešit?

2.) Druga zadeva kako rešiti hidroizolacijo? Torej rad bi ta je to narejeno OK. Ali lepo cev potem zamečem in šele nato naredim HI? Po temelju bo šlo lepo, bolj težko bo šlo okoli cevi (ko pride iz temelja) ter za cevjo (prvo šaro)?

Skratka, kakšni nasveti so dobrodošli...

Hvala
Če bo zid vsaj delno zasut bi jaz cev do zida. Nato bi menjal na tiste oranžne cevi, ki bi jih speljal mimo temelja v zid. Po potrebi lahko prehod med obema cevema urediš v ustreznem jašku (zasutem, nezasutem po želji). Po moje nima smisla štemat fi 110 skozi temelj in nato po zidu.
rrejc,

jaz bi Ti predlagal, da s fasade sploh umakneš omarico in si postaviš prosto stoječo nekam na rob parcele. Od omarice do hiše nato potegneš fiksni in samo tvoj priklop in se tako izogneš vsem kasnejšim posegom (kopanju, rezanju kakega asfalta,....) po vrtu, čez dvorišče,....pa še fasada in toplotni ovoj bosta tako neprekinjena. To nasploh velja za vse, kar se običajno daje na fasade (npr. še plinska, telekom,....). Super je, da imaš še vse locirano na enem mestu (npr. še vodomer), da ti popisovalec ne obrede cele parcele. Cena takšne pvc omarice je cca. 300 Eur.

Preboj cevi 110 bi lahko naredil zgoraj po AB plošči (vrtaš samo opečni zid) in po izolaciji v tlaku do notranje omarice.

Srečno pri izvedbi!
Se strinjam kot je napisal triplat. Tudi sam sem naredil tako. Omarica EE je na stebričku ob cesti na robu parcele, skupaj se držita še telekom in CATV omarica. S tem se izogneš tako toplotnim mostovom in komplikacijami s fasado. Tudi odčitek števca je lažji (če že nimaš daljinskega odčitka). Od stebrička pa lepo do hiše pa fi 75 cev do tvojega razvoda z varovalkami. Če boš naredil tako in imaš v bližini še števec za vodo potegni še cev tja saj bodo kmalu odčitavali vodomere preko elektro omrežja (EE števec ima namreč vgrajen modem in ima možnost poleg pošiljanja stanja porabe tudi predvideno krmiljenje - izklop na daljavo zaradi neplačila ...). To mi je povedal rajonskli mojster iz EE. To je moj nasvet na tvoje vprašanje. Če ti je stebriček moteč oziroma imaš v načrtu predvideno drugače vse to seveda odpade. V nasprotnem primeru ti štemanje in prepletanje skozi armaturo ne uide in boš prav tako naredil.
ah ne dej... koliko pod koto terena je temelj ? če že rabiš imet omarico na fasadi pripelji fi110 do majhnega jaška pred hišo in od tam dve cevi fi 63 do mesta omarice. cev pa pelješ nad temeljem in jo "vkoplješ" v modularc, nato pa ga zamaltaš, čez pa itak pride izolacija... ne tikaj temelja če ti ni potrebe oz. če nisi tega prej planiral (ker bi lahko pustil cevi sozi, kenede Wink ). v nobenem primeru pa ne reži armature...
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Iskanje po temi