PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave pomoč - hidrofor ne vleče

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pozdravljeni
imam namreč težave z hidroforjem. Zadeva je pa sledeča: imam hidrofor z zbiralno posodo 180l in petstopenjsko črpalko model ELKO VCE 55-T3(novo), stara z katero je delalo vse odlično je namreč med letošnjo zimo zmrznila. Vodjak iz katerega črpam vodo je oddaljen cca 100m, voda pa na globini kakšnih 4-5 m, sam teren se približno spusti za cca10m nato spet dvigne na višino vodnjaka. sesalna in dovodna cev je 3/4, izhod iz črpale in priklop na zbiralnik pa 5/4
težava pa je v tem hidrofor nikakor ne nabije dovolj pritiska da bi ga izklopilo. Tlačna sklopka je nastavljena na 1.7 za vklop in 3.2bar za izklop. Pozkušal sem že vse možne rešitve iz vaših prejšnjih tem ampak žal brez uspeha.
resno potrebujem rešitev saj druge oskrbe z vodo žal nimam
Ali hidrofor kje vleče zrak?
Pa ti vodo sploh porine v hidrofor? Crpalko in cev do nje si zalil? Ce imas zrak v cevi znajo biti hebe, vsaj take izkusnje imam pri starsih, pa mislim da imajo podobno crplako ali celo isto. Vem da imajo 55 oznako. Ce odvijes cijak na vrhu crpalke mora biti pod njim voda. Ce za kratek cas pozenes crpalko ti mora spricnit vodo v obraz.
Si ze kdaj reseval te zadeve, ali si zadevo "podedoval/kupil" in se se ucis?
Imas pri crpalki ali vodnjaku kako cev ali prikljucek kjer lahko "zalijes" cev od vodnjaka do pumpe?
Citat:voda pa na globini kakšnih 4-5 m, sam teren se približno spusti za cca10m nato spet dvigne na višino vodnjaka.
Če prav razumem, se cev iz vodnjaka dvigne za 4 m, nato na dolžini 50 m spušča za 10 m in nato še 50 m dviga za 10 m do črpalke. V tem primeru ne uspeš sesalne cevi napolniti z vodo in ti v sesalni cevi vedno ostaja zrak. Morda imaš pri vodnjaku, tam kjer je cev najvišje tudi priključek cevi zaprt s čepom. Tam najprej napolni cev, zapri in nato še napolni pri črpalki. Mora uspeti.
Nimam časa - sem v penziji!
Tocno to, ta sifon ga zna hecat. Nekje ima najbrz prikljucek za nalivanje vode v cev. Pri nas je pod vrhom vodnjaka, na njega nasravfamo cev, ki ima vrh visje kot je crpalka. Na crpalki odpremo vijake na vrhu, na vodnjaku nalivamo tako dolgo v cev da cez pumpo pritece voda... To je znak da v cevi od vodnjaka do pumpe ni zraka (cev nima sifona), zasravfamo vijake na pumpi, zapremo ventil na cevi za dotakanje in pozenemo. Ponavadi uspe v prvo.
So pa pri nas vcasih sitnosti zaradi tega ker vode zmanjka in pumpa potegne luft.
Avtor: iz kje si? Ce si kje blizu lahko pridem pogladat.
najlepša hvala za odgovore, drži vse kot ste napisali,ampak je žal že vse izprobano. V cevi ni zraka, črpalka sama po sebi vleče, saj mi navleče približno 100l vode v 5 min, če v rezervarju ni pritiska.težava nastane ko je rezervar pod pritiskom.
napeljava je bila že prej postavljena, tako da dovoda ne morem spreminjati.
ali je mogoče težava v tem da je dovodna cev 3/4 izhod pa 5/4 in se v tem delu ustvarja mogoče zrak??. črpalka namreč do cca 2 bara vleče normalno (tudi na ceveh in črpalki je občutiti saj so precej hladne) nakar se postopoma segrevajo, kakor da bi voda samo krožila v predelu med črpalko in nepovratnim ventilom. In vse je novo črpalka vsi priključki, nepovratni ventil tlačno stikalo....sem pa iz Portoroža, predvidevam da kar precej daleč
in še vedno nič...............
Citat:črpalka sama po sebi vleče, saj mi navleče približno 100l vode v 5 min, če v rezervarju ni pritiska.težava nastane ko je rezervar pod pritiskom.
Lahko samo ugibam:
- Črpalka ima napako v izvedbi in ne dosega predvidenega pritiska? Poskusi s sesanjem vode iz soda v neposredni bližini črpalke.
- Je predviden nepovratni ventil v sesalni cevi tik pred črpalko in ima izveden povratni vod vode, da lahko izsesa tudi zrak iz sesalne cevi. Povratni vod vrača preveč vode in je zato max pritisk nižji?
- morda še kaj?
Nimam časa - sem v penziji!
>Jaz bi čisto čez palec usekal....če je bilo do neke točke vse OK, pote pa se je nekaj naredilo (menjala črpalka) je lahko ena in edina rešitev in vzrok problema točno v njej.

Torej..ali črpalka že v osnovi ne dosega, kar se pričakuje ali pa ne deluje tako, kot je deklarirana.
Iskanje po temi