PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Višina WC školjke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

po montaži WC školjke sem naletel na eno težavo. Zgornji rob WC školjke je na višini 45cm od tal. Zame to še ni takšen problem, samo moja pa ni ravno visoke rasti in ji je takšna školjka preveč visoka. Ali obstaja kašen standard za višino (nekaj sem sicer našel (39-41cm)) za visečo školjko. Montiran pa je Geberit kombifix.

V navodilih geberita sem našel samo višino sredine luknje odtoka (23cm), samo potem moram školjko vzet spet dol. Na taisti skici pa imajo napisano višino školjke 41cm(-1,+2cm), kar se mi zdi malo visoko?. Razjezi me ker me vodovodar ni vprašal kako želim imeti montirano školjko. V tem tisočletju sem pač pričakoval da obstaja nek standard, ki to točno določa. Ne pa da imam sedaj v najemniškem stanovanju 39cm (in je OK), v novi hiši pa bo 45cm :twisted:

Če je previsoka s čim ga lahko primem za ja*** (kakšen predpis stroke, karkoli kar zapoveduje določeno višino).

Školjka je Catalano (mislim da Zero).

Hvala za vsakršen komentar in pomoč :lol:
Na končno višino vpliva v tem vrstnem redu:
1) kaj si želiš
2) kako je nastavil vodovodar
3) ali je imel vodovodar pravilno informaciji o višini predvidenega tlaka
4) katero WC školjko si izbral
5) katera deska je na WC školjki

Če vodovodar ni imel informacije o tvoji želji glede (1) je lahko glede (2) poskrbel edino za vgradnjo skladno z navodili proizvajalca - Geberita v tvojem primeru in za to so navodila (pri meni so bila če se prav spomnim). Da je lahko glede (2) naredil pravilno je moral dobiti pravilno info glede (3) Ali jo je dobil?
Če si podal iformacijo o (1) ali si mu pravilno podal (3), (4) in (5).

Ko si odgovoriš ali je vodovodar imel pravilne informacije glede (1) (3), (4) in (5) lahko preverjaš ali je pod (2) bila narejena napaka.

Iz izkušenj vem, da je nekaj korekcije možno tudi z samo WC školjko (odvisno od tipa školjke). Delno se da korigirati (ne veliko) z novo (5) če je morda aktualna med "visokimi".
Po moji izkušnji ljudje v starosti laže uporabljajo školjko (oziroma jo laže nehajo uporabljati), če je nekaj cm višja od standarda.
Sicer pa, kot pravi kolega cinik, pri montaži ni prav enostavno zadeti končno višino in tudi sam sem kar nekaj časa računal in motovilil okoli tega.
Če te zanima zgolj to kaka naj bi bila standardna višina wc-ja je najbolje da skočiš v trgovino in zmeriš višino samostoječega wc ja.

Bom se pa tudi jaz sprehodil do službenih wc-jev - imamo tako opcijo kot ti pa zmerim in napišem Smile
vincent Napisal:Če te zanima zgolj to kaka naj bi bila standardna višina wc-ja je najbolje da skočiš v trgovino in zmeriš višino samostoječega wc ja.

Bom se pa tudi jaz sprehodil do službenih wc-jev - imamo tako opcijo kot ti pa zmerim in napišem Smile

saj imam doma školjko in je 39cm. Saj pravim da je ok. Zato nisem nikoli pomislil da bi moral kdaj komurkoli govorit za višino školjke. Teh 6cm pa se kar precej pozna :x
evo :wink:

39 cm do roba školjke (brez pokrova!).
aha..si me že prehitel.

Čudno mi je res ja...sumim da je prišlo do nesporazuma (upam no) glede končne višine tlaka. Drugega sam ne vidim, ker to so standardne zadeve.
vincent Napisal:aha..si me že prehitel.

Čudno mi je res ja...sumim da je prišlo do nesporazuma (upam no) glede končne višine tlaka. Drugega sam ne vidim, ker to so standardne zadeve.

končna višina tlaka je bila znana - zato je bil po celi hiši "vagris".

Danes vzamem školjko nazaj dol in pomerin višino odtoka.

lp
Med različnimi modeli WC školjke je razlika glede končne višine lahko precej različna. Spomnim se, da je bilo pri neklaterih modeli do kakih 5 cm vpliva. Ne bom 100% garantiral ampak se mi zdi, da je bilo v geberitovi škatli pri meni v navodilih za montažo opredeljeno vse, vključnos s priporočeno višino montaže, ki domnevam upošteva "standardno" WC školjko.

Če pogledam tvojo sliko je za pričakovat, da bi tvoj rob školjke ob pravilno izvedeni montaži moral biti med 40 in 43. Razliko do 45 komot "ustvari" izbor modela WC školjke. Prav možno je, da vodovodar ni kriv za 2 cm razlike.
vem ja da je možno to zaradi WC školjke. Školjka pa žal ni imela zraven nobenega podatka o priporočeni višini nosilcev, čeprav ni bila poceni.
Montiral sam zase dva gaberita in v navodilih je pisalo, da je sredina odtoka oddaljena od končnega tlaka 23-25 cm. Mislim da se nisem zmotil, je pa sigurno v navodilih, če jih pa nimaš enostavno obišči njihovo spletno stran in voila.
samo1966 Napisal:Montiral sam zase dva gaberita in v navodilih je pisalo, da je sredina odtoka oddaljena od končnega tlaka 23-25 cm. Mislim da se nisem zmotil, je pa sigurno v navodilih, če jih pa nimaš enostavno obišči njihovo spletno stran in voila.

Ja res je. Piše 23cm kot že omenjeno v prvem postu. Bom še to premeril.

lp Idea
Iskanje po temi