PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri bojler, TČ in višina tipala za temperaturo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
če bo tipalo bolj pri vrhu, se bo pač Tč za dogrevanje sanitarne vode bolj poredko(korekcija) :oops: vklapljalo!
Migaj Napisal:Seveda danes izgleda popolna neumnost, kar sem pisal 2012 leta, če pa bi prebral celo temo, bi videl, da je šlo pri tem samo za primerjavo izmerjenega izkoristka pri ogrevanju s TČ in preko grelca. Električni grelec seveda ima cca 100% izkoristek, samo izmeril sem ga seveda veliko nižje. S tem sem hotel povedati, da tudi meritev ogrevanja SV preko TČ najbrž pokaže nižje vrednosti od dejanske oz. da te meritve niti slučajno ne dajejo pradilnih rezultatov - so pa primerjalno lahko zanimive.

Iz takšnih teoretiziranj se vidi, da vsebujejo veliko napak in da ne nudi jo niti približno točnih rezultatov. V tem primeru ne veste natančnega volumna posode, ne veste koliko vode se segreje in koliko energije je z tega naslova bilko porabljeno, ne poznate plastitve, ne veste kako močan grelec dejansko je in ali je bil čez celotno delovanje odajal enako moči, kakšna je izolacija, kakšne so cirkulacijske izgube.......

Tudi zadnja izjava niti približno ne drži. Če je tipalo zgoraj in bojler izpolnjuje prej navedene pogoje bo bistveno manj vklopov in naprava bo imela večji COP. Zakaj le? :wink:
pa še prav imaš -hladna voda teče v bojler spodaj
Točno tako. Ker ima TČ pri delovanju praktično konstanten dT do segretja vode se voda segreva po vsej višini bojlerja enakomerno. Pri praznjenju pa se če je bojler dober in nima preveč turbolentnih tokov voda plasti. Tako lahko praktično cel bojler potrošiš preden se TČ ponovno zažene. Ker je voda hladna v celem bojlerju to pomeni ......
Merlin1 Napisal:Ker ima TČ pri delovanju praktično konstanten dT do segretja vode se voda segreva po vsej višini bojlerja enakomerno.

Torej ce prav razumem kljub temu da namestim tipalo v zgorno tretjino bo bojler segret tudi spodaj in ne bom imel zaradi tega manše količine segrete vode. Imam možnost 2 tipal pa razmišljam ali se mi splača. Trenutno pa mi ob malo dalšem tuširanju že vklopi gretje čeprav je vode še tople imam pa eno tipalo nekje na sredini.

Evo primer na sliki Smile .. bi bilo bolše če dvignem tipalo, ali se mi pač splača dati 2 tipala, namreč bojler mi to omogoča tako kot tudi toplotna. Bojler 5m2 300l.

Priložene datoteke
.png   test.png (Velikost: 35,84 KB / Prenosi: 704)
1 2 3 4
Iskanje po temi