PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup parcele, moderne hiše, omejitve

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav,

Sem nova na forumu, čeprav ga zadnjih nekaj mesecev intenzivno prebiram. Sedaj se nekako odločamo za gradnjo in imam nekaj vprašanj.

Najprej parcela. Ima kar nekaj "omejitev". Je v arheološkem območju, torej bodo potrebni žličkarji. Vse na to temo sem že prebrala, če ima kdo še kakšne izkušnje bi bila vesela, če bi jih delili z mano. Kaj se je dogajalo, koliko časa, kakšen nasvet za "pripravo" terena vnaprej itd. Na parceli že stoji hiša in gospodarsko poslopje, je v vaškem jedru, tako da iz tega vidika sondiranje ni potrebno, bolj "površinski" pregled. Sem to preverila na ustrezni instituciji.

Potem, parcela leži v SPA območju Natura 2000 - tam živi en redek ptiček. Ali je imel kdo kakšne izkušnje z pridobitvijo soglasja, kakšne probleme itd.

Naslednje. LI še čakam, imam pa potrdilo o namembnosti. Pol stvari ne razumem (kaj je primarni kubus in kaj sekundarni) - ok, si mislim, kaj to je ampak ne bi dala roke v ogenj. Piše, da balkona ne sme biti, ampak da je lahko gang, nadstrešek, loža.

Zanima me tudi, kje v Sloveniji lahko gradiš ravne strehe oziroma bolj položne strehe. Mislim - saj razumem, da imamo sneg in vse ampak, da je potrebna pa dvokapnica s kotom 45, je pa tudi pretiravanje. V tem potrdilu o namembnosti piše, da je izjemoma lahko naklon 35 stopinj. Ali kdo ve, v kakšnih izjemah je to lahko dopustno? Na splošno, vem, da za naš kraj spet rabimo druge razloge.

Skratka - midva sva želela hišo z dokaj ravno streho, pritličje in mansarda (oziroma pritličje in nadstropje, slika približne hiše je na naslovu <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.hanlo.de/bauhaus-246.html">http://www.hanlo.de/bauhaus-246.html</a><!-- m --> - ne morem skopirat samo slike.

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")hanlounichr("46")de/images/haeuser/Hommage246-2unichr("46")jpg[/img]

Ok, ravna streha ne bo mogoča. Osnovni kubus naj bi imel klasično streho, sekundarni kubus pa lahko ravno. Ali ta hiša ima sploh 2 kubusa oziroma ali lahko to nekako "naredimo". Glede na to, da ne smemo imeti balkona itd. Ali so te terase na sliki smatrane kot nadstrešek ali balkon?

Gre za gradnjo v območju Novega mesta.

Ne vem, kakšno je vaše mnanje ampak moje je sledeče. Razumem, da je butasto, da v vaško okolje daš neko super moderno hišo (kar se mi hiša na sliki res ne zdi). Tudi sama sem pripravljena na kompromise (hočem, nočem). Ampak, da so pa omejitve take, da moraš skoraj graditi kot 100 let nazaj - pa kdo to piše. Ko gledam hiše po Sloveniji se mi res zdi, da ljudje nimajo nobene ideje. Nova ali ne, vse zgledajo iz leta 70. Zdaj razumem, v čem je problem.

Skratka - zaenkrat toliko. Ko dobim pa LI, bom pa sigurno še potrebovala vašo pomoč. Sem totalni laik s sanjami. Vi ste pa kolikor vidim pravi strokovnjaki.

Hvala vsem za čas in LP,
A je to mogoče v Šm. Toplicah? Ker tam vem da balkoni niso dopustni, samo ganki Big Grin
Tudi mi smo gradili v omočju nature 2000, pa ni bilo težav s soglasjem. Tudi mi smo želeli ravno streho, vendar nismo dobili soglasja občine, zato je nimamo. Taka terasa kot je na sliki je lahko nadstrešnica (pokrito parkirišče). Kolikor imam izkušnje, ljudje bolj modernim oblikam hiš niso naklonjeni. Vsaj v naši okolici so večini najbolj všeč razgibane hiše, medetažne, s pokritimi balkoni, ne pa kocke in kvadri (pravijo, da so brezosebne, kot tovarne). Kaj čmo.
Kar se tiče "žličkarjev", boš morala počakati na projektne pogoje. Verjetno bo potrebno narediti sondažni izkop, kar ni nek bavbav.

Z naturo 2000 po moje ne bo problemov (sploh ker si v naselju).

Drugače so pa lahko zelo zanimive kombinacije objektov v konceptu dvokapnica primarno, enokapnica za sekundarno streho. Pa tudi analogijo tvojega objekta na sliki se da izvest s to kombinacijo; streho lahko (delno) skriješ za atiko in od blizu lahko dobiš zelo podoben izgled tudi z dvokapnico.
No, naša streha je nekaj takega kot je predlagal vuego. Delno ravna, delno skrita za atiko.
Hvala vsem za odgovore!

Zdaj pa...nimam pojma, kaj pomeni streha, skrita za atiko? Žal sem zaenkrat! nova na tem področju Smile

Imam pa še eno vprašanje. S partnerjem trenutno živiva v najemu. Na parceli pa imamo gospodarsko poslopje. Zgrajeno je bilo sto let nazaj. Je vrisano in je na območju, predvidenem za stanovanjsko gradnjo in na zazidljivem področju. Je kamnito, z lesenim gankom, na katerega vodijo zunanje lesene stopnice.

Nekaj sem brala o spremembi namembnosti iz gospodarskega v stanovanjski objekt. Čeprav na nobenem dokumentu sploh ne piše, za kakšen objekt gre. Ali je ta sprememba draga in ali to prinese kaj za sabo pri kasnejši graditvi stanovanjske hiše na parceli (v PUP piše, da je praviloma dovoljena le ena glavna stavba).

Če bi ta objekt obnovila - na zunaj nič posebnega (mogoče kakšno večje okno -ali pa ne) in si za silo uredila znotraj stanovanje, ali potrebujeva gradbeno dovoljenje. Torej - od zunaj bi popravila "lesen" gank in lesene stopnice v nadstropje - tako kot je bilo, le nove, ker te se že podirajo, ter za gangom zaprla?zasteklila steno v nadstopju, pa mogoče obnovila kamnito fasado (tudi ni nujno), znotraj pa pač uredila po svoje?

Gospodarsko poslopje je že priklopjeno na elektriko, mislim, da tudi na vodovod (drugače pa je voda na parceli.) Kanalizacije itak ni nikjer, torej greznica.

Ali potrebujeva gradbeno dovoljenje, ali za tako obnovo potrebujeva papirje itd.
Ali se mogoče komu sanja, koliko bi to z delom domačih in kakšnim tišlejrem prišlo? Cca - vem, da nisem napisala kvadrature in ostalih podatkov (jih ta trenutek nimam pri sebi).

Skratka - ali si je kdo uredil staro štalo, s senikom zgoraj v stanovanje, kako je to naredil in koliko ga je to z minimalnim posegom prišlo. Ne bi zdaj notri dajala najboljše materiale in ne vem kaj. Verjemite, da slabše kot je v bloku v katerem živim, ne more biti. Plesen v spalnici vsako leto! Pri vseh stanovalcih. Stanovanje temno, kot v krtini. Skratka...ni to to, sploh z majhnim otrokom.

Iščemo rešitve, da bi se znebili tega najema, lahko šli na svoje in potem začeli razmišljati kaj in kako z dejansko gradnjo hiše. In ne vem, ali sploh razmišljam v pravo smer ali pa bi me taka obnova prišla toliko kot cela bajta.

Hvala še enkrat za vse odgovore vnaprej!
Gradbeno dovoljenje potrebuješ.

Kar se pa tiče obnove/rekonstrukcije, je pa v večini primerov bolje, da rušiš in gradiš na novo. Sploh pa se ti ne izvajati izvajati prenove, če itak računaš, da v prihodnosti gradiš (novo) hišo, mogoče celo drugje.

V tem primeru se ti obstoječi objekt vkalkulira v komunalni prispevek (ta se zniža).
Gospodarsko poslopje leži na parceli, skupaj s staro hišo, potrebno rušenja. Tukaj bi zgradili tudi novo hišo, vendar moramo še pogruntati, kakšno, kdaj in kje bomo dobili finance Smile Gospodarskega poslopja ne bi v nobenem primeru podirali. Je kar dobro ohranjeno (po principu - ljudje so vedno bolj skrbeli za štalo kot svojo hišo) in všečen.

Načrt z gospodarskim poslopjem v daljni prihodnosti je, da se spodnji del obnovi, da notri v en prostor kakšno savno, v drugem delu pa je delavnica.

Zato smo prišli na misel, da bi namesto gradnje, pač najprej uredili stanovanje v tem objektu, laično si predstavljamo, da bi to nekako lahko "spacali" skupaj za ne ravno ogromno denarja in tam začasno živeli. Po domače povedano: familija in prijatelji pomagajo pri prenovi, kolikor pač gre. Notranja oprema - preko vez dokaj ugodno - za silo pač.

Problem je tudi, da danes živimo na drugem koncu Slovenije in bi bila sama gradnja nove hiše (ali z izvajalci ali samogradnja) kar otežena - službe do pozneg popoldneva, prevoz do tja, majhen otrok, nadzor nad delom..., poleg tega bi otrok imel vsaj možnost bivanja v naravi...mi pa konec koncev tudi. ne bi imeli še stroška najema (cca 400 EUR/mesec+stroški), lahko bi imeli svoj vrt. Ne vem, saj mogoče pa res kar nekaj sanjam.
Koliko imata navarčevanega sicer trenutno, da bi za silo uredili to poslopje? Sicer pa, kakor berem, če je to v tako dobrem stanju in če so take jake omejitve, bi bilo mogoče celo bolje korenita obnovo tega objekta delat, brez novogradnje. Odvisno od stanja. Starejši objekt je lahko kot kinder jajček...
Bela hiša: jaz ti na osnovi lastnih izkušenj povem, da je zelo smiselno urediti skedenj in se preseliti tja. Že sama si navedla tri razloge (oddaljenost, vlažno stanovanje, lasten vrt), jaz ti še četrtega: prisotnost na gradbišču.
Tudi midva sva v tej smeri razmišljala, pa se potem nisva odločila, ker je bilo planirano, da se vseliva nekako 10 mesecev po začetku gradnje.
Če bi danes še enkrat odločal, bi za silo obnovil star objekt in se tja preselil samo zato, da bi bil več prisoten na gradbišču.
Tale hiša na sliki mi je zelo všeč, ampak a si opazila v kakšnem okolju stoji?
Obkrožena je z naravo, starimi drevesi in nobenih motečih 45 stopinjskih dvokapnic okoli.
Če bi jo postavili v staro vaško jedro poleg obnovljenega kamnito-lesenega skednja, bi pa za vedno ostala tujek.

Če ste se namenili graditi v vaškem okolju, je prav, da se mu prilagodite. S tem ne mislim, da morate sezidati staro kmečko hišo. Dobri strokovnjaki ti bodo znali svetovati, kaj v to okolje paše in našli rešitev, ki ti bo ustrezala.

Če je skedenj res v takem stanju kot praviš, razmisli o tem, če ne bi skednja prenovila tako, da bi postal vaše bivališče. Staro leseno ostrešje, kamnite stene in nekaj stekla in jekla gre zelo lepo skupaj.

Glede prisotnosti na gradbišču se absolutno strinjam z @medom9. Graditi na daljavo je zelo mukotrpno.
malo preglej oddaje grand design ;-) vem, da so v eni preurejali eno staro kamnito gospodarsko poslopje v ulalala lepo stanovanje potem...
Glede obnove skednja - zadeva bi verjetno vseeno prišla predraga - če bi se potem lotila še novogradnje. Kar se pa absolutno bova. Bova mogla kaj drugega pogruntat. Na žalost pač še nisem zadela na lotu Smile

Je pa tudi, kot že napisano, moje razmišljanje tako, da je potrebno biti prisoten na gradbišču. Saj se vsi hecajo, da ponavadi nadzorno službo prevzamejo kar ženske Smile

Kar se pa tiče take hiše v vasi: se popolnoma strinjam, da kakšna steklena hiša, dvorec z nešteto stebri itd. ne bi ravno pasala v okolje. Pa vendar...parcela razen ene hiše je na samem, obkrožena z naravo itd. Te hište v vasi še videli ne bi, saj je zadnja. V vasi so trenutno ljudje starejše generacije, s časoma jih bodo zamenjali mladi in človek bi želel malo sodobnejšega dizajna. Po mojem mnenju so določene omejitve dobrodošle pa vendar...danes se tako oklepamo te "tradicije", da je po mojem! mnenju že prav dolgočasno. In kam naj bi potem tako hišo (kot sva si jo zamislila) pri nas umestili. Če želiš biti obkrožen z naravo, je to ravno v kakšni vasi ali pa na kakšni oddaljeni kmetiji. Raje ne bi o tem, kakšne so tam omejitve. V Ljubljani in na primorskem moraš imeti pa preveč pod palcem, da bi našel in plačal tako parcelo.

Sama sem živela v Ljubljani (in ne bi več) in sem se vedno spraševala, po kakšnih urbanističnih načrtih se pa prestolnica razvija. Center - stare gosposke hiše, pa steklen Mueller? Bežigrad, ves v steklenih poslovnih hišah, višji del stavb gleda kar na cesto, za katero je v prihodnosti predvidena širitev - bo spet nekdo pokasiral. Zadaj pa stare tipične dvokapne hiše, novogradnje pa vse moderne in z ravno streho. Pa se nihče ne sekira, kako je ena hiša taka, druga pa drugačna. Pač smo se sprijaznili, da je vse po kavbojsko.

Na vaseh oziroma tudi v spalnih naseljih (brez kmetij in ostalih dejavnosti) pa kot da je čas zastal. Razen barv fasad. Včasih prav premišljujem, če je DHL razpisal nagradno igro, kdo bo zadel takšno rumeno/rdečo kombinacijo, ki najbolj spominja na njihov logo.

Jaz mislim, da bi se dalo tako hišo (zgoraj) v tisto okolje prav lepo umestiti. Saj ne bi bila točno taka, malo sprememb bi seveda bilo, - to je samo okvirna ideja, da vam pokažem kaj želim - pa obnova skednja, pa primerna ureditev okolja in bi se lahko moderno in staro lepo mešalo skupaj.

Saj vem...moje pisanje je malo v efektu, ker prej nisem vedela, da ima država tako rigorozne predpise in so se mi pokvarile moje predstave o "sanjski" hiški. Ampak, ko mi pa predpišejo še kakšno grmovje imam lahko na dvorišču - ja to se mi zdi pa res preveč.
Iskanje po temi