PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Potek dražbe na sodišču

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

sam še nisem sodeloval v nobeni dražbi, pa me zanima par stvari glede samega poteka dražbe na sodišču.

a) V kakšnem vrstnem redu se dražijo oz. kdo ima prednost pri nakupu nepremičnine v primeru, da je več interesentov za različne nepremičnine (npr. eden se zanima za gozd, drugi za travnik, tretji za hišo)?

b) Ali sem v primeru, da edini vplačam varščino (in sem hipotetično sploh edini na dražbi), obvezan kupiti nepremičnino?

Hvala, Črt
Na dražbi uspe kdor ponudi največ. Predkupni upravičenci se morajo izkazat na dražbi sami in tam uveljavljat predkupno upravičenje z izjavo. Če je ponudba na dražbi taka, da se prodajajo posebej kmetijska zemljišča, lahko po parcelah, (je smiselno zaradi predkupnih upravičencev), potem se draži vsako posebej, če gre za zaščiteno kmetijo ali če je tako postavljen razpis, se lahko draži pa v kompletu in nič drugače. Edini dražitelj na dražbi je načeloma zavezan kupiti nepremičnino po izklicni ceni oz. mu zapade plačana varščina.
Mogoče sem malo čudno napisal moje vprašanje pod točko a). Recimo, da se na dražbi pojavita dva kupca, ki se zanimata za dve različni nepremičnini. Polovica vsake zadošča za poplačilo celotnega dolga. Po kakšnem ključu se določi katera nepremičnina gre v prodajo?

V objavi dražbe (2. narok) je omenjeno, da se nepremičnine ne bodo prodajale pod 50% ocenjene vrednosti. To pomeni, da bo začetna izklicna cena 50% ocenjene vrednosti ali se izklicno ceno določi po kakšen drugačnem ključu?
Začetna cena je 50% ocenjene vrednosti. Če je samo en interesent bo kupil lahko za 50% ocenjene vrednosti. Drugače pa dej link do razpisa.
Iskanje po temi