Objave: 1973
Teme: 59
Ocena:
1
Dobil sem informacijo, da naj bi po "novem" nadzor pri gradnji stanovanjske hiše po novem ne smele več opravljati fizične osebe (kljub temu, da imajo sicer za to potrebne strokovne kvalifikacije...) ampak da bi to naj po novem bil vsa s.p., ki ima registrirano ustrezno dejavnost. Ali je to res? Zanima me če kdo ve kaj je to po novem oz. kateri zakonski ali podzakonski akt se je spremenil?
Ocena:
1
No tole sem uspel sam ugotovit
Zakon o graditvi objektov (<!-- m --><a class="postlink" href="http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r02/predpis_ZAKO4182.html">http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r02/predpis_ZAKO4182.html</a><!-- m -->) pravi:
30. člen
(pogoji za nadzornika)Gradbeni nadzor v imenu investitorja lahko opravlja pravna ali fizična oseba, ki izpolnjuje s tem zakonom predpisane pogoje za projektanta ali izvajalca.
28. člen
(pogoji za projektanta)
(1) Dejavnost projektiranja sme opravljati pravna ali fizična oseba, ki ima kot gospodarska družba ali zadruga v sodni register vpisano dejavnost projektiranja oziroma ima kot samostojni podjetnik posameznik takšno dejavnost priglašeno pri pristojni davčni upravi.
(2) Če samostojni podjetniki posamezniki ali ustanovitelji gospodarske družbe oziroma zadruge sami ne izpolnjujejo s tem zakonom predpisanih pogojev za odgovornega projektanta, mora imeti takšna pravna oziroma fizična oseba takrat, ko opravlja dejavnost projektiranja, s pogodbo o zaposlitvi, s pogodbo o delu v skladu z obligacijskimi razmerji, preko kooperacije ali na drug zakonit način zagotovljeno sodelovanje ustreznega števila posameznikov, ki izpolnjujejo s tem zakonom predpisane pogoje za odgovornega projektanta.
(3) Tuje pravne osebe in njihove podružnice v Republiki Sloveniji lahko ob pogoju vzajemnosti opravljajo dejavnost projektiranja, če izpolnjujejo tudi pogoje iz prejšnjega odstavka.
(4) Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena sme opravljati dejavnost projektiranja tudi posameznik, ki izpolnjuje s tem zakonom predpisane pogoje za odgovornega projektanta, če poleg pogojev, določenih z delovno-pravnimi in drugimi predpisi izpolnjuje še pogoj, da ima v skladu z določbami tega zakona pridobljeno licenco za samostojno opravljanje arhitekturnega oziroma krajinsko-arhitekturnega projektiranja.
29. člen
(pogoji za izvajalca)
(1) Objekt sme graditi, rekonstruirati ali odstranjevati pravna ali fizična oseba, ki ima kot gospodarska družba ali zadruga v sodni register vpisano dejavnost gradbeništva oziroma ima kot samostojni podjetnik posameznik takšno dejavnost priglašeno pri pristojni davčni upravi.
(2) Če samostojni podjetniki posamezniki ali ustanovitelji gospodarske družbe oziroma zadruge sami ne izpolnjujejo s tem zakonom predpisanih pogojev za odgovornega vodjo del, mora imeti takšna pravna oziroma fizična oseba takrat, ko izvaja gradnjo, s pogodbo o zaposlitvi, s pogodbo o delu v skladu z obligacijskimi razmerji, preko kooperacije ali na drug zakonit način zagotovljeno sodelovanje posameznika, ki izpolnjuje s tem zakonom predpisane pogoje za odgovornega vodjo del.
(3) Če samostojni podjetniki posamezniki ali ustanovitelji gospodarske družbe oziroma zadruge sami ne izpolnjujejo pogojev iz prejšnjega odstavka, izpolnjujejo pa pogoje za odgovorno vodenje posameznih del oziroma imajo zagotovljeno sodelovanje posameznika, ki izpolnjuje s tem zakonom predpisane pogoje za odgovorno vodenje posameznih del, lahko izvajajo samo tista posamezna dela pri gradnjah, za katerih vodenje so usposobljeni sami oziroma je usposobljen takšen posameznik.
(4) Tuje pravne osebe in njihove podružnice v Republiki Sloveniji lahko ob pogoju vzajemnosti opravljajo dejavnost gradbeništva oziroma lahko opravljajo posamezna dela pri gradnjah, če izpolnjujejo tudi pogoje iz drugega oziroma tretjega odstavka tega člena.
Iz tega zakona, ki velja že od 2002 bi se dalo tolmačiti, da fizična oseba zaradi člena 28, odstavek 1 (ali člena 29 odstavek 1) naj ne bi smela opravljati gradbenega nadzora. Odstavek 4 28. člena pa vendar, kolikor razumem sam daje nekaj prostora da nadzor opravi fizična oseba pod pogojem, da ima "pridobljeno licenco za samostojno opravljanje arhitekturnega oziroma krajinsko-arhitekturnega projektiranja". Zdaj sem sicer še bolj zmeden pa vendarle, ali kdo ve kaj o kakih spremembah v zadnjem času ali npr, v zadnje pol leta?
Objave: 3259
Teme: 15
Ocena:
0
Mislim, da to niso bile spremembe v kratkem času, saj imam tudi jaz soseda, ki je 'svojčas' lahko opravljal 'gradbeni nadzor' kot strokovnjak na svojem področju, sam tudi dela v gradbeništvu, ko pa sem sam začel graditi ( 2005 ) pa mi je rekel, da za 'uradni nadzor' nima pridobljene licence, saj bi si moral registrirati dejavnost in še kaj. Tako bi si lahko pridobil 'zeleno pravokotno štampiljko'. :wink:
Ocena:
1
Če morda zanima še koga. Zakonska podlaga se ni spremenila. Se je pa baje spremenilo tolmačenje inšpekcije glede člena 28, odstavek 1 v povezavi z odstavkom 4 istega člena tako pravi moj "nesojeni" nadzorni.