PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Dedovanje zemljišča

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni !
Od babice sem podedoval 1/2 zemljišča na kateri stoji hiša z hlevami ( vse se drži skupaj). Na polovici katero sem dobil so hlevi ! Sedaj hočem te hleve preurediti stanovanje(vikend, manjšo hiško ). Zanima me če je potrebno zemljišče razparcelirati oz. kaj vse je potrebno storiti da bo ta del kot moja lastnina ( problem je v tem da se to vse drži skupaj hiše+hlevi) in ali se hleve da urediti v take namene kot ga imam jaz in kaj pri tem vse potrebujem! prosim za odgovor!! lp
Narediti moraš tako, da boš lastnik tistega dela, ki ti kot kaže gre (zato ker so sedaj idealni deleži do ene polovice in je očitno že dogovorjeno, kaj ta polovica predstavlja), do celote. Torej rabiš parcelacijo - geodeta. To, da se drži skupaj, ne bi smel biti problem, razen morabitne skupne stene, če obstaja- je pa rešitev stvar dogovora.
hvala za odgovor. Zanima me kako je če mi zdaj to razparceliramo z kumonalnimi stortivami. Sedaj je v tem objektu že elektrika in voda. Kako pa bo če to razparceliramo? bo potrebno na novo plačati komunalne storitve? kaj je najbolje storiti da bo čim manj stroškov ? oz. kako je najboljše to urediti!
Elektrika in voda je vendar je priključek verjetno v hiši (ki pa ni tvoja) in bo potreben novi priključek, na tvojem delu, tako za elektriko kot za vodo!
Sploh pa je verjetno tole s kmetijami malo bolj zapleteno in jih še pred kratkim sploh ni bilo možno deliti!?!?!
Kolikor sem razumel, je prišlo samo do tega, da sta ti in še nekdo lastnika (vsak 1/2) parcele. Če je to ista parcela potem uradno ni zabeleženo katero polovico ima kdo! (Ne glede na to kako ste se dogovorili). Najprej se pozanimaj ali je to domačijo, sploh možno deliti na dve ločeni parceli. Kot sem že rekel so, vsaj bile so, kmetije zaščitene in jih ni bilo možno deliti na več delov.
Rešitev je v tem, da nekdo dobi celo domačijo, ostali pa se izplačajo!

To je moje čisto laično poznavanje, lahko pa da so novi predpisi drugačni, čeprav dvomim da so bolj enostavni, kvečjemu bolj zakomplicirani! :evil:
Takole pravi zakonodaja o zaščitenih kmetijah
Zaščitena kmetija po tem zakonu je kmetijska oziroma kmetijsko-gozdarska gospodarska enota, ki je v lasti ene fizične osebe ali lasti, solasti ali skupni lasti zakonskega para, ali v solasti enega od staršev in otroka ali posvojenca oziroma njegovega potomca in obsega najmanj 5 ha in ne več kot 100 ha primerljive kmetijske površine.
Za 1 ha primerljive kmetijske površine po tem zakonu se šteje:
– 1 ha njiv ali vrtov ali
– 2 ha travnikov ali ekstenzivnih sadovnjakov ali
– 4 ha pašnikov ali
– 0,25 ha plantažnih sadovnjakov ali vinogradov ali hmeljišč ali
– 8 ha gozdov ali
– 5 ha gozdnih plantaž ali
– 6 ha barjanskih travnikov ali drugih površin.
Kmetije, ki sicer izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka tega člena, sestavljajo pa jih izključno gozdovi, se ne štejejo za zaščitene kmetije.

Zaščitena kmetija se v prometu ne sme deliti, razen v naslednjih primerih:
- če se povečuje ali zaokrožuje obstoječa zaščitena kmetija ali nastaja nova zaščitena kmetija;
- če se na ta način povečuje ali zaokrožuje druga kmetija oziroma se povečuje ali zaokrožuje
kmetijsko zemljišče, ki je v lasti kmetijske organizacije ali samostojnega podjetnika
posameznika;
- če se odtujijo zemljišča, ki so v planskih aktih opredeljena kot stavbna;
- če se odtujijo neobdelovalna kmetijska zemljišča, katerih površina ne sme presegati 10%
skupnih kmetijskih površin;
- če pridobi lastninsko pravico na zaščiteni kmetiji Republika Slovenija ali občina;
- če lastnik poveča ali vzpostavi solastninski delež na zaščiteni kmetiji v korist solastnika,
zakonca ali zunajzakonskega partnerja, potomca, posvojenca ali njegovega potomca tako, da
zaščitena kmetija še naprej izpolnjuje pogoje za žaščiteno kmetijo

Zdej če kmetija ni zaščitena, potem te določbe ne veljajo. Če je zaščitena ali ne pa se preveri na UE.
kolikor je meni znano. Če si samo 1/2 lastnik moraš preden boš lahko kaj delal. oz. da post festum ne boš imel problemov narediti razdružilno pogodbo z lastnikom dugr 1/2.
Vsaj tako sem jaz morala narediti ko sem dedovala po očetu 3/4 zemljišča. Tako da prva faza je geometer, ki odmeri , nato pa odvetnik.

LP
Iskanje po temi