Objave: 33
Teme: 8
Ocena:
0
Pozdravljeni,
na grelniku sanitarne vode 120lit - ležeči imam nameščeno ekspanzisko posodo, ki jo na približno pol do enega leta raznese oziroma se pokvari. Mogoče kdo ve kaj je vzrok, tega oz. na kaj je potrebno biti pozoren. Imel sem že dva majstra pri hiš, pa mi noben ni dal konkretnega odgovora. Napeljava v hiši je stara okoli 40 let.
lep pozdrav tyki
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: ekspanzisko posodo, ki jo na približno pol do enega leta raznese oziroma se pokvari
Boš moral natančneje opisati! Verjetno ne eksplodira in razcefra pločevine? Kako velika je raztezna posoda? Kakšen je običajni pritisk polnjenja bojlerja (vodovoda)?
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
1
Citat:Razneslo jo je pa na spodnjem ventilu, mislm da se preko njega polni z zrakom -
Pokaži fotko, da vidimo, kje in kako je razneslo!
Ocena:
1
Citat:Ne resno kaj je lahko vse vzrok?
Povedal si: jo raznese na ventilu, se pokvari, delovni pritisk vodovoda je 4,5 bar. Bolna žival ne ve veterinarju nič povedati, pa mu zato gospodar pojasni, kaj vse je opazil in običajno veterinar žival vidi. Ali si prepričan, da si povedal dovolj za diagnozo?
Raznesti =
odnesti sestavne dele na različne kraje
tudi eksplodirati =
raztrgati zaradi notranjega pritiska.
Objave: 259
Teme: 5
Ocena:
0
Očitno je bil tlak previsok.
Ekspanzijske posode so običajno predpolnejne s precej nizkim tlakom. Če imaš pritisk reguliran na 4,5, bi moral posodo napolnit tudi na približno tak pritisk.
Ali regulator tlaka res deluje?
Imaš tudi varnostni ventil?
Objave: 33
Teme: 8
Ocena:
0
Žerjavar, ni dobesedno razneslo posodo - samo na spodnjem delu, kjer je zračni ventil je začela z silo iztekati voda- poplava v kleti.
Regulator tlaka deluje sem ga preiskusil. Se pravi, da mora biti pritisk zraka v posodi enak delovnem pritisku vodovoda?
lp
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Ne glede na tlak v mehu mora posoda prenesti še kaj več kot deklariran tlak.
Jaz bi zamenjal proizvajalca posode, in pa zamenjal povratno-varnostni ventil.
Ocena:
1
Citat:na spodnjem delu, kjer je zračni ventil je začela z silo iztekati voda-
Res te ne razumem, želiš nasvet, pa nočeš ničesar povedati, kar bi bilo potrebno za dober nasvet.
Ali teče voda skozi ventil za polnjenje zraka, ob njem kjer je vgrajen (vijačen, varjen, stisnjen z gumo, ...?) ali nekje v bližini skozi pločevino?
Objave: 496
Teme: 9
Ocena:
0
Pozdravljeni
Ekspanzijsko posodo moraš napumpat(ko je nova spustit) na 4,5 atmosfer in sicer takrat,ko ni v njej voda iz vodovoda pod pritiskom,torej je ekspanzija prazna(brez vode).Ko sistem zaženeš,gre odvečna voda iz bojlerja v ekspanzijo.V ekspanziji je gumijasta membrana(kot "duša"v fuzbal žogi ali pa kot zračnica v avtomobilski gumi in voda gre v to gumijasto stvar,in se ne dotika kovinskega oboda ekspanzije.
Ekspanzijska posoda MORA bit priključena (tudi v ogrevalnih napeljavah) na HLADNO vodo,
torej na spodnji priključek,to pa zato,da gumijasta "duša"ali"šlauf" ni toplotno obremenjen.
Ekspanzija mora biti postavljena pokonci,da voda vstopa in izstopa spodaj.Vse,kar je drugače ni v redu in pripomore h krajši življenski dobi ekspanzije.