Objave: 1
Teme: 1
Ocena:
0
Pozrdavljeni,
z ženo bi rada/bova kupila zemljišče in na njem zidala hišo. Zanima me na kaj moram biti pozoren, ko kupujem posest, da ne bi nekaj kupila, kasneje pa bi ugotovila, da ni zazidljiva, da ni na kakršen koli način obremenjena, itd. Kakšne papirje mi mora prodajalec zemljišča predložiti ob nakupu?
Vsem hvala za kakršno koli informacijo.
Objave: 1094
Teme: 11
Ocena:
0
Na občini zahtevajta lokacijsko informacijo, v kateri bo pisalo ali se na njem lahko gradi in kakšen objekt se lahko gradi. Oglejta si tudi prostorski načrt občine za tisto območje, kjer je razvidno, kakšna soseska bo to v prihodnje, ali bosta dobila veliko bližnjih sosedov ali ne... Na zemljiški knjigi dobita izpisek (tudi na spletu), kjer so napisani podatki o lastništvu in morebitna obremenjenost zemljišča. Vesten prodajalec vama bo oba dokumenta (ne starejša od 1 meseca) pripravil, pokazal in morda kopiral, mislim pa, da to ni njegova zakonska obveznost.
Objave: 61
Teme: 0
Ocena:
0
Kar se tiče lastništva in prostorskega plana mislim da je zelenec vse povedal...
So pa še druge stvari na katere se splača biti vnaprej pozoren:
- kaki so sosedi, ker bodo vrjetno morali dati soglasje na gradnjo (razn če ne kupujeta v območju urejenim z OPPN)
- ali je parcela na območju kakšnega varstva (vodno, kulturno itd)
in pa seveda še klasične stvari;
- lega, naklon, orientacija, poplavnost, plazovitost
- prometne povezave, dostop do parcele
- komunalna opremljenost
Objave: 553
Teme: 2
Ocena:
0
Pametno je prveriti tudi, kje potekajo komunalni vodi- ali mogoče kateri poteka po parceli. Vsak komunalni vod ima svoj varovalni pas, kjer gradnja ni dovoljena.
Preverite tudi ali parcela leži na poplavnem območju. Na takem območju lahko, da gradnja ni dovoljena, čeprav je teoretično parcela zazidljiva....
Objave: 81
Teme: 5
Ocena:
0
Zelo pametno oz,. NUJNO je preveriti t.i. urejenost mej. Če meje že določajo kaki kamni, to še ne pomeni, da je to res dejansko prava-urejena meja vnešena v digitalni kataster. Po ta podatek se res splača stopit do GURS, kjer vam bodo dali točne podatke, kdaj se je tu (kjer mislite kupovat) urejalo meje.
Primer: na papirju piše, da parcela meri 1000m2, v resnici pa se lahko po meritvi izkaže da ima samo 900m2.
V primeru mejne obravnave bodo pa itak morali vsi sosedje dati žegenj, da se strinjajo z event. novim potekom meje (kot je v katastru).
Upam, da sem bil jasen....jaz, če bi kupoval parcelo bi na teren povabil vzporedno geodeta, da "potipa" prave-katastrske meje oz. lahko zahtevate od prodajalca da to uredi (manj verjetno, ker je to lahko "ta velik križ").
Parcelo se itak kupuje od m2, le ti kvadrati pa se potem po izvedeni geodetski odmeri oz. urejenih mejah res lahko zmanjšajo in vržeš proč precej denarja (več 1000 EURov)
Upam, da sem bil kolikor toliko jasen.....
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Jaz sem kupoval parcelo in ne m2. Meje pa ja, je treba preveriti, da kasneje ne bo nepotrebnih stroškov v kakšnem mejnem sporu, še bolje pa je, da za to poskrbi lastnik in proda parcelo z urejenimi mejami (redke so take)...
LI, ZK izpisek, mapna kopija, ogled na kraju samem, tipologija terena, oddaljenost komunalnih vodov, sosedi, prodajalec (dvom v prodajalca je zdrav)...