PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave izdelava kanalizacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me kako je z gradbeništvom pozimi. Namreč imava malo sile in rada bi izvedla izkope in izdelala revizijske jaske za kanalizacijo se pred pomladjo. Treba bi bilo izdelat izkop, zasut in betonirat. Zunaj pa -1, ponoči -10. A to gre sedaj v tem zimskem casu?
Meni so lani med božičem in novim letom delali temeljno ploščo. V beton so mešali glizantin, oz. nekaj proti zmrzali. Pravijo, da ni problema s tem.
Da se razumemo vse se da.
Problem je ko se povečajo stroški.

1. Za izkop no problem
2. Zasip ??, vgrajeval boš zmrznjen materijal, kaj bo pa potem ko se vse odtali.
3. Betoniranje. Za jaške imaš absolutno premajhno lastno maso betona in ti bo brez dodatnega gretja ob predhodnem pokrivanju šlo v maloro.
Beton mora imeti minimalno teoretično "by the book" vsaj 12 st.C, praktično pa se lahko igraš brez večjega rizika še pri 8 st. C.
Z raznimi "antifrizi" imam osebno slabe izkušnje.
Naredite izkop, naredite šolngo za jaške, potem pa zalijte, ko se bo kakšna primerna temperatura pokazala (dva, tri dni malo nad nulo). Zasipanje traja eno celo dopoldne, tako da s tem ne boste čisto nič prihiteli. Zmrznjen material tlačit je bolj kot ne brez veze, ko se odtaja, imaš močvirje.
Kar se tiče zasutja niti ni problem, utrjevanje prav tako ne. Treba je vedet samo to, da se bo še posedalo in imeti to v mislih.

Izkop tudi ni problem, danes se da z ustrezno mehanizacijo zakopati v še tako zmrznjena tla (pustimo izjeme).

Kar se tiče pa betona pa najbolje da pove kak betonmajster, jaz načeloma z betonom nerad delam pri nizkih temperaturah, še posebej pri minusu. Dodatki z učinkom antifriza sicer obstajajo ampak ne delajo nekih čudežev in pri minus 10 stopinj celzija mislim, da ni najbolje betonirati Smile

Ti pa vsaj nekoliko izvedbo olajša dejstvo, da boš betoniral v terenu in sicer cevi (sklepam?), ki so na globini ___ cm in seveda dno jaškov, ki so prav tako na določeni globini. S tem se ti temperatura za strjevanje betona seveda nekoliko poveča. Drugo je pri samem betoniranju in transportu betona do te stopnje.
Hvala za izkusnje,

zasutje ne vem ce me toliko moti (tudi posedanje ne), ker teren bo tako ali tako se nekaj casa miroval in se bo zaradi vsega prekopavanja še marsikje nastala luknja.

Sam sicer postopka izdelave kanalizacije ne poznam, ampak od betoniranja si predstavljam, da je samo zalivanje betonskega jaska (fi 60, 80 in 100) na dnu (cca 50 in vec pod zemljo). Seveda se lahko to takoj ko beton malo otrdi zasuje oz pokrije z pvcjem. Ne vem pa kako se montira pokrov, ali je potrebno tega tudi kaj betonirati, ali se ga samo postavi.

Sem pa malo iskal po googlu in najdu, da se lahko betonira do -10 (po tej stevilki nic ne pomaga vec), pri 0 pa cisto normalno, samo da je potrebno mesati beton z toplo vodo in malo vec cementa - beton bomo doma sami mesali s peskom in cementom - ker ga res nebi smelo bit veliko.
xopy Napisal:Hvala za izkusnje,

Sem pa malo iskal po googlu in najdu, da se lahko betonira do -10 (po tej stevilki nic ne pomaga vec), pri 0 pa cisto normalno, samo da je potrebno mesati beton z toplo vodo in malo vec cementa - beton bomo doma sami mesali s peskom in cementom - ker ga res nebi smelo bit veliko.

Pred dobrim letom sem bil (v decembru 2009) v Rimskih toplicah, kjer so celo noč betonirali. Temperatura zvečer je bila minus 17, tako da je po moje z ustreznimi dodatki vse možno.
Takole se zaradi rokov potem zida mimo nasvetov in priporočil proizvajalcev. Betoniranje pri -17 je pa kratko malo igranje......
Iskanje po temi