PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Nizkonapetostne ali 220V LED lučke za ambient?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

Razmišljam o tem, da bi instaliral LED vgradne svetilke kot ambientno razsvetljavo ob robu dnevne sobe (torej ne kot primarni vir svetlobe ampak samo za ambient). Strop je spuščen knauff, prostora je dovolj.

Poleg barve LED (s tem bom malo eksperimentiral in videl kaj mi paše) me zanima kaj bo lažje za dimmer in napeljavo: 12V LED ali 220V LED? Kakšne so prednosti ene ali druge izvedbe? Cena? Kakšen dimmer naj izberem in kje ga najdem? Najprej sem se navduševal nad 220V, ker je bolj enostavno zamenjati z halogenskimi, če mi LED ne bo všeč, zdaj pa nisem več tako prepričan...

Hvala,
Klaus
Če imaš namen experimentirat z barvo svetlobe si nabavi RGB ledica s krmilnikom - na ta način boš lahko menjal tako jakost svetlobe kot tudi barvo glede ma trenutno razpoloženje Smile malo poglej okrog (marchiol, elektronabava, EBAY,...)

Lp, erik
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Ericssson Napisal:Če imaš namen experimentirat z barvo svetlobe si nabavi RGB ledica s krmilnikom - na ta način boš lahko menjal tako jakost svetlobe kot tudi barvo glede ma trenutno razpoloženje Smile malo poglej okrog (marchiol, elektronabava, EBAY,...)
Ja, eksperimentirat sem mislil tako, da bom kupil tri LED z različnimi temp svetlobe v območju od bele do rumene (kot navadna žarnica)... Potem bom kupil še ostale LEDice v taki barvi kot bo eksperiement pokazal, da mi je všeč. V mojem primeru bo 30 lučk vezanih skupaj na eno stikalo / dimmer. Bom pogledal RGB, samo kolikor se spomnim še nisem videl kontrolerja za toliko LEDic.

klaus
Preveri, ker marsikatera že narejena LED svetilka ne omogoča dimmerja!
Živijo!

Moje osebno mnenje: LEDice so zakon, trenutno jih imam na stopnišču na vsaki stopnici, sem pa precej blizu vgradnji v dnevni sobi na podoben način, ne kot direktno osvetlitem ampak indirektno, ter v kuhinji pod element za osvetlitev delovne površine (čista bela svetloba).

Mislim, da je veliko več možnosti igrati se z osvetlitvijo z nizkonapetosnimi 12V led trakovi in lučkami, tako kar se tiče barv, kot tudi dimmerjev, za napeljavo lahko uporabiš žice za zvočnike, pa še ni bojazni, da te pri igračkanju kje strese.... :wink:

Lep pozdrav,
Tim
imam še jst eno vprašanje pa bom kar tlele vprašal. V knauf strop bi montiral led luči, zanima me koliko placa mora biti za luči, ker imam strop zabit z ivrkam na te ivrke bi pa namestil nosilce ter na njih knauf. Torej koliko bi moral biti knauf odstranjen od ivrke da bi lahko namontiral one luči. Hvala lepa
dimi Napisal:imam še jst eno vprašanje pa bom kar tlele vprašal. V knauf strop bi montiral led luči, zanima me koliko placa mora biti za luči, ker imam strop zabit z ivrkam na te ivrke bi pa namestil nosilce ter na njih knauf. Torej koliko bi moral biti knauf odstranjen od ivrke da bi lahko namontiral one luči. Hvala lepa
Zavisi od tipa lučk oziroma ohišja. LED svetila, ki so podobna ali nadomeščajo halogenke, rabijo okrog 8cm prostora v globino. Manjše lučke seveda manj. Torej - najprej izbrati tip lučk, potem pa določiti višino.

Klaus
Pri LED in regulaciji malo poglej prej kot kaj kupuješ.
Z aregulacijo jakosti rabiš temu primerno kombinacijo LED in kontrolerja. to ni tako kot pri halogenskih žarnicah.
Bodi tudi previden pri izbiri LED. Določena barva svetlobe se lahko od enega do drugega proizvajalca precej razlikuje po kvaliteti reprodukcije barv. Nekatere diode s 3000K imajo zelenkast ton, ki je meni zelo neprijeten. To je podobno kot pri varčnih žarnicah, ki so lahko take ali drugačne glede reprodukcije barv.
Sam sem sicer načeloma zalo navdušen nad LED osvetlitvijo, ampak zaenkrat so stvari drage ali slabe. Sad Skratka sprejemljivo s precejšnjimi omejitvami.
Iskanje po temi